Arama

Maket Nedir?

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 6.428 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Ocak 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Maket - Maket Nedir - Maket Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Maket

Fransızca; maquette
Mimarlıkta, sanayide ve bazı sanat dallarında projelendirilen, tasarlanan ya da var olan eserlerin taslak durumundaki küçük örneği:

"Servet Bey, benim maketleri incelemekle meşguldü." -R. N. Güntekin.

Maket
İngilizce; model - miniature
Sahne dekorunun bütün boyutlarını ölçekli, küçük boyda ve oranda belirten örnek.





TDK

Son düzenleyen Safi; 4 Ocak 2016 02:06
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MAKET a. (fr. maquette). Bir dekorun, bir yapının, bir aygıtın vb. görünürgüne ve oranlarına bağlı kalınarak kü.çültûlmüş üç boyutlu örneği.

Sponsorlu Bağlantılar
—Slektfoakust. Ses maketi, kayıtları hazırlamak ve bir plak üzerine kazırpak için bunların ses bileşimlerini düzenlemek amacıyla genellikle manyetik ortam üzerinde gerçekleştirilen ses kayıt ürünü.

—Havc. Gerçek boy maketi, bir uçağın, geçici olarak ağaçtan yapılan ve içi bir uçağın gerçek biçimini yansıtan bire bir büyüklükteki maketi. (Bu maket, kumandaların, pilot mahallinin ve yolcu ya da yük taşımada kullanılan döşemin uçak içindeki düzenlenişini incelemede kullanılır.) || Hava tüneli maketi, bir uçağın dış biçiminin, tüm oranlarıyla bire bir olarak gerçekleştirildiği ve bu yeni uçağın aerodinamik özelliklerini belirtmek için hava- tüneli denemelerinde kullanılan maketi. (Havatüneli maketlerinde çalışan motorlar ve hatta dümenler ile hareketli tutunma artırıcı düzenekler bulunabilir.) || Prototip maket, bir uçağın, serbest uçuştaki davranışını denemede ya da aerodinamik ayırtedici özelliklerini ölçmede kullanılan bire bir büyüklükte küçültülmüş maketi. (Yerden yönetilen ve tüm uçuş parametrelerini ölçebilecek donanımı bulunan maketler vardır; ölçülen bu parametreler yere iletilir ve uzmanlar tarafından hemen çözümlenir. Bu yöntem, özellikle tehlikeli denemelerde [kopma, vriller vb.] giderek daha yaygın olarak kullanılmaktadır.)

—Heykc. Tasarlanan heykelin konusunu ve kesinleşmiş kompozisyonunu daha küçük ölçülerde tekrarlayan, genellikle bal mumu ya da kilden yapılma örnek.

—Matbaac. Bir kitabın basıldıktan sonra nasıl bir görünüm alacağını göstermek için, basım işinden önce anlaşmaya varmak amacıyla önerilen ya da dizgi, fotogravür ve sayfa düzenlemesi atölyelerinde çalışan teknisyenlerin basım sırasında model olarak kullanmalarına yarayan az çok geliştirilmiş tasarı. || Fotogravürde, renkli fotoğrafların tersine, çizilmiş ya da boyanmış renkli orijinal.

—Sil. Askeri bir malzeme görünümünde ve düşmanı aldatmak için kullanılan cisim.

—Süslem. sant. ve Res. Bir süsleme panosunun genel taslağı.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

4 Mayıs 2014 / berkceyhan Soru-Cevap
30 Mart 2016 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar
24 Nisan 2011 / maketcicici Soru-Cevap
30 Kasım 2015 / Sadık Soru-Cevap