Arama

Jeotermi Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 675 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
JEOTERMİ a. (fr. geothermie).
1. Yerkürenin iç ısıl olayları.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bu olayların incelenmesi.
3. Bu olayların belirttiği enerji kaynağı.

—ANSİKL. Jeotermi önemli bir yeni enerji kaynağıdır.
Yüksek enerjili jeotermi. Yerkabuğunun etkin kuşaklarında bulunur (yanardağ kuşakları, taşküre levhaları sınırları, okyanus sırtları). Sıcaklığı 150 ile 400 °C arasında olan su örtülerinin yüzeyinde buharlaşma olur; bu buhar türbinlere gönderilerek elektrik üretilir. Bir jeotermik alanın var olması için pek çok parametre gereklidir: geçirimsiz kayaçlardan bir örtünün oluşturduğu bir çatı; 300 ile 2 000 m derinlikte geçirgenliği yüksek hazne kayaç ya da su örtüsü; akışkanların taşıyıcı bir dolaşımını, yani kaynaktan yüzeye ısı aktarımını sağlayan kırık kayaçlar; bir magma ısı kaynağı (3 ile 10 km arası derinlikte, 500 -600 °C sıcaklıkta).
Böyle bir alanı işletmek için, petrol çıkarmada kullanılanlara çok benzeyen tekniklerle kuyular açılır. Bu tür modeller İtalya'da (1903'ten beri, Larderello’da; santrallarının elektrik gücü, bugün 400 MW’a ulaşmıştır), Yeni-Zelanda'da, Japonya'da, Filipinler'de, ABD'de, Meksika'da görülmektedir. Guadeloupe’da, Bouillante santralı buhar üretmektedir.

Orta enerjili jeotermi. Su örtülerinde akışkanların sıcaklığı daha düşüktür (70 -150 °C). Dolayısıyla buhar-elektrik değişiminde verim daha azdır ve uçucu bir akışkanın aracı olarak kullanılması gerekmektedir. Küçük elektrik santralları bu kaynakları işletebilir (Auvergne'de, Alsace'ta).

Düşük enerjili jeotermi. Bir öncekilerden çok daha yaygındır; örneğin tüm tortul havzalarda görülür. Jeotermik gradyandan doğar. Akışkanlar 60° ile 80° arasında bir sıcaklıktadır ve özellikle İzlanda ve Fransa'da konut ısıtmada kullanılır. Avrupa'nın en sıcak kaynağı Chaudes Aigues’dedir (Cantal); akışkan sıcaklığı 80 °C'tan yüksek olan bu kaynaktan, Roma döneminden beri konutların ısıtılmasında yararlanılmaktadır.

Çok düşük enerjili jeotermi. Akışkanlar 20 ile 60 °C arası sıcaklıklarda ısıtılır. Bu enerji evlerin, kentlerin ya da tarımın (seraların ısıtılması) gereksinimlerinde kullanılır.
Yüksek enerjili jeotermiyle alçak enerjili jeotermi arasındaki sınır biraz seçmece- dir; sınırı belirleyen, daha altında kabul edilebilir bir verimle elektrik üretilemeyen sıcaklıktır (120 ile 180 °C arasında).


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.