Arama

Sağlık Nedir?

Güncelleme: 15 Eylül 2015 Gösterim: 1.764 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAĞLIK a.
1. Bedeni normal çalışan kimsenin durumu; sıhhat: Sağlık her şeyin başıdır. Sağlığı yerinde olmak. Başından geçen felaketler sağlığını bozdu.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Organizmanın iyi ya da kötü durumu: Sağlığı iyi, kötü olmak. Anne babasının sağlığı onu kaygılandırıyor. Sağlık haberlerinizi bekliyorum.
3. Ruhsal işlevlerin yeterli ve dengeli olması: Ruh sağlığını korumak.
4. Sağlık durumu, organizmanın biyolojik durumu. || Sağlık olsun, bir zarara uğrandığında “canımız sağolsun, bu zararı kapatırız" anlamında söylenen avunma, avutma sözü: Sağlık olsun, yıkılan evin yerine daha iyisini yaparız. || (Bir kimsenin sağlığında, yaşarken, hayattayken; yaşadığı, hayatta olduğu sürece: Çocukları daha sağlığında malını mülkünü
elinden alıp sattılar. Benim sağlığımda dünyada yapamazsın bunu. || Sağlığına kavuşmak, iyileşmek, sağlığını yeniden kazanmak. || Sağlığınıza, içki içerken kadeh kaldırıldığında söylenen kalıp söz. || Her şeyin, her işin başı sağlık, "sağlığın dışında tüm güçlükler ikinci derecede kalır" anlamında kullanılır.

—Ask. Sağlık genel kontrolü, silahlı kuvvetlerde görevlendirilecek personelin bedensel sağlığının askeri hizmete uygunluk derecesinin saptanması için yapılan genel sağlık denetimi. (Tam teşekküllü askeri hastanelerde, "heyet muayenesi" adı altında tüm tıbbi servislerden geçirilen ilgilinin hizmete elverişliliği, yetkili sağlık kurulu tarafından belirlenir.) || Sağlık kontrolü, subay ve astsubayların sağlık yönünden hizmete elverişlilik durumlarını belirlemek amacıyla, yetkili askeri sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ve sağlık testi. (İç hizmet kan' nu'na göre iki yılda bir yapılır.)

—Denize. Sağlık denetim motoru, limana giren gemilerin sağlık denetimiyle görevli doktoru taşıyan motor. || Sağlık patenta- sı, sahil sıhhiyenin, limana gelen gemilerde yaptığı denetimden sonra verilen ve gemide bulaşıcı hastalık bulunmadığını belirten belge.

—Huk. Sağlık kurumu, tıbbi bakım yapan özel kurum ya da kamu kuruluşu. || Kamu sağlığı, yurttaşların sağlığını korumaya ilişkin olarak idare tarafından yapılan işler ve çıkarılan yönergeler bütünü. (Bk. ansikl. böl.)

—id. Sağlık memuru, sağlık teknisyenine eskiden verilen ad.

—Sağl. kor. işe giriş sağlık muayenesi, bir işçinin kesin olarak işe girmeden önce geçirmek zorunda olduğu tıbbi muayene.

—Sağl. kor. ve Huk. Kamu sağlığı, hastalık ve hastalık tehlikesi bulunmaması durumunda kamu düzeni. (Kişilerin, hayvanların ve eşyanın sağlığını korumaya yönelik idari mevzuatla sağlanır ve devam ettirilir. Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı ve belediyeler bunun için gerekli önlemleri almak ve uygulamakla yükümlüdür.)

—Tıp. Sağlık koruma, sağlığı korumaya yönelik bireysel ya da toplumsal ilke ve uygulamaların tümü. (Eşanl. HİJYEN.) [Bk. ansikl. böl.]

—Organizmanın normal işlevlerini yerine getirmesine yönelik uygulamaların tümü.

—Bedeni temiz tutmak için gösterilen özen.

—Halka açık yerlerle işyerlerinde uygulanan sağlık kurallarının tümü.

—Sağlığı korumakla ilgili bireysel ya da toplumsal yöntemleri konu alan tıp dalı. || Akıl sağlığını koruma, toplumun akıl ve ruh sağlığını korumak, eğer mümkünse, bu türlü bozuklukların ortaya çıkmasını ya da ağırlaşmasını önlemek amacıyla uygulanan eğitsel, koruyucu ya da psiko- terapötik yöntemlerin tümü. || Halk sağlığını koruma, bulaşıcı hastalıklarla savaş ve bunları önleme çarelerinin tümü. (Bk. ansikl. böl.) || Sağlık koruma ve iş güvenliği, işletmelerde çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için alınan önlemlerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Uluslarar. huk. Uluslararası sağlık tüzüğü, salgın hastalıklarla mücadele ve ilaçlara ilişkin normlar gibi kimi sağlık koruma sorunlarını içeren uluslararası tüzük. (Dünya sağlık örgütü'nün kabul ettiği uluslararası sağlık tüzükleri üye devletlerin onayı beklenmeden yürürlüğe girer.)

—ANSİKL. Huk. Sağlığa zarar verici kurumlar, kamu sağlığını yakından ilgilendirdiği için devletin denetimi altındadırlar. Bu kurumlar sağlığa aykırılık derecesine göre üç gruba ayrılırlar. Birinci gruba giren sağlığa zararlı kurumların açılması Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı' nın iznine bağlıdır. Bu tür kurumların, yerleşim yerlerinden ve konutlardan uzakta kurulması gerekir. İkinci ve üçüncü gruba giren, sağlığa zarar verici kurumların açılışı için o yerin en büyük mülki amirinin izni gerekir (Umumi hıfzıssıhha k. md. 268, 269).

Kamu sağlığı. Devlet çevre sağlığını korumak, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürülmesini sağlamakla yükümlüdür. Devlet bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal yardım kurulularından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Türkiye'de kamu sağlığıyla ilgili iki temel yasa vardır: 24 nisan 1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi hıfzısıhha kanunu ve 7 mayıs 1987 tarih ve 3359 sayılı Sağlık hizmetleri kanunu. Anayasa nın 56. maddesinde sağlık hizmetleri ve çevre korunmasına ilişkin kurallar yer alır.

—Tıp. Bireysel sağlık koruma başta beden temizliği ile ilgili önlemleri kapsar, ama aynı zamanda yaşamın maddi ve manevi koşullarıyla ilgili tüm alanları içerir. Yaşa, çalışmaya ve hastalık durumlarına göre beslenme rejimlerinin seçimini diyet bilgisi belirler, ama bu alan aynı zamanda zehirlenmeleri önlemeye ve şeker hastalığı gibi bazı metabolizma hastalıklarını ya da alkollü içkiler gibi bazı zararlı maddelerin tüketimini engellemeye yönelik beslenme sağlığını korumanın konusudur.

Öğrenci ve sporcu sağlığını koruma, okul yaşamı ve spor uygulamaları sırasında alınması gereken sağlık önlemlerini belirler.

Halk sağlığını koruma için Sağlık müdürlüğü, bazı bulaşıcı hastalıklardan sonra zorunlu olan dezenfeksiyonları yapmak, bireylere bulaşıcı hastalıkları bildirmek, aşılamak vb.; belediyeler binalara yapı kullanma izni verirken yapının sağlık koşullarına uygunluğunu aramak, halka açık yerlerin sağlık koşullarına uymasını, su tesisatının ve kanalizasyonların sağlığa uygun yapılmasını sağlamak zorundadırlar.
Aşı uygulamaları bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin en etkili yoludur. Öte yandan, özellikle asalak hastalıklarının (sıtma, sarı humma, uyku hastalığı, bilharziyoz) gerçek bir doğal afete dönüştüğü ülkelerde mikrop taşıyıcıların ortadan kaldırılması da bu mücadelenin bir diğer yönüdür. Ayrıca veba gibi bazı hastalıklar, hastalığı birbirine ve insanlara bulaştıran hayvanlar yüzünden varlıklarını günümüzde de sürdürmektedirler: Dünya sağlık örgütü’nün büyük salgın hastalıkların yayılmasını önleme yolunda aldığı kararlar ve bu arada farelerin ortadan kaldırılması, salgınları önlemenin en iyi yoludur.

Sağlık koruma ve iş güvenliği, işyerlerinde sağlık kurallarının yerine getirilmesinde kişi başına düşen hava hacmi, gürültü, ısınma ve aydınlanma sağlık donanımları, oturma yerlerinin dağılımı, yiyecek ve içecekler dikkate alınır. İşyerlerinin sağlık koşulları devletin denetimi altındadır. Türkiye'de işyerlerinin çalışma koşullarını düzenleyen çeşitli yasa, tüzük ve yönetmelik vardır. Ancak bu kuralların yeterli bir biçimde işlemediği de gözükmektedir. İş kanunu'nun işçi sağlığı ve iş güvenliği kuruluna ilişkin 76. maddesine göre Çalışma bakanlığı'nca gerekli görülecek işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili çalışmalarda bulunmak üzere birer "işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulu" kurulur. Bu kurulların hangi işyerlerinde kurulacağı, teşekkül tarzları, çalışma usulleri, ödev ve yetkileri Çalışma bakanlığı'nca çıkarılacak bir tüzükle saptanır. Her işveren, işyerinde işçinin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu konudaki koşulları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür (iş k. md. 73).


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

21 Ekim 2014 / Misafir Cevaplanmış
12 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
21 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
8 Ağustos 2009 / Edd-iTöR Türk ve İslam Dünyası