Arama

Presleme Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 1.045 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PRESLEME a. Preslemek eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ciltç. Bir cildi ya da formalarını, tüylerini düzleştirmek ve tıkız bir blok durumuna getirmek için preste sıkıştırmak işlemi. (Eşanl. CENDEREYE ALMA.)

—Kim. müh. Kuvvetli bir basınç uygulayarak kimi doğal ürünlerde bulunan uçucu esansları, sıvı yağları özütlemeye dayanan işlem.

—Sütç. Sıkma hamurlu peynirlerin yapımında, sûzülmeyi tamamlamak için, kalıba döktükten sonra peyniri basınç altına koyma işlemi.

—Şarapç. Hasat edilen üzümlerden, mayalanmadan önce ya da sonra şırayı ya da şarabı ayırma işlemi. (Bk. ansikl. böl.) || Presleme şarabı, kırmızı şarap yapımında, mayalı cibreden "ön şarap" çekildikten sonra elde edilen şarap. || Presleme şırası, beyaz şarap yapımında "ön şıra” alındıktan sonra üzümden akan ikinci şıra.

—Teknol. Hafif nemlendirilmiş toz halindeki malzemeleri, hamurumsu malzemeleri preste kalıplama işlemi.

—Tekst. Bir dokumaya parlaklık vermek amacıyla uygulanan işlem. (Presleme, işlemden geçirilecek düzgün katlanmış dokumanın katları arasına, önce düz kartonlar, sonra buharla ya da elektrikle ısıtılmış metal plakalar koyarak ve bu dokumayı hidrolik bir basıncın etkisinde bırakarak gerçekleştirilir.)

—Yağ. mad. Presleme hasırı, alfadan ya da hindistancevizi elyafından örülen ve içine preslenecek zeytin küspesi yerleştirilen bere ya da tepsi biçiminde yuvarlak kap.

—ANSİKL. Şarapç. Beyaz şarap yapımında presleme daima mayalanmadan önce yapılır ve üzümler bağdan gelir gelmez, preslenir ya da ezilir. Kırmızı şarap yapımında presleme küvlemeden sonra yapılır. Cibrenin sıkılmasıyla elde edilen şaraba, küvlerden kendiliğinden damlayarak toplanan “ön şarap” karşılığı olarak "presleme şarabı” denir. İyi sonuç alınabilmesi için, cibre preslemesi ılımlı yapılmalı; salkım, kabuk ve çekirdeklerin zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Kendiliğinden akan “ön şıra'larla çeşitli preslemelerden elde edilen şıraları ayırt etmek önemli bir işlemdir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.