Arama

Parametre Nedir?

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 6.713 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Parametre
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, matematik (parame'tre) Fransızca paramètre

Değişken.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Parametre
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Matematiksel bir ifadede yer alan ve değeri, belirli bir kümeyi belirleyen değişken. Parametrik denklemlerde birden çok parametre bulunabilir. Örneğin f(x)=ax2+b, bir parabole karşılık gelen noktalar kümesinin genel denklemi olup a ve parametreleri cinsinden ifade edilmiştir. a ve b yerine konulacak sayılar belli bir noktalar kümesini, yani özgül bir parabolü belirler. Tek parametreli denklemlerde parametre olarak genellikle m harfi kullanılır (örneğin mx2 + (m-1) x + 2 = 0 gibi). Analitik geometride, konikler için, odak ile konik arasındaki eksene dik uzunluk "parametre" olarak adlandırılır ve p harfiyle gösterilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARAMETRE a. (fr. paramötre'den).
1. Bir istatistik kütlenin başlıca karakteristiklerini en yalın ve en kısa biçimde göstermeyi sağlayan ölçülebilir büyüklük.
2. Herhangi bir olayın temel özelliklerini açıklamaya yarayan değışKen ve önemli öğe: Yağmur ve karanlık trafik kazalarını açıklamak içir diğerleriyle birlikte göz önünde tutulması gereken parametrelerdir. || Dağılma parametresi bir değişkenin aldığı değerie'Y;. merkezi değer çevresinde az ya da çok toplanışını genel bir biçimde gcs‘erer oaıametre. || Durum parametresi, dağılım ölçümleri kütlesinin büyüklük derecesini gösteren parametre. (Durum parametreleri, değişken ölçümlerinin çevresinde toplandığı merkezi değerlerdir.)

—Bilş. Programlama dillerinde, bir fonksiyonun ya da bir yöntemin tanımında kullanılan ve değeri bu fonksiyon ya da yöntemin hesaplanması sırasında saptanan değişken ya da değişmez. || Bir bilişim kümesinin (bellekler, giriş-çıkış işlemcileri vb.) bileşenlerini betimleyen ve bu kümeye ilişkin işletim sisteminin kullanımı sırasında saptanan her tür değişken. || Biçimsel parametre, yöntemin tanımında ortaya çıkan parametre; bu parametre yöntem işletime sokulduğunda alabileceği çeşitli değerlere uygulanacak algoritmayı betimleyeme yarar. || Etkin parametre. yönteme başvurulduğunda ortaya çıkan ve yöntemin uygulanmak zorunda olduğu özel değere denk düşen parametre.

—Ceb. Bir cebirsel denklemin katsayılarının bağlı olabildiği, genellikle m ile gösterilen değişken; denkleme bu durumda parametrik denklem adı verilir.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

9 Kasım 2011 / RuleT Soru-Cevap