Arama

Serüven Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 865 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERÜVEN a.
1. Bir ya da daha çok kişiyi ilgilendiren, tuhaf ya da şaşırtıcı nitelikte, beklenmedik olay; hikâye, macera: Garip bir serüven. Acıklı bir serüven. Bu yolculuk sırasında çeşitli serüvenler yaşadılar. Serüvenlerle dolu bir gün yaşamak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir ya da birçok kişinin katıldığı, güçlüklerle, tehlikelerle, bilinmezliklerle dolu girişim, yolculuk; macera: İlk çocuğun serüvenleri. Serüven dolu bir yaşam.
3. Tehlikesi büyük ve başarısı kuşkulu her tür girişim: Artık serüvene girmeyecek kadar deneyimliydi. Ülkeyi serüvene sürüklemek.
4. Çoğu zaman yüzeysel ve geleceği olmayan aşk ilişkisi; macera: Bir gençlik serüveni.
5. Serüven aramak, sonu belli olmayan, heyecanlı, tehlikelerle dolu bir yaşam İstemek: Ya başına geleceklerden haberi yok ya da serüven an- yor. || Serüven filmi, romanı, pek çok hareketli olayları, serüvenleri içeren tür. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Ed. Serüven romanı. Serüven romanı, okurun sürekli olarak ilgisini çekmeyi amaçlar. Bunun için çoğunlukla okuru şaşırtacak olayları art arda sıralar. Anlatılan serüvenler, bazen, uzak ülkelere yapılan uzun yolculuklar sırasında yaşanmıştır Hırsızlık, cinayet, casusluk olaylarına yer verilir. Roman kahramanı tehlikeli durumlarla karşılaşır ve bunlardan olağanüstü yetenekleri, gücü, zekâsı, rastlantıların yardımıyla kurtulur Türk edebiyatındaki ilk serüven romanları Ahmet Mithat Efendi'nin Haşan Meilah (1874), Hüseyin Fellah (1875), Süleyman Musli (1878) gibi yapıtlardır. Bu romanlardaki serüvenlerin bazıları Ispanya-Cezayir gibi uzak ülkelerde, bazıları, Haçlı savaşları dönemi gibi tarihsel zamanlarda geçer. Namık Kemal’ in Cezmesinde (1880) de tarihsel serüvenler anlatılır. M. Turhan Tan, A. Ziya Kozanoğlu gibi yazarlamı tarihsel serüven romanları ise edebiyatın kapsamı dışında kalır. (TARİHİ ROMAN.) Serüven romanları bazen serüvenin yaşandığı çevreye yönelik siyasal ve ideolojik bir bakışı yansıtır. örneğin, Müfide Ferit’in (Tek), konusu Türkistan’da geçen Aydemiri i (1918) türkçülük anlayışıyla temellenmiştir. Geniş okur kitlesine ulaşmayı amaçlayan piyasa romanları arasında aşk ilişkilerini heyecanlı serüvenlerle birleştirenler vardır. Bunlar arasında, örneğin Esat Mahmut Karakurt'un Vahşi bir kız sevdim (1926, Makedonya'da bulgar komitacıların giriştiği eylemler sırasında geçer), Çölde bir İstanbul kızı (1926, Yemen'de geçer), Allahaısmarladık (1936, Kurtuluş Savaşında geçer), Dağlan bekleyen kız (1936 Ağrı ayaklanması sırasında geçer) gibi romanları anılabilir. Refik Halit Karay'ın Türk prensesi Nilgün (1950), Mapa melikesi Nil- gün (1952), Nilgün'ün soru (1961) romanları doğu saraylarının, büyük otellerin, turistik gemilerin gözalıcı dekoruna dayanır. Cengiz Dağcı’nın Korkunç yıllar (1956), Yurdunu kaybeden adam (1957) gibi romanlarında Kırım Türkleri'nin yaşamına ve ikinci dünya savaşı’na tanıklık edilir. Toplumsal sorunları konu edinen çağdaş türk romanında ise, Yaşar Kemal'in uzun bir dizi oluşturan ince Memed'indeki (4 cilt, 1955-1987) serüven öğeleri dışında serüven romancılığının yaygın uygulama alanı bulduğu pek söylenemez.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.