Arama

Normalleştirme Nedir?

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 675 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NORMALLEŞTİRME a Normalleştirmek eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Mant. Normalleştirme teoremi, Gentzen'in tanıtlama kuramı teoremi; bu teoreme göre, bir doğal tümdengelim sistemi içindeki her türetme normalleştirilebilir.

—Metalürj. Yapısı bozulmuş olan bir parçaya, tanelerine normal iriliklerini kazandırmak ve iç gerilimleri gidermek amacıyla uygulanan ve parçanın dönüşüm noktasının biraz üzerindeki bir sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra ağır ağır soğutulmasından oluşan ısıl işlem. || Yapısı kırılgan ya da heterojen olan (örneğin aşırıısıtılmış) bir metalin tanelerinin küçültülmesini sağlayan ısıl işlem. (Çeliklerin normalleştirme tavlamasının amaçlarından biri de budur.)

—Ruhbil. Bir değerler dizisinin, normal bir dağıtıma elverişli hale getirilecek biçimde değiştirilmesi. (Bazı ayarlama işlemlerinde bu yönteme başvurulur.)

—Topruhbil. Bireyler ya da alt gruplar arasında, uzlaşmaya ve karşılıklı duruşların eşitlenmesine yol açan etkileşim. (Normalleştirme, etki biçimlerinden birini oluşturur.) [Bk. ansikl. böl.]

—ANSİKL. Topruhbil. "Normalleştirme" kavramı, bireyler arasındaki değiş tokuş- lar sırasında ortaya çıkan ve herkesin kabul edebileceği bir yargı ya da görüş normu oluşturmayı amaçlayan karşılıklı baskıyı belirtikleştirir. Bu süreç, eşdeğer sayılan ve kendilerini ödün vermeyecek kadar bağlı görmeyen herkesin gözünde görüşleri eşit bir ağırlık taşıyan bireylerden kaynaklanan norm, yargı ve cevapların, başlangıçtaki bir çoğulluğunu içerir. Araya örtük bir tartışma karışır ve bireyler bu tartışmadan sonra farklılıkların ortadan kaldırılması ve eşitleştirilmesiyle bir yargı yakınsamasına erişirlerken, her türlü çatışma olanağını da önlerler.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.