Arama

Jet Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 999 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
JET a. (ing. söze.).
1. Havc. ve Uz. havc. itici etki yaratmak için bir akışkanın bir ağız ya da delikten çok yüksek hızla akışı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Jet motoru, yüksek basınçla ve çok büyük hızla bir gaz akışını dışarı püskürterek itme gücü sağlayan motor. (Eşanl. TEPKİLİ MOTOR.) [Bk. ansikl. böl.] || Jet uçağı, bir ya da birkaç jet motoruyla itilen uçak.

—Fişek. Bir eksen çevresinde dönen parçalara takılan ve arkasından püskürttüğü gazlarla bunlara dönme devinimi veren küçük, kısa füze.

—Kuyuc. Matkabın üzerinde bulunan ve kuyu dibinde çamurun dolaşımına yön vererek matkabın delme hızını artıran çaplanmış delik.

—Mad. oc. Hava jeti, grizu ya da kömür tozu patlamalarından kaynaklanan çok şiddetli hava akımı. (Hava jeti, tahkimatı çökerterek göçüklere neden olabilir.) |] Hava ya da su jeti, dolgu maddesi göndermeden önce açık olduğunu belirlemek ve işlem sonunda boşaltmak için pnömatik ya da hidrolik bir doldurma kanalına basılan sıkıştırılmış hava ya da duru su.

—Tekst. Özellikle çamaşır sanayisinde kullanılan ve boyanacak malzemeyle boya banyosunun dolaşımı ilkesine dayanan borulu boyama aygıtı.

—ANSİKL. Havc. ve Uz. havc. Havacılıkta kullanılan jet motorları (türbojet'ler, palsjetler ve remjet'ler) havada çalışmak için tasarlanmıştır: bunlar uçağın önünden emdikleri havayı daha büyük bir hızla arkaya doğru püskürtürler. Uzayda hava bulunmaması yüzünden değişik tipte jet motorları kullanmak gerekir. Bu tipler genellikle roket‘-motorlardır ve uzay gemisinde depo edilmiş yakıtla yakıcının karışarak yanması sonucu açığa çıkan ısıl enerjiyle çalışır; bu enerji bir delikten dışarıya püsküren sıcak ve basınçlı bir gaz akışı sağlar. Ama nükleer parçalanma enerjisinden (bir nükleer reaktörün ısıttığı hidrojen akımı) ya da elektrik enerjisinden (elektrik alanında hızlandırılmış iyon akımı) yararlanan düzeneklere de başvurulabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

 Jet Li
8 Eylül 2007 / Misafir Sinema ww
27 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
14 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Biyoloji
20 Mayıs 2013 / RuffRyders Ünlülerin Fotoğrafları