Arama

Refah Nedir?

Güncelleme: 6 Haziran 2018 Gösterim: 1.686 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

REFAH

Ad:  refah.JPG
Gösterim: 244
Boyut:  18.0 KB

1. Ayırtedici niteliği, genişleme ve tüketim malları bolluğu olan iktisadi durum.
Sponsorlu Bağlantılar
2. iktisadi koşulları ve sağlığı çok iyi olan bir kimsenin durumu.
3. Refaha ermek, geçim sıkıntısı çekmeyecek bir yaşam düzeyine kavuşmak.

—ikt. Refah kuramı, politik bir değerlendirme ya da bir değer yargısına yer vermeden ekonomik kaynakların en iyi dağılımını nesnel ve bilimsel biçimde tanımlamayı amaçlayan kuram.

—ANSİKL. ikt. Refah, özellikle Pareto, Pigou, John Hobson, E. F. Schumacher ve Kaldor'un kotardıkları bir kavramdır. Bireylerin belli ruhsal özelliklere sahip oldukları kabul edilecek olursa, temel sorun, toplumsal refahın en yüksek düzeye erişebilmesi için hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiğinin bilinmesi olarak karşımıza çıkar. Bireysel tatminlerin ölçülebildiklerini ve karşılaştırılabildiklerini kabul edersek, toplumun refahı bireylerin refahları toplamı demektir ve bu konuda uygulanacak en iyi politika, günün teknik olanakları gözden uzak tutulmamak koşuluyla, bu toplamı en yüksek düzeyine çıkarmaktır.

Günümüzde, öznel değer kuramlarının ağır basması sonucu, artık tatminlerin ölçülebilir ve karşılaştırılabilir oldukları düşünülmemekte, olsa olsa tatminlerin önceliklerine ya da tercihlerine göre sıralanabileceği (sıralama kavramı), ama kesin bir değerlendirme konusu olamayacağı (sıralama kavramı) kabul edilmektedir, imdi, böyle bir koyut, refah kuramının en uygun ve en sağlam dayanaklarından bir bölümünü ortadan kaldırır. Bu nedenle, toplumsal refah kavramının tek biçimli bir tanımını yapmaya ve dolayısıyla, açık ve belli bir toplumsal politika saptamaya imkân yoktur. Bu yüzden, toplumun durumunun kötüye mi yoksa iyiye mi gittiğini bilmek isteyen çağdaş yazarlar, milli geliri çoğaltmak, akışını düzenlemek, dağılımını düzeltmek yönünde sistemin etkinliğini artıracak koşulları yaratacak bir iktisadi politika ile kuramın tamamlanması gereği üzerinde durdular. Böylece, refah ekonomisi, bazı nitel ölçütleri hesaba kattığı için, zenginlik ekonomisinin karşıtı olmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 02:57
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Rafah faciası


İkinci Dünya savaşı içinde İngiltere'ye ısmarlanan denizaltıları almaya giden denizciler ve eğitime gönderilen havacıları taşıyan Refah şilebinin Kıbrıs açıklarında batırılması olayı (23 haziran 1941).
Sponsorlu Bağlantılar

Savaş öncesinde türk hükümetinin İngiltere'ye sipariş ettiği 4 denizaltı, 4 muhrip ve 12 çıkarma gemisi, savaşın patlak vermesi üzerine Türkiye'ye verilmedi. Ancak, Türkiye’nin Almanya ile bir saldırmazlık anlaşması imzalayacağı öğrenilince, bu anlaşmayı önlemek isteyen Ingiltere, Türkiye’ye muhripleri değilse bile denizaltıları teslim edebileceğini bildirdi. Savaş nedeniyle Akdeniz’de ulaşım güvenliği yoktu, alman, İtalyan ve Vichy (transız) hükümetinin denizaltıları sürekli olarak müttefik gemilerine saldırıyorlardı. Bu yüzden önce Mısır'a (İskenderiye) gitmek, oradan hava yoluyla Afrika’nın kuzeyinden geçerek Ingiltere’ye ulaşmak mümkün oluyordu. 168 kişilik türk heyeti de (1 havacı ve 19 denizaltıcı subayı, 63 deniz astsubayı, 20 pilot adayı askeri öğrenci ve 68 deniz eri) bu yolla İngiltere'ye ulaşacaktı.

Mersin'den İskenderiye’ye kadar bu personeli taşımak için Refah adlı yaşlı bir şilep görevlendirildi. İngiliz deniz kuvvetlerinin saptadığı bir rota üzerinden gizlice Mısır'a ulaşacak olan Refah şilebi, 23 haziran akşamı Mersin’den ayrıldı ve geceyarısına doğru 40 mil yol almışken Kıbrıs açıklarında kimliği belirlenemeyen bir denizaltı tarafından torpillendi. Gemide yeterli cankurtaran filikası ve can yeleği yoktu. 28 kişilik gemi mürettabı ve sivil giyinmiş bir İngiliz subayının da bulunduğu 200 kişi taşıyan gemiden tek bir filika ve bir salla yalnızca 4 denizci ve 1 havacı subay, 4 pilot adayı, 15 deniz astsubayı, 5 er ve 3 de gemi mürettebatından personel kurtulabildi; 168 kişi ise öldü.

Gemi komutanı yarbay Zeki Işın ve kaptan izzet Dalgakıran gemiyle birlikte sulara gömüldüler. Başlangıçta kim tarafından torpillendiği anlaşılamayan Refah şilebinin daha sonra transız Vichy hükümetine bağlı bir denizaltı tarafından Mısır gemisi sanılarak torpillendiği türk deniz istihbaratında görevli deniz subayı Kâmran Evranos'un sağladığı belgelerle saptandı ve Fransızlar’dan tazminat olarak, iki savaş gemisi alındı. Ancak günün savaş koşullan nedeniyle bu pazarlık gizli tutuldu. Başlangıçta sıradan bir deniz kazasında ölmüş gibi işlem gören personele sonra yargı kararıyla şehit işlemi yapıldı. 1970 yılında da Mersin' de Refah şehitleri için bir anıt dikildi.
Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

6 Haziran 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Haziran 2018 / Mira Sosyoloji