Arama

Saplama Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 910 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAPLAMA a. Saplamak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Cerr. Bir şırınga iğnesinin, ponksiyon trokarlarının ya da sondanın (idrar, mide, vb.) iç çapına tıpatıp uyan madensel çubuk.

—Kur. tar. OsmanlI imparatorluğu’nda çeşitli yerlerden devşirilen hırıstiyan çocuklar devlet merkezine getirilirlerken aralarına karışan yabancılar. (Bu gibiler titizlikle aranarak ortaya çıkarılırdı. Devşirme niteliğini taşımadığı halde sonradan Yeniçeri ocağı’na girmiş kimselere de saplama denirdi.)

—Mak. san. İki parçayı birleştirmeye yarayan, uçlarına diş açılmış metal çubuk. (Parçalardan birine, uçlarından biriyle vidalanan ve boylu boyunca ikinci parçanın içinden geçen saplamanın öbür ucuna bir sıkma somunu takılır.)

—Polim. Bir eşyanın içine plastik kalıplama sırasında gömülen ya da kalıplamadan sonra oturtulan, metal ya da başka bir malzemeden yapılmış parça.

—Teknol. iki ya da birçok makine ya da çatkı parçasını, iki tesme taşı, betondan iki döşeme taşını, bir direği ve buna taban oluşturan bölümü vb. birleştirmeye yarayan metal ya da tahta parça. (Marangozlukta kullanılan, kavela, silindir biçimli tahta bir saplamadır.)

—Bir ya da iki ucu sivri biz. || Saplamayla bağlamak, tahta ya da taş parçaları, makine, motor vb. parçalarını saplamalarla birleştirmek.

sıf. Ciltç. Saplama şiraze, kolonları formaların gelişi güzel yerlerinden alınan şiraze. (Kolonları formaların ortalarından alınanlara da nişanlı şiraze denir.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
16 Aralık 2015       Mesaj #2
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Standart olarak 1m boylarında tam boy diş açılmış başsız silindirik çubuklara gijon (saplama) denir. Tij çubuğu olarakta adlandırılır. Çift tarafı diş açılmış ve ortasında diş açılmamış tipte olanlarıda mevcuttur. Mukavemet derecesi 5.6-8.8-10.9 şeklindedir. Genellikle kalıp üzerine açılan kör deliklerde ve civaraların boy olarak yetersiz kaldıkları yerlerde kullanılırlar. Sağ ve sol helisli olanları mevcuttur.
Sponsorlu Bağlantılar