ISIRGAN a. Yerkürenin ılıman bölgelerinde yetişen ve üzeri ısırıcı kıllarla kaplı olan otsu bitki. (Bil. a. urtica; ısırgangiller familyası.) [Bk. ansikl. böl, Bot,]
—Zool. Deniz ısırganı, yakıcı kapsüllerinden salgıladıkları toksinlerle derilerde tahrişe yol açan çeşitli knidlilere (denizşakayıkları, denizanaları, sifonoforlar) verilen genel ad.
♦ sıf. Isırmayı alışkanlık edinmiş hayvan için kullanılır.
—ANSİKL Bot. Isırganın boyu 1 m’yi aşabilir. Isırıcı kılları, formik asit içeren yakıcı bir sıvı salgılar, insana batınca çok acı verir ve kaşınmaya neden olur. (Yakıcı etki tüylerdeki histamin ve asetilkolinden ileri gelir.) Yaprakları karşılıklı, çiçekleri bir ya da iki eşeyli ve yeşilimsi renktedir. Kurutulmuş ısırgan iyi bir yem bitkisidir; Avrupa'da bu bitkiden tekstil maddesi elde etmek amacıyla denemeler yapılmıştır. Pişirilen ısırgan yakıcı özelliklerini yitirdiğinden ıspanak gibi pişirilip yenebilir.
—Halk hek. Büyük ısırgan (U. dioica L.) ile küçük ısırganın (U. ureus L.) kurutulmuş yaprakları ya da kökü kan temizleyici, idrar söktürücü ve iştah açıcı olarak kullanılır. Hazırlanan ınfusyon (% 2-5) ya da dekoksiyon (% 3-4) yemek aralarında günde 2-3 bardak içilir. Isırgan tohumu da romatizma ağrılarını dindirici, idrar artırıcı, müshil, âdet söktürücü, kurt ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Havanda dövülüp bal ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir, günde 2-3 çay kaşığı alınır.
Sponsorlu Bağlantılar
♦ sıf. Isırmayı alışkanlık edinmiş hayvan için kullanılır.
—ANSİKL Bot. Isırganın boyu 1 m’yi aşabilir. Isırıcı kılları, formik asit içeren yakıcı bir sıvı salgılar, insana batınca çok acı verir ve kaşınmaya neden olur. (Yakıcı etki tüylerdeki histamin ve asetilkolinden ileri gelir.) Yaprakları karşılıklı, çiçekleri bir ya da iki eşeyli ve yeşilimsi renktedir. Kurutulmuş ısırgan iyi bir yem bitkisidir; Avrupa'da bu bitkiden tekstil maddesi elde etmek amacıyla denemeler yapılmıştır. Pişirilen ısırgan yakıcı özelliklerini yitirdiğinden ıspanak gibi pişirilip yenebilir.
—Halk hek. Büyük ısırgan (U. dioica L.) ile küçük ısırganın (U. ureus L.) kurutulmuş yaprakları ya da kökü kan temizleyici, idrar söktürücü ve iştah açıcı olarak kullanılır. Hazırlanan ınfusyon (% 2-5) ya da dekoksiyon (% 3-4) yemek aralarında günde 2-3 bardak içilir. Isırgan tohumu da romatizma ağrılarını dindirici, idrar artırıcı, müshil, âdet söktürücü, kurt ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Havanda dövülüp bal ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir, günde 2-3 çay kaşığı alınır.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Isırgan Nedir?
