Arama

Satmak Nedir?

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 894 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SATMAK g. f.
1. Bir şeyi (bir kimseye) [belli bir fiyata] satmak, o şeyin mülkiyetini belli bir fiyata, toplu bir para karşılığında o kimseye devretmek: Motosikletini bana yedi milyon liraya sattı. Daireyi kime sattılar? Evi çok pahalı satmışlar.
Sponsorlu Bağlantılar
2. (Bir kimseye) bir şey(nitelik ya da fiyat belirten tümleç +) satmak, müşterilerine belli bir malı sağlamak, o malı piyasaya sürmek: Ne satıyor? Bu kumaşları kupon olarak satıyoruz.
3. Bir şeyi, bir kimseyi (bir kimseye) satmak, para ya da bir üstünlük elde etme karşılığında vermek, devretmek; yasadışı nesne ya da insan ticareti yapmak: Düşmana askeri sırları satmak. Uyuşturucu satmak. Kadın satmak
4. Bir şeyi (bir kimseye) satmak, hiçbir ahlaki kaygı duymaksızın, o şeyi işleterek kâr sağlamak: Vücudunu satmak. Kendini satmak.
5. Bir şeyi (soyut) [bir şey uğruna] satmak, onu bir çıkar karşılığında gözden çıkarmak, feda etmek: Rahatlık uğruna özgürlüğünü satmak.
6. Bir kimseyi, bir grubu (bir kimseye, bir gruba) satmak, o kimseye, o gruba ihanet et mek, özellikle para ya da bir çıkar karşılı ğında onları ele vermek: Eylem arkada şını polise satmak. Bizi düşmana sattı.
7. a. + satmak, kendinde olmayan bir şeyi var gibi göstermek, taslamak. Bilgi satmak. Caka satmak.
8. Arg. Bir kimseyi satmak, yanında olan bir kimseyi, bir yolunu bularak başından atmak; onu ekmek.
9. Satıp savmak, para için bütün malını elden çıkarmak: Babalarından kalan tarlaları da satıp savmışlar, sonunda beş parasız kalmışlardı. || Babasını, ana sini bile satar, hiçbir ahlak anlayışı yoktur, para için her türlü aşağılık duruma razı olabilir.

satılmak edilg. f.
1. Para karşılığında başkasına verilmek; ticari bir işlem görmüş olmak: Bu daire kaça satıldı? Bu ürünler süpermarketlerde satılır.
2. Alıcısı kolay bulunmak, sürümü olmak: Bu mal satılmaz.
3. (Bir kimseye, bir gruba) satılmak, para ya da çıkar karşılığında gizlice karşı tarafa hizmet etmek.
4. Satılmış, para ya da çıkar karşılığında bir kimseye, bir gruba ihanet eden kimse için kullanılan aşağılama sözü.

sattırmak ettirg. f. (Bir kimseye) bir şeyi sattırmak, bir kimse aracılığıyla onun satılmasını sağlamak; bir kimse ya da bir şey sözkonusuysa, bir kimseyi, o şeyi satmak zorunda bırakmak: Evi bir komisyoncuya verip sattırmak. Geçim sıkıntısı ona evini bile sattırdı.

Kaynak: Büyük Larousse


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

16 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri
15 Nisan 2010 / LaSalle X-Sözlük
23 Eylül 2015 / Misafir Taslak Konular