Arama

Suçlama Nedir?

Güncelleme: 13 Kasım 2015 Gösterim: 673 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SUÇLAMA a. Bir kimseyi bir suç, bir hata işlediği gerekçesiyle suçlamak eylemi; onun suçlandığı şey; itham: Bu suçlamanızı kabul etmek imkânsız. Dayanıksız bir suçlama.

Sponsorlu Bağlantılar
—Cez. us. huk. Suçlama sistemi, kişilerin cezalandırılabilmesi için başka bir kişi tarafından suçlanması ve suçlayan kişinin suçluluğu kanıtlaması ilkesine dayanan ceza yargılaması sistemi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Cez. us. huk. Anglosakson ülkelerinde geçerli olan bu sistemde gerçekliğin araştırılması, kişiler arasındaki bir sorun olarak görülür ve bu nedenle yargıca yalnız iddia ve savunmaya göre karar verme yetkisi tanınır. Suçtan toplumun zarar görmediği ya da kişiye göre daha az zarar gördüğü ve kişilerin suçlama ve savunmaları ile toplum yararının da korunduğu inancına dayanan bu sistemin özellikleri şunlardır:
1. yargıcın harekete geçmesi için bir suçlama olmalıdır;
2. suçlama konusunda herkes özgürdür;
3. ceza yargılaması medeni yargılamaya benzer;
4. taraflar eşit durumdadırlar;
5. yargıç hakem durumundadır ve tarafların ortaya koyacağı kanıtlarla bağlıdır;
6. yargılama baştan sonra kadar açık, sözlü ve çelişmelidir. Suçlama sistemi, ceza yargılamasının ilkel bir biçimidir; kişisel öç alma düşüncesinin izlerini taşır Birçok ülkede terk edilmiş olan bu yöntem, İngiliz ve amerikan mahkemelerince korunmuştur. Sistem, davanın tüm aşamalarında, suçlayanla suçlananın eşitliği ilkesine dayandığından, suçlanan kişi için bir güvence oluşturmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.