Arama

Macar Nedir?

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 1.021 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MACAR sıt. ve a. Macaristan halkından olan.

Sponsorlu Bağlantılar
♦ a. (Tamlayan olarak) Macarlar'a ya da Macaristan'a ilişkin: Macar dansları.

—Avc. Macar tazısı, tavşan avında kullanılan ince uzun ve güçlü tazı ırkı.

—Derle. Macar usulü sepi, şap ve tuzla deri sepileme yöntemi. (Bk. ansikl. böl.)

—El sant. Macar işlemeleri, Macaristan' da daha çok kanaviçe ve sarma ya da fisto tekniği kullanılarak yapılan çokrenkli işlemeler. (En belirgin özelliğini, kullanılan çok sayıda canlı renk oluşturur. Yörelere göre bazı farklar olmakla birlikte, çoğu zaman her çiçek yaprağı yanındakinin zıddı bir renkle işlenir. Bluz, etek, yelek, kemer ve başlıklara uygulanan bu işlemeler bazen yaldızlı kordonlarla Ja süslenir.)

—Hayvc.Macar sığırı,boz step ırkı da denen büyük boylu, uzun boynuzlu, gri donlu sığır ırkı. (Kılsız deri ve mukoza kısımları siyahtır. Sağlam ve dayanıklı olduğundan daha çok koşum hayvanı olarak kullanılır; bu nedenle artık çok az yetiştirilmektedir.)

—Marangl. Macar parkesi - PARKE.

—ANSİKL. Deric. Fransa'ya Sully’nin girişimiyle girmiştir. Macaristan'a özgü olan yöntemde kılları kireçleme yoluyla alınmayıp, keskin bir bıçakla tıraş edilen öküz ve manda derileri, yüksek derişiklikteki şap ve tuzlu çözeltilerden geçirilir ve ardından içyağına yatırılır. Bu yöntemle sepilenmiş deriler gerilmelere karşı büyük bir dayanıklılık gösterir.
Macar altını ya da Macar florini, OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde de geçerli, fındık altınlarına yakın ayar ve ağır lıkta bir altın para birimi. Bu altınlar Abdülhamit I döneminde (1774-1789) beş kuruş ya da iki yüz para, Abdülmecit döneminde 1843’te kırk altı kuruş on para değerindeydiler.
Macar arkeoloji enstitüsü, Birinci Dünya savaşı sırasında arkeoloji alanında araştırmalar yapmak üzere 1917'de kurulan enstitü (1895'te Çarlık Rusyası'nca kurulan enstitüden sonra, bu alanda gerçekleştirilen ikinci kuruluştu). Prof. Anton yönetimindeki çalışmalarını 1918 ekimine değin sürdürdükten sonra kapandı ve kitapları Alman arkeoloji enstitüsü'ne aktarıldı. ikinci Dünya savaşı'ndan sonra bu kitaplar Ankara Üniversitesi dil ve tarih-coğrafya fakültesi’ne verildi.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

12 Ekim 2010 / _Yağmur_ Botanik
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Tarih
12 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
1 Mayıs 2016 / Jumong Siyaset ww