PASTA a. (ital. pasta).
1. Ana maddesi un, yumurta, şeker ve bazen yağdan oluşan; krema, çikolata, meyve ezmesi vb. katılarak özel bir tat verilmiş şerbetsiz hamur tatlısı. (Bk. ansikl. böl.)
2. Pasta fırını, bazı pastaları pişirmede kullanılan özel fırın. || Pasta hamuru, un, şeker, yumurta ve bazen yağla hazırlanan ve pastanın ana maddesini oluşturan hafif, fazla kabarmayan hamur. || Pasta kalıbı, içinde pastanın hamur kısmının pişirildiği, çeşitli biçimlerdeki kalıp.
—Camc. İçinde katkı maddeleri bulunan bir çözeltide çok ince demir oksit taneciklerinin asıltısından oluşan ve az taşlanmış düz camın taşlanmasında kullanılan madde. (Pasta, taşlama araçları olan keçelerin yakınına ve sürekli olarak cam üzerine dökülür.)
—Kuyuc. Çamur pastası, açılmakta olan bir kuyunun çeperlerine, kuyu açma çamurunun bıraktığı ince kil katmanı.
—Teknol. Sıhhi tesisatçıların, lehimleme işleminden önce, üzerine havyalarını sürttükleri sodyum borat parçası. || Zımpara pastası, perdah makinesinin taşlama taşlarından çıkan ve mermerin son cilasında kullanılan hamursu madde. (Cila pastası da denir.)
—ferz. Bazı giysi, perde vb.'ye uygulanan, kat yerine makine dikişi çekilmiş enlice kıvrım. (Perde giysi eteklerine bezeme yanında kısaltma amacıyla da yapılır; bazı giysilerde robaya ya da omuzdan aşağıya süs öğesi olarak uygulanır.) || Pasta yapmak, kumaşı giysinin tersine doğru kıvırarak pili yapmak.
—ANSİKL. Pasta, içine konan madde ya da biçimlerine göre değişik adlar alır: frambuazlı, kestaneli, rulo, piramit pasta vb. Pastanın hamur kısmı, çeşitli kalıplar içinde fırında ya da başka yöntemlerle pişirilir ve genellikle incedir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra arası, üzeri krema, meyve ezmesi, çikolata vb. ile bezenir.
1. Ana maddesi un, yumurta, şeker ve bazen yağdan oluşan; krema, çikolata, meyve ezmesi vb. katılarak özel bir tat verilmiş şerbetsiz hamur tatlısı. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
—Camc. İçinde katkı maddeleri bulunan bir çözeltide çok ince demir oksit taneciklerinin asıltısından oluşan ve az taşlanmış düz camın taşlanmasında kullanılan madde. (Pasta, taşlama araçları olan keçelerin yakınına ve sürekli olarak cam üzerine dökülür.)
—Kuyuc. Çamur pastası, açılmakta olan bir kuyunun çeperlerine, kuyu açma çamurunun bıraktığı ince kil katmanı.
—Teknol. Sıhhi tesisatçıların, lehimleme işleminden önce, üzerine havyalarını sürttükleri sodyum borat parçası. || Zımpara pastası, perdah makinesinin taşlama taşlarından çıkan ve mermerin son cilasında kullanılan hamursu madde. (Cila pastası da denir.)
—ferz. Bazı giysi, perde vb.'ye uygulanan, kat yerine makine dikişi çekilmiş enlice kıvrım. (Perde giysi eteklerine bezeme yanında kısaltma amacıyla da yapılır; bazı giysilerde robaya ya da omuzdan aşağıya süs öğesi olarak uygulanır.) || Pasta yapmak, kumaşı giysinin tersine doğru kıvırarak pili yapmak.
—ANSİKL. Pasta, içine konan madde ya da biçimlerine göre değişik adlar alır: frambuazlı, kestaneli, rulo, piramit pasta vb. Pastanın hamur kısmı, çeşitli kalıplar içinde fırında ya da başka yöntemlerle pişirilir ve genellikle incedir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra arası, üzeri krema, meyve ezmesi, çikolata vb. ile bezenir.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Pasta Nedir?
