Arama

Servi Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 1.069 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERVİ a. (fars. serv’den).
1. Sürgünlere bitişik pul biçiminde hep- yeşil yapraklı, kozalak meyveli ağaç ya da ağaççık. (Bil. a. cupressus; servigiller familyası.) [Bk. ansikl. böl ]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Servi boylu, ince, uzun boylu kimse için kullanılır.
3. Bazı oyunlarda, özellikle pokerde, başka kart almama.

—Ed. Divan şiirinde sevgilinin boyuyla ilgili benzetme öğesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Hayv. Eşmerkezli ya da dışmerkezli çıkışları nedeniyle çevredeki kıllardan farklı görünen kıl çizgisi ya da tutamı. (Bu özellik atlarda tanıtma işaretlerindendir.)

—ANSİKL. Süs bitkisi olarak yetiştirilen, mezarlıklara ve tapınakların yakınına dikilen servilerin birçok türü vardır. Türkiye' de yetişenler arasında başta adi seni (Cupressus sempenirens) gelir. Boyu 20 -30 m'ye yaklaşabilen bu servi türü sütun ya da piramit biçiminde yükselen bir ağaçtır. Sürgünleri dört köşelidir. Pul yap- raklannın sert tarafları çıkıntılıdır. Ortalannda uzun bir çukurluk ve yağ bezleri bulunur. Kozalağı yuvarlak, 2-3 cm çapındadır. Odunu çok dayanıklı ve güzel kokuludur. Akdeniz ikliminin egemen olduğu tüm bölgelerde yaygın olarak yetişir, Karadeniz kıyılarında da yer yer görülür. Piramit seni (C. sempenirens var. pyramidalis) Türkiye'de orman ve bahçe ağacından çok mezarlık ve cami avlularına dikilen bir türdür Dallı servi (C. sempenirens var. horizontalis) Türkiye’de doğal olarak en çok yetişen türdür. Akdeniz bölgesin de karaçam, fıstık çamı ya da kızıl çamla birlikte ağaçlandırmada kullanılması uygun türdür. Rüzgâra çok dayanıklıdır. Anavatanı Kuzey Amerika olan Arizona servisi (C. arizonica) makasa gelip kırpılarak biçimlendirebildiğinden parklarda (İstanbul) süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. İnce dallan kırmızımsı kahverengi, anavatanı Kaliforniya kıyıları olan kokulu servi de (C. gcmeniana) parklarda (İstanbul) yetiştirilen bir türdür. Ülkemizde bulunmayan Monteri servisi (C. macrocarpa), Meksika servisi (C. lusitanica), Himalaya servisi (C. torulosa), Keşmir servisi (C. cashmeriana), ağlayan servi (C. funebris), Çin servisi (C. dudouxiana) diğer başlıca servi türleridir.

—Ed. Sevgili ince, uzun boyu, salınarak yürüyüşü bakımından serviye benzetilir. Ancak sevgilinin boyu poşu, serviyi de kıskandıracak kadar güzeldir: "Çemende seyr ettikçe yüce boyuyla ol dilber Günüden titremek tutar revan serv-i hi ramanı" (Çimenlikte yüce boyuyla sevgili dolaştıkça, salınan serviyi hasetten titreme tutar) [Mecmuat ün-nezair, Musa]. Servinin bağda, çimenlikte, su kıyısında bulunduğu anlatılır; bundan dolayı, gül ve öteki çiçeklerle birlikte anılır. Âşığın gönlü ya da gözyaşı, su gibi sevgilinin ayağına doğru akar. Kıyamet günü bütün yaratıklar doğrulup ayağa kalkacağı için serviyle kıyamet arasında ilişki kurulur: ceo"Saye veş kaldım ayakta rahm edip almaz elim/OI kıyamet serv-kad canan elinden el gıyas" (Gölge gibi ayak altında serili kaldım, acıyıp da elimden tutmuyor; o servi boyuyla kıyameti hatırlatan sevgilinin elinden kurtulmama bir yardım eden çıksın) [Hayali]
,
—Halk hak. Servi ağacının yeşil iken toplanıp kurutulan kozalaklan (sempervirerıs, pyramidalis, horizontalis) tanen ve uçucu yağ içerir. Peklik verici, ateş düşürücü, idrar söktürücü, kan kesici etkisi vardır. Eskiden beri çocukların gece işemelerinde kullanılır. Kozalak özünden hazırlanan merhem ve fitiller basur memelerine dıştan sürülür. Dekoksiyon ayak kokusuna karşı kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

10 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Ziraat
1 Ekim 2017 / Pasakli_Prenses Botanik
3 Nisan 2009 / Nephthys Botanik
9 Ekim 2010 / CenneT-ul Meva Taslak Konular