Arama

Makbuz Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 979 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MAKBUZ a. (ar. kabzdan makbüz). Huk.
1. Bir para ya da eşyanın alındığını ya da bir borcun ödendiğini gösteren ve alacaklı tarafından imzalanarak borçluya verilen belge. (Borçlu, ödediği borç için alacaklıdan makbuz isteme hakkına sahiptir. Faiz ya da kira parası gibi belli zamanlarda ödenmesi gereken öteki borçlardan bir taksit için herhangi bir ön koşul ileri sürmeksizin makbuz veren alacaklı, ondan önceki taksitleri de almış sayılır. Faiz için verilen makbuz ana paranın da ödendiğini gösterir [Borçlar k. md. 87].)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Makbuz senedi, umumi mağazaların kendilerine bırakılan eşya karşılığında verdikleri, kıymetli evrak niteliğinde senet. (Makbuz senedi, umumi mağazaya bırakılan eşyayı temsil eder. Makbuz senedi ve varant, ciro yoluyla devredilebilir. Makbuz senedinin varantla birlikte cirosu eşyanın mülkiyetini geçirir. Yalnız makbuz senedinin cirosu, varant hamilinin hakkı saklı kalmak kaydıyla, eşyanın mülkiyetini geçirir [Türk Tic. k. md. 751]. Makbuz senedinin yasada öngörülen biçimde düzenlenmesi gerekir [Türk Tic. k. md. 746].)

—Esk. dilbilg. "u" ya da "ü" biçiminde okunan vav harfi.

—isi. huk. Alınan, ele geçirilen mal ya da para. || Makbuz alâ sevm-in-nazar, müşterinin satılığa çıkarılmış bir malı görmek ya da başkasına göstermek için emanet olarak alması. || Makbuz alâ sevm-iş-şirâ, fiyatı belli bir malın satın almak amacıyla alınması.

♦ sıf. Esk. Alınmış olan, alınan.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Şubat 2011 / Teamoore Cevaplanmış