Arama

Sindirim Nedir?

Güncelleme: 2 Mayıs 2016 Gösterim: 1.484 Cevap: 5
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİNDİRİM a.
Ad:  sindirimnedir.jpg
Gösterim: 1580
Boyut:  26.6 KB

1. Besinlerin sindirim aygıtı içinde dolaşıma geçebilecek derecede düşük molekül ağırlıklı kimyasal maddelere dönüşmesi. (Eşanl. HAZIM.) [Bk. ansikl. böl. Fizyol.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sindirim aygıtı. sindirime katkıda bulunan organların tümü. (Bk. ansikl. böl. Anat.) || Sindirim borusu. ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaktan oluşan bütün. || Sindirim gücü, sindirim özsularının besinlerin sindirimini sağlama gücü. || Sindirim özsuları, sindirim bezlerinin (mide, pankreas vb.) salgı ürünleri.

—Biyol. Hücre içi sindirim, bir hücrenin içinde kendi enzimleri sayesinde meydana gelen sindirim.

—Eczc. Sindirimi kolaylaştırıcı ilaç, sindirim sisteminin çalışmasını uyarabilen ve sindirimi iyileştiren ilaç. (Bu etkiye sahip maddeler arasında centiyane, kınakına gibi acı bitkiler, anason, nane gibi gaz gidericiler, sodyum bikarbonat gibi tuzlar ve mide özsuları sayılabilir.)

—Patol. Sindirim bozukluğu, karaciğer ya da safra yolları hastalıkları ve gastrekto- mi ya da pankreas yetersizliği yüzünden sindirimde meydana gelen bozukluk.

—Zootekn. Sindirim katsayısı, bir hayvanın yediği besinin dışkı halinde bulunmayan kısmını gösteren sayı. (Bk. ansikl. böl. Zootekn.)

—ANSİKL. Anat. Sindirim aygıtının embriyondaki kökeni orta bağırsağı veren endodermdir; buna önbağırsak (ağız ardı bölge) ve sonbağırsak (anüs çevresi bölge) adlı iki ektoderm oluşumu eklenebilir. Diploblastik hayvanlarda (süngerler, knidliler, kaburgalımedüzler) hayli büyük olan sindirim aygıtı bedendeki tek boşluğu oluşturur. Denizanalarındaki karmaşık yapısı nedeniyle ona mide-damar aygıtı demek daha doğru olur. Knidlilerde, kabur- galımedüzlerde ve yassısolucanlarda sindirim aygıtı kese biçimindedir; ağız, sırasıyla, besin alıntına ve besin artıklannın dışarı atılmasına yarar. Anüs, nemertinlerden başlayarak belirginleşir ve sindirim kanalının tek yönde işlemesini sağlayarak, birbirini izleyen bölgelerin ayrı işlevleri üstlenebilecek şekilde-farklılaşmasına olanak verir: besin yumağının önce mekanik, sonra kimyasal parçalanması, sindirim ve en sonunda emilme Genellikle depolama bölgeleri de bulunur ve bunlara kursak adı verilir. Mekanik parçalanma (yumuşak- çalarda dişlidil ve omurgalılarda diş gibi birçok mekanizmalar yardımıyla) ağız boşluğı mda ya da bir katının içinde, kimyasal parçalanma midede, enzimsel sindirim ve emilme incebağırsakta, eğer gerekliyse suyun geri emilmesi-kalınbağırsakta gerçekleşir. Asalak yaşama uyum sağlandığında (örneğin şeritler) sindirim aygıtı kaybolabilir. Beslenme biçimi sindirim aygıtının biçimini ve uzunluğunu belirler: besinlerin kolay emilebildiği hayvanlarda (etçiller) kısa, sindirimi güç besinler alan hayvanlarda ise uzundur (otçullar). Bu sonuncularda, genellikle selülozun sindirimini sağlayan ortakyaşar bakterilerce zengin bir cep (gevişgetirenlerin ve da muzsuların işkembesi, kemirgenlerin körbağırsağı) bulunur. Bazı türler (planaryalar, denizyıldızları), bir avın besleyici öğelerini soğurmak için önceden midelerini dışarı çıkarabilirler. Kordalılarda. sindirim borusunun ön kısmında, yani yutakta, yan taraflarda solungaç yarığı denilen ve öncelikle besin alımına (mikrofaji) vs bunun yanı sıra da solunuma yarayan yarıklar bulunur. Sölomlu halkalısolucanlardan başlayarak sindirim borusunun çeperinde, bir koryonla birlikte bir mukoza ve bunu destekleyen, besin topağının ilerlemesi için gerekli sığamsal hareketleri sağlayan, mezoderm kökenli bir kas tabakası bulunur. Mukoza enzim salgılayan çeşitli salgı bezleri içerir. Omurgalılarda bu bezlerden ikisi sindirim borusunun iki yardımcı organını oluşturur: karaciğer' ve pankreas insanın sindirim aygıtı, besinlerin dişler tarafından parçalanıp öğütüldüğü ağızla başlar. Besinler oradan dille arkaya, önce yutağa ve sonra yemekborusuna itilir. Yemekborusu, besinlerin piloru geçip incebağırsağa ulaşmadan önce durakladığı geniş bir cep olan mideyle devam eder. Incebağırsak üç kısımdan oluşur: duode- num (onikiparmakbağırsağı), jejunum ve körbağırsak kapağı hizasında körbağır- sakla birleşen ileum. Körbağırsak, kalınbağırsağın (kolon) ilk parçasıdır. Kalınbağırsağın kısımları da sırasıyla sağ ya da çıkan kalınbağırsak, enine kalınbağırsak sol ya da inen kalınbağırsak ve leğenin içindeki sigmamsı kalınbağırsaktır. Kalınbağırsak gödenbağırsağıyla devam eder ve sindirim borusu anusla sonlanır.
Sindirim borusuna, besinlerin kimyasal dönüşümünde çok önemli işlevleri olan birçok salgı bezi eklidir; bunların başlıcaları tükürük bezleri, mide çeperindeki salgı bezleri, karaciğer ve pankreas (oniki- parmakbağırsağı düzeyinde) ve incebağırsak mukozasındaki bezlerdir.



Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 2 Mayıs 2016 17:48
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
—Bitki fizyol. Genellikle, bitkilerin kendi içlerinde ve kendileri tarafından depolanmış yedek besinler sindirime konu olur; bu maddeler (nişasta, yağlı maddeler, inülin, sakkaroz) enzimler tarafından emilebilir ürünlere çevrilir. Şekerlerin sindirimi yalnız hidrolizden ibaret değildir ve beraberinde izomerleşme de vardır; örneğin arpada nişastadan maltoz değil sakkaroz oluşur. Çenetlerin epitelyumu, ya tanenin olgunlaşması sırasında ya da çimlenmeyle birlikte, gerçek bir sindirim alanına dönüşerek, albumen depolarının kullanılabilmesi için gerekli enzimleri salgılar (buğday, mısır, hurma). Etçil bitkilerde, avlanan hayvanların azotlu maddelerinin dışta sindirimi yaprağın dışına verilen proteazlar sayesinde olasıdır; bu şekilde oluşan aminoasitler bitki tarafından emilir ve daha sonra genel metabolizmaya verilir. Bu sindirim biçimine bakteri ve mantarlarda rastlanır.

Sponsorlu Bağlantılar
—Fizyol. Sindirim, sindirim aygıtı içinde gerçekleşir. Burada hem mekanik hem kimyasal olgular sözkonusudur. Mekanik olguların işlevi, besinleri kimyasal dönüşümlerini kolaylaştıracak biçimde parçalara ayırmaktır: çiğneme esnasında besinler dişler tarafından öğütülür; bu da sindirim özsularının etkileyeceği yüzeyleri artırır; çiğneme sırasında besinler tükürükle ıslanır; oluşan besin lokması mideye iner; bu organın çeperindeki kas liflerinin kasılmasıyla orada iyice .yoğrulur ve böy- lece mide özsuyuyla karışır. Daha sonra bağırsağın hareketliliği de (bölütsel hareketler) sindirim özsularının etkisini kolaylaştırır; bu hareketlilik incebağırsağın içeriğinin kalınbağırsağa geçmesi için de önemlidir (sığamsal hareketler). Kimyasal olaylar, alınan çeşitli besinlerin bağırsak mukozasını geçmesi ve tümürler tarafından emilmesi için gerekli değişimleri sağlar. Yalnız su, madensel tuzlar ve basit şekerler ya da oz’lar önceden değişim geçirmeksizin bağırsak engelini aşabilir; besinlerin içinde bulunan şekerler 6 C atomlu biçimlere (glukoz, levuloz, glaktoz), pra teinler ise aminoasitlere dönüşmelidir; yağlar emülsiyonlaşmalı, yağ asidine, sabuna ve gliserine dönüşmelidir. Karmaşık organik moleküllerin daha basit moleküllere bu şekilde hidrolizlenmesi, sindirim özsuları ve içerdikleri enzimler sayesinde gerçekleşir.

• Glusitlerin dönüşümünde rol oynayan enzimler. Bunlardan ptyalin ya da tükürük amilazı, nişastayı parçalar; pankreas amilazı nişastayı hidrolizleyerek destrin ve maltoz haline getirir; bağırsak amilazı da aynı etkiyi yapar. Bundan başka bağırsak özsuyunda daima maltozu iki glukoz molekülüne çeviren maltaz, sakkarozu glukoz ve levüloza çeviren invertaz, ya da sûkraz ve laktozu glukoz ve galaktoza çeviren laktaz enzimleri bulunur.

• Protitlerin sindirimini sağlayan enzimler. Midede (mide özsuyundaki hidroklorik asidin etkisiyle pepsinojenin pepsine dönüşmesi sonucunda oluşur) pepsin, proteinleri peptonlara ve diğer polipeptitlere dönüştürür; prezür ya da lablerment sütü pıhtılaştıran bir enzimdir. Bağrsakta, parkreas özsuyunun tripsini, sağlam kalmış proteinleri önce polipeptitlere, sonra aminoasitlere ayırır. Bağırsak özsuyundaki erepsin yalnız pepsin ve tripsinle sindirilmeyen polipeptitlere etki gösterir ve onları aminoasitlere hidroliz eder.

• Yağların sindirimi. Pankreasın çıkardığı lipaz yağları, yani lipitleri emülsiyon haline getirir ve sabunlaştırır. Baırsak özsuyundaki lipaz daha önce emülsiyon haline gelmiş yağları sabunlaştırır. Pankreas özsuyunun yağlar üzerindeki sindirici etkisi için safra da gereklidir.

—Karş. fizyol. Canlılarda sindirim iki ayrı işlev şeklinde incelenebilir: yedek besinlerin sindirilmesi ve ele geçirilen yeni besinlerin sindirilmesi. Yedek besinlerin sindirilmesi canlı hücrelerin içinde, ya hücrenin kendi çıkarına (kas glikojeni) ya da organizmanın diğer kısımlarının yararına (karaciğer glikojeni, patates yumrusunun nişastası vb.), sindirilen maddelerin dolaşan sıvılara verilmesiyle (toplardamar kanı, özsular) gerçekleşir. Alınan besinlerin sindirimi de iki biçimde.olur: dışta olan, ya da önsindirim ve içte olan ve yalnız hayvanlarda bulunan, sözcüğün gerçek anlamında sindirim. Dış önsindirim yalnız bakterilerde ve birbiriyle hiçbir akrabalığı olmayan küçük bitki ve hayvan gruplarında gözlenir: denizyıldızları, örümcekler, karıncaaslanı larvaları, bazı sinekler, böcekçil bitkiler (sinekkapan, böcekkapan, suibriği). Burada önce sindirim özsularının dışa salgılanması, sonra sindirilen besinin emilerek, ya doğrudan genel dolaşıma (böcekçil bitkiler, denizyıldızları) ya da genellikle küçük bir sindirim aygıtına (örümcekler, karıncaaslanılarvaları) verilerek kullanılması sözkonusudur. (Bk. Bitki fizyol.) Alışılmış anlamında sindirim ancak insan ile gevişgetiren memeliler grubu arasında farklılık gösterir: bu hayvanlar büyük miktarda çiğnenmemiş otu aceleyle işkembelerine doldurduktan sonra dinlenmeye geçtiklerinde bunu küçük parçalar halinde tekrar ağızlarına getirerek yeniden çiğner, yutar ve diğer hayvanlar gibi sindirirler. Hayvanların birçoğunda sindirim tam değildir: pek çok böcek türü dışkılarda bulunan besleyici artıklarla, hatta serçeler at fışkısında buldukları tanelerle beslenirler.

—Zootekn. Sindirim katsayısındaki değişmeler, evcil hayvanlara yedirilen besinlerin besleyici değerindeki değişikliğin esas nedenidir. Sindirim katsayısı ne kadar yüksekse besinler o kadar çok besleyicidir. Genel olarak kaba yemlerin sindirim katsayısı içerdikleri selüloz oranının azlığıyla ters orantılıdır. Sindirim katsayısı (aynı besin için) hayvan türüne göre de değişebilir; örneğin gevişgetirenlerde kaba yemlerin (kuru ot, saman) sindirim katsayıları, atlardakine ve domuzlardakine göre daha yüksektir. Vücuttan atılan dışkı maddelerinde endoıen (iç) kökenli öğelerin varlığının hesaba katılıp katılmamasına göre de gerçek sindirim ile görünür sindirim arasında ayrım yapılır.

Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİNDİRİM NEDİR?
  • Canlılık olaylarının devamı için alınan besin maddelerinin değişerek enerjiye çevrilmesi gerekmektedir.
  • Bu besin maddeleri doğada değişik şekilde bulunan karbonhidrat, yağ, proteinler, su, mineral maddeler ve vitaminlerdir.
  • Canlı bu enerji maddelerini alarak onları ısı ve mekanik enerjiye çevirir ve kendi büyümesi yanında yıpranan ve aşınan hücrelerini onarmakta kullanır.
  • Vücutta işe yaramayan, kullanılmayan artık ürünleri ise dışarı atarlar.
  • Doğada bulunan bitkiler fotosentez olayı ile havadan aldıkları karbondioksiti topraktan aldıkları su ile birleştirerek ilk karbonhidrat yapı taşını (6 karbonlu glikoz) oluştururlar.
  • Bitkilerde özümleme ile nişasta oluşumu toprak ve havanın azotundan yararlanılarak protein yapılması sağlanır.
  • Dışarıdan alınan gerek bitkisel, gerekse hayvansal kaynaklı besin maddelerinin organizmaya yararlı olacak hale getirilmesine sindirim adı verilir.
DEVAMI Sindirim Sistemi Nedir - Sindirim Sisteminin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
sindirim
isim, biyoloji
  • Besinlerin çeşitli enzimlerle eritilerek, parçalanarak ince bağırsakta emilebilir, kana karışabilir duruma gelmesi için uğradıkları fiziksel ve kimyasal değişikliklerin bütünü, hazım.
Birleşik Sözler
sindirim aygıtı
sindirim bilimci
sindirim bilimi
sindirim organları
sindirim sistemi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sindirim
  • Vücutta besinlerin değişime uğraması.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
sindirim ingilizcesi
  • digestion.
  • – sistemi/aygıtı anat. digestive system.
  • – güçlüğü dyspepsia.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ocak 2017 / Last_AzRaeL Tıp Bilimleri
25 Şubat 2016 / Dogisayalpi Cevaplanmış
2 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Mayıs 2016 / alperen 0523 Tıp Bilimleri
2 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri