Arama

Sosyometri Nedir?

Güncelleme: 6 Kasım 2015 Gösterim: 717 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SOSYOMETRİ a. (fr. sodomötrie).
1. Niceliksel incelemelerden yola çıkarak aynı grup üyelerinin bireysel ilişkilerini gözlemleme yöntemi. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sosyometri testi, oyun, iş, yolculuk vb. gibi belirlenmiş ölçütlere göre, sınırlı bir grubun bireyleri arasındaki yakınlık, nefret ya da kayıtsızlık durumlarının matematiksel yöntemlerle incelenmesini sağlayan test.

—ANSİKL. 1930'da J. L. Moreno tarafından kurulan sosyometri, gaip terapisi yöntemi olan sosyodrama ve psikodrama başvurduğu gibi sosyometri testinden de yararlanır. Moreno'ya göre “sosyometri, bir toplumsal yapıyı, hem bütünü hem de parçaları açısından inceleyebildiğimiz zaman başlar”. Toplumsal ilişkiler, toplumsal engellemelerin temel öğeleri olan kurallar, önyargılar vb. nedeniyle donmuştur. Kendiliğindenlik ve yaratıcılık sosyometri sisteminin anahtar süreçleridir. Moreno' ya göre sosyometrinin konusu, toplulukların ruhsal özelliklerinin matematiksel incelenmesidir. Niceliksel bir yönteme (sosyometri testi) dayanan ve bu yöntemin uygulanmasının sağladığı sonuçları ortaya koyan teknik de, işte bundan kaynaklanmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.