Arama

Programlama Nedir?

Güncelleme: 10 Aralık 2015 Gösterim: 805 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PROGRAMLAMA a. Programlamak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bilş. Programlann, yani bir problemi çözmeye, bir yönteme kumanda etmeye vb. yarayan temel komutlar dizisinin tanımlanmasına, yazımına, kontrolüne ve yürütülmesine bağlı etkinliklerin tümü. (Bk. ansikl. böl.) || Biçimlenmiş programlama, iyi bir yazılı program niteliği sağlayan kesin yöntemsel kurallara uyulayarak gerçekleştirilen programlama. || Değiştirilemez bellekleri programlama, kalıcı elektronik bir belleğe, temel bileşenler düzeyinde tersinmez fiziksel etkiler gerçekleştirilebilecek derecede güçlü elektrik akımları göndererek.veri kaydetme.

—ikt. iktisadi konjonktürle ilgili orta vadeli tahmin.

—Mak. san. Bilgisayar destekli programlama, sayısal kumandalı bir makinede, programın bir bilgisayar yardımıyla gerçekleştirdiği programlama biçimi.

—Siber. Dinamik programlama, amerikalı matematikçi Richard Bellman’ın geliştirdiği eniyileme yöntemi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Bilş. Programlama, bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilen bir problem çözümünün çeşitli evrelerini kapsar. Bu evreleri örneğin, Bir N tamsayısının 3’e kalan- sız olarak bölünüp bölünmeyeceğini araşlem çözümlenerek izlenecek aşamalar saptanır ve yazılacak programın akış diyagramı belirlenir Daha sonra probleme ve kullanılan bilgisayara uygun bir programlama dili seçilir; çeşitli komutları türkçe sözcüklerden oluşan saymaca bir dil ele alınacak olursa, satır numaralarına göre aşağıdaki biçimde sıralanmış bir program elde edilir:
0 PROGRAM BAŞLANGICI
1 N'Yİ GİR
2 N1=N/3
3 N2=N1'İN TAMSAYI BÖLÜMÜ
4 (N2-N1) O'A EŞİT DEĞİLSE 5'E O’A EŞİTSE 7'YE GİT
5 “N KALANSIZ OLARAK 3’E BÖLÜNMEZ” YAZ
6 8’E GİT
7 “N KALANSIZ OLARAK 3’E BÖLÜNÜR” YAZ
8 PROGRAM SONU
Bilgisayann sistem komutları içinde, bir sayının tamsayı bölümünü verecek bir komut bulunmuyorsa, yukarıdaki program için bunu hesaplayacak bir altprogramın yazımı gerekebilir.

—Siber Dinamik programlama. Ardışıl kararlara ilişkin optimal bir programda, başlangıç durumu ve başlangıç kararı ne olursa olsun, izleyen kararlar, ilk karardan kaynaklanan duruma göre optimal bir program oluşturmalıdır (Bellman’ın “optimallik ilkesi"). Nitekim, belli sayıda durumdan geçen ve birtakım tedirginliklerin etkisinde kalan bir sürece ilişkin optimal yönlendirmede; her ara durumda uygulanacak kumanda, önceki kumandalar ve sözkonusu ara durum ne olursa olsun, son duruma dek uzanan durumlar dizisinin optimal bir program oluşturmasını sağlamalıdır. Bu ilkenin uygulanması, geri dönüş yoluyla, son durumdan yola çıkarak optimal programı hesaplamaya olanak verir. Dinamik programlamanın, otomatik kontrol, yöneylem araştırması ve ekonomi gibi alanlarda geniş uygulamaları vardır. Uygulamaya konması, bilgisayar kullanımını gerektirir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Haziran 2013 / Asi-BeL Bilgisayar
21 Eylül 2014 / Misafir Cevaplanmış
3 Temmuz 2013 / Mira Bilgisayar
3 Temmuz 2013 / Mira Bilgisayar