Arama

Paranoid Nedir?

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 1.052 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARANOİD sıf. (fr. paranoîde). Psik.
1. Şizofreniye özgü bir tür kronik hezeyan biçimi. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Paranoid şizofreni, hasta tarafından dile getirilen para- noid hezeyanın ön planda ve çözülme belirtileriyle birlikte görüldüğü klinik şizofreni biçimi.

—ANSİKL. Psik. Paranoid hezeyan, özellikle, halüsinasyon (zihinsel otomatizm) temeli üzerinde oluşmakla birlikte, sezgilere zihinsel aydınlanmalara da oldukça sık rastlanır. Paranoid hezeyanın temaları değişik ama sayıca azdır, (mistiklik, büyüklük, kıyım, özsuçlama); bununla birlikte en sık görülenler hipokondriden kaynaklanan etki ve kişiliksizleşme düşünceleridir.
Sıradan hezeyanın tutarsız, kötü sistemleştirilmiş yapısı, onun paranoyak hezeyanlardan ayırt edilmesini sağlar. Paranoid hezeyan, soyut simgesel ve giderek anlaşılmaz olan (uydurma sözcükler) bir anlatıma bürünür, çünkü çözülmenin etkisindedir
Paranoid hezeyan, şizofreninin erken bir belirtisi olabilir Bu durumda, paranoid hezeyan, duyusal deneyimde derin bir değişiklik biçiminde boğuntuyla yaşanır; çünkü duyulur deneyim, artık bireyin daha önce kurulmuş referans sistemleriyle uyum sağlamasına olanak vermez. Bu aşamada, paranoid hezeyanı, herhangi bir hezeyan dalgasından klinik olarak ayırt etmek her zaman olanaklı değildir. Nitekim, anglosakson yazarlar, hezeyan dalgasını ayrı bir şey olarak görmez, akut bir şizofreni olarak değerlendirirler. H. Ey'e göre, paranoid hezeyan şizofreninin her türlüsünde vardır, ama az ya da çok yoğun bir biçimde dile gelir ve yaşanır.

—Psikan. Paranoid boğuntu, M. Klein’e göre, şizoparanoid duruma bağlı boğuntu. (Burada özellikle yarılma ve yansımalı özdeşleşme olaylarına özgü kıyım boğuntusu sözkonusudur: ben'in ve iç nesnenin kötü olarak algılanan yanları dış nesneye yansıtılır, dış nesne de buna karşılık “self”e zorla girmeye ve orada korunan idealleştirilmiş nesneyi yok etmeye kalkışır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

17 Ocak 2017 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri
24 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış
24 Eylül 2016 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri