Arama

Simülatör Nedir?

Güncelleme: 2 Kasım 2015 Gösterim: 688 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİMÜLATÖR a. (fr. simulateur). Bilş. BENZEŞİM* PROGRAMI'nın eşanlamlısı.

Sponsorlu Bağlantılar
—Siber Dinamik davranışı incelenmek ya da nasıl çalıştığı gösterilmek istenen bir düzenek, bir makine ya da bir donanımla aynı davranışı gösteren maddesel ve gerçek zamanda çalışan model. (Bk. ansikl. böl. Havc. ve Sib4r.)

—ANSİKL. Havc. Uçuş simülatörü, uçağa binmeden önce mürettebatın manevralara alışmasını sağlar; özellikle bir uzun hat uçağı sözkonusu olduğunda, bu çalışma, havayolu şirketi uçağı teslim almadan önce gerçekleştirilir. Pilot mahallinin doğal büyüklükte bir kopyası olan uçuş simülatörü, uçuş halindeki uçağın tam tepkilerini elektronik düzeneklerle mürettebata iletir. Pilot mahallinin ön tarafına yerleştirilmiş bir ekran, yeryüzündeki herhangi bir havaalanının görüntüsünü, pilot tarafından iniş sırasında görüleceği biçimiyle yansıtır; bir kamera, havaalanının hava görüntüsü önünde yer değiştirerek uçağın hareketlerini kaydeder. Radar simülatörü, bir radarın çeşitli çalışma biçimlerini göstererek radar operatörleri yetiştirmeyi sağlar. Atış simülatörü, genellikle tanksavar güdümlü mermilerin atış denemelerinde kullanılır.

—Siber. Bir simülatörün çalışması, incelenen olayda sözkonusu olan denklemlerle yönetilmelidir. Elektrik ağları gibi, incelenen olaya benzer bir davranış gösteren, ağlardan oluşmuş edilgin simülatörler ve örneksemeli ya da sayısal hesap öğelerini kullanan etkin simülatörler ayırt edilir. Dolayısıyla bir simülatör, incelenen olayın maddesel bir modelidir, ama öte yandan, gerçek zamanda yani aynı zaman ölçeğiyle çalışmalıdır. Bu, simülatöre, böylece normal çalışma koşullarınınkiyle aynı kuvvetlerin etkisinde kalacak, birtakım gerçek organlar eşlemeye olanak verir; örneğin bir uçağın kumanda ve seyir organları, çok masraflı olan deneme uçuşu saat sayısını minimuma indirmek amacıyla, bir uçuş mekaniği denklemleri simülatörüyle eşlenebilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.