Arama

Sincap Nedir?

Güncelleme: 2 Kasım 2015 Gösterim: 1.093 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİNCAP a. Avustralya dışında bütün dünyada bulunan, ağaçların üzerinde ya da yerde yaşayan, bitki ağırlıklı olmak üzere hepçil beslenen, gündüzleri ortaya çıkan, genellikle uzun yumak kuyruklu, kısa azıdişli bazı kemirgen hayvanların ortak adı. (Sincapgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]

Sponsorlu Bağlantılar
—Esk. giy. Sincap kürk, sincap postundan yapılan kürk.

—Zool. Avrupa sincabı ya da Virginia sincabı, adi sincaba (Sdurus vulgaris) bazen verilen ad. || Kanada sincabı, boz sincap. || Sibirya sincabı, Kuzey Avrupa ve Sibirya’da bulunan adi sincap ırkına verilen ad. (Bunun gümüşi gri renkteki kış postu çok makbuldür.)

—ANSİKL. Sincapgiller iki oymağa ayrılır: Sciurinae ve Petauristinae. Sciurinae oymağı, ağaç ve yer sincaplarından başta çipmunkları, çayır köpeklerini, spermofil- leri ve dağsıçanlarını kapsar. Petauristinae oymağıysa uçar sincapları içerir. Sincabın boyu fare ile tilki arasında değişir. Ormanlarda ya da korularda yaşayan, insandan kaçmayan, yaprak, meyve, tomurcuk, kabuk gibi şeylerle beslenen (bu bakımdan zararlıdır), ama bu rejime böcek, yumurta, kuş yavrusu eklemekten de geri kalmayan, kış uykusuna yatan Avrupa sincabı (Sciurus vulgaris) örnek tip olarak gösterilebilir. Çoğu kuzeyde yaşayan 24 sincap cinsi vardır. Afrika’da yirmi kadar türü bulunan çizgili sincabın postunda uzunlamasına koyu şeritler bulunur. Yer sincapları toprağın içine in yapıp çok fazla yer değiştirdiklerinde, tıpkı Kuzey Amerika çayır köpekleri ve Afrika'da yaşayan Xerus cinsi üyeleri gibi adeta yeraltı kentleri kurarlar. Uçarsincapların, hepsi Asya ya da Amerika'da yaşayan (Afrika’daki türleri düzensizkuyruklugiller adlı ayrı bir familya oluşturur) 30'dan fazla türü vardır: bunlar patagyumları sayesinde ağaçtan ağaca süzülebilirler. En irilerinin boyu kedi kadar (Petaurista), en ufaklarınınki fare kadardır. Hepsi gececidir ve başta bitki olmak üzere hepçil beslenir. Etleri Çin'de ve Malezya'da çok beğenilir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

18 Kasım 2015 / Mystic@L Genel Galeri
3 Haziran 2009 / Gabriella Zooloji
27 Kasım 2018 / Mystic@L Zooloji
20 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular