Arama

Öğle Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 733 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖĞLE a.
1 . Günün ortası olan saat, genellikle saat on iki: Saat öğleyi vurdu.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sabahtan ikindiye geçişte gün ortasında kalan kısa bir süre: Öğle sıcağında güneşte çok kalma. Öğleden.sonra yürüyüşe çıkalım. Öğle uykusu. Öğle yemeği.
3. Öğle paydosu, öğle tatili, öğle dinlencesi, çalışanların dinlenmek ve yemek yemek için, bir saatten az olmamak üzere öğle saatlerinde kullandıkları izin (Bk. ansikl. böl.)

—Gökbil. Göz önüne alınan zaman ölçeğini (yıldız zamanı, gerçek Güneş zamanı, ortalama Güneş zamanı, evrensel zaman, yasal zaman vb.) tanımlamayı sağlayan hareketli bir gökcisminin meridyenden üst geçişi. (Niteliği belirlenmediğinde öğle, yasal zamana denk düşer.)

—ANSİKL. Huk. 2 mart 1954 tarih ve 6301 sayılı Öğle dinlenmesi kanunu’na göre nüfusu on bin ve daha çok olan il ve ilçelerde fabrika, imalathane, dükkân vb. işyerlerinde çalışan kişilere, bir saatten az olmamak üzere öğle dinlenmesi verilir. Belediye meclislerinin kararıyla, nüfusu on binden az olan il ve ilçelerde de öğle dinlenmesine ilişkin yasa kuralları uygulanabilir. Dinlenme süresinin başlama ve sona erme saatleri, mevsimlere göre, o yerin belediye meclisince belirlenir. Kural olarak, öğle tatilinde işyerleri kapatılır. Öğle tatili süresince açık olması gereken yerlerde çalışan işçilerin dinlenmeleri nöbetleşe olarak sağlanır. Öğle dinlenmesi yasasına uymayan işverenler para cezasına çarptırılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Mayıs 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
27 Temmuz 2009 / namazcı Soru-Cevap
13 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük