Arama

Pasa Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 1.635 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PASA a. Ekmekç.
1. Hamurun, fırına verilmeden önce dinlenmesi için üzerinde bekletildiği, yaklaşık 2 m uzunluğunda, 30 cm enindeki tahta.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Pasa arabası, paşaların dizildiği dört tekerlekli, gezici masa. || Pasa bezi, ekmeklik hamurların ikinci fermantasyonu sırasında paşalara serilen ve kıvrımlarıyla hamurları birbirinden ayıran bez. || Pasa olmak, hamur söz konusuysa, yeterince dinlenip kendini salarak pişecek duruma gelmek. || Paşada kabarma, ekmekçilikte paşalar üzerinde yapılan ikinci fermantasyon. (Kabaran hamur bundan sonra fırına verilir.)

—Denize. Pasa etmek, gemiye alınan kömür, cephane, kumanya vb. yükleri elden ele geçirerek taşımak. || Denize yük pasa etmek, fırtınalı havalarda, fazla yüklü bir geminin güvenliği bakımından güvertede ki yükün bir bölümünü denize atmak. (Bu işlem kimi durumlarda ambar yüküne de uygulanır.)

—Mad. oc. Maden ocaklarından çıkarılan kısır taş ve toprak yığını. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Mad. oc. Birçok maden işletmesinde cevherin yanı sıra, örtü kaldırma, hazırlık galerileri, lağım sürme işlemlerinden kaynaklanan kısır malzeme (taş ve toprak) de çıkarılır. Ayrıca, yıkama, ayıklama, cevher zenginleştirme vb. işlemleriyle de cevher içindeki kısır malzemeler (uranyum cevherinde %o 999'a ulaşır) dışarı alınır. Bu artıkların tümü, pasa ve artık (metal madenleri artıkları, metalürji işletmelerinin artıkları) yığınları oluşturan büyük yığınlar halinde toplanır. Bir pasa yığınının biçimi artıkların boşaltılma şekline bağlıdır: bu yığın düz olabilir; ancak genellikle, uzun zamandan beri çalışan ocaklarda, yüksekliği 50 ile 100 m arasında değişen koniler biçimindedir. İşletmeciler büyük miktarlardaki artık yığınının yerüstünde geniş alanlara yayılmasını önlemek için bunlardan dolgu maddesi olarak yararlanma yoluna gitmektedirler.
Eski pasa yığınlarından bazıları, teknolojik (artık malzeme içindeki minerali, daha gelişmiş cevher hazırlama sistemleriyle gerikazanma olanakları) ve ekonomik (artık malzeme içindeki mineralin değer kazanması) gelişmeler sonucu yeniden işlenebilir, bazılarıysa ucuz inşaat malzemesi olarak değerlendirilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.