Arama

Otomatiklik Nedir?

Güncelleme: 23 Aralık 2015 Gösterim: 543 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OTOMATİKLİK a. Otomatik olarak çalışan bir aygıt, makine ya da donanımın niteliği. (Otomatiklik, insanın çok sayıdaki zor, tehlikeli ya da elle gerçekleştirilemeyecek kadar çabuk ya da duyarlı çalışmayı gerektiren işlerden kurtulmasını sağlar.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Güz. sant. ve Ed. XIX. yy. medyum deneylerinden alınan ve gerçeküstücülerce sanat ve edebiyat çalışmalarında başvurulması savunulan ruhsal mekanizma. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Dünyanın yalnız sanat ve kültür görünümleriyle değil, ayrıca siyasal ve ahlaki görünümleriyle de altüst edilmesi tasarısında gerçeküstücülük, yaratıcı anlatımı aklın denetiminden kurtarmanın ve “düşüncenin gerçek işleyişi"ne erişmenin yolunu otomatiklikte aradı. (OTOMATİK YAZI.) Otomatiklik, mekanik tekniklerden (cilalama, kazıma, kırma, vb.) ya da rüya, sanrı ve rastlantıya dayanan ruhsal mekanizmalardan kaynaklanabilir. Düzen ve mantığın bu yadsınması ve bu kendiliğindenlik arayışı, gerçeküstücü yazıda da, gerçeküstücü desende de belirleyici bir nitelik taşıyor ve soyut anlatımcılıkla lirik soyutlamada yankılar buluyordu. Montröal' de Borduas'ın çevresinde toplanan (1942 -1954) ve "Otomatiklikçiler" olarak adlandırılan bir kanadalı sanatçılar topluluğu, aynı görüş açısından, lirik ve eylemsel bir resmi ve devrimci davranışları sundu (Refus global [Toptan yadsıma] bildirisi, 1948).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.