Arama

Pişirme Nedir?

Güncelleme: 4 Aralık 2015 Gösterim: 941 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PİŞİRME a Pişirmek eylemi. (Başlıca pişirme yolları şunlardır: doğrudan [kaynatma] ya da dolaylı olarak [benmari] suda pişirme; yağda pişirme [kızartma, sote], ateşte doğrudan pişirme [ızgara, kebap], kapalı kapta pişirme [buğulama veya buharda pişirme].)

Sponsorlu Bağlantılar
—Bes. san. Pişirme dairesi, konserve fabrikalarında konserve yapılacak maddelerin (et, balık, sebze, meyve, vb.) haşlandığı. pişirildiği ya da kızartıldığı atölye.

—Ekmekç. Ekmek yapımının son aşaması.

—Kâğ.san. Udi bir hammadeye, genellikle kimyasal ürünler katılmış su içinde ısıl işlem uygulama. || Pişirme çözeltisi", YEŞİL LİKÖR’ün eşanlamlısı. || Pişirme kazam, kâğıt hamurunu hazırlamak için, içinde odunların ya da çeşitli bitkilerin pişirildiği kap.

—Şekere. Şekerin vakum altında şurup halindeyken yoğunlaştırılarak kristalleştirilmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Teknol. Bir malzemenin yapısını, sıcaklığı artırarak dönüşüme uğratma. (Bk. ansikl. böl.)

—Tekst. Ham ipek ipliklerinin ve dokumaların zamkını gidermeyi amaçlayan işlem. (Bk. ansikl. böl.)

—Yağ. mad. Pişirme kazanı, yağ sanayisinde, presleme ya da çözücüyle özütle- me yoluyla tohumların yağlarını çıkarmadan önce bu tohumları ısıl bir işlemden geçirmeden kullanılan aygıt.

—ANSİKL. Şekere. Şeker “pişirme kazanı" denilen kurutma aygıtları içinde pişirilir Bu işlem iki aşamada gerçekleştirilir: önce belirli sayıda kristal tanecikleri oluşturulur, sonra bu taneciklerin büyümesi sağlanır.

—Teknol. Yapı malzemeleri (kireç ya da alçı taşı, karo, çanak, çömlek, çimento vb.), ürüne bağlı olarak bir su giderme (alçı taşı), bir karbonat giderme (kireç taşı), yüksek sıcaklıklarda bir bileşme (seramikler, çimentolar) ya da bir camlaşma (emayeler, camlar) elde etmek amacıyla pişirilir. Pişirilecek ürünün yapısına, kullanılan yakıta, erişilmek istenilen sıcaklığa vb. bağlı olarak değişik biçim ve boyutlarda fırınlardan yararlanılır.

—Tekst. Pişirme, zamkın (serisin) sabunlu sıcak çözeltilerde çözünürlüğüne dayanır, işlem, ya 90°C sıcaklıktaki bir sabunlu su çözeltisiyle dolu bir banyoda ya da kaynama noktasına gelmiş bir banyodan çıkan bol miktarda sabun köpüğüyle gerçekleştirilir. Bu işlem çile halindeki ipek ipliklerine uygulanır ve banyonun yoğunluğuna göre yarı pişmiş, pişmiş ya da yumuşak ipek elde edilir. Ayrıca, doğrudan doğruya ham ipek iplikleriyle üretilmiş dokumalar üzerine de uygulanabilir. Pişirme, % 25-28 oranında bir ağırlık kaybına neden olur; bu kayıp genellikle, ipeğe uygulanan ağırlaştırma işlemiyle dengelenir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

23 Ekim 2008 / Misafir Sağlıklı Yaşam
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
23 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular