Arama

Mimar Nedir?

Güncelleme: 19 Ocak 2016 Gösterim: 1.219 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MİMAR a. (ar. mi’maı).
1. Her türlü binanın tasarım, gerçekleştirme ve dekorasyon işlerini üstlenen ve uygulamasını yöneten kişi. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bir şeyin yapımına ya da hazırlanmasına katılan kişi: Dev bir projenin mimarı.
3. içmimar - İÇMİMAR. || Peyzaj mimarı, bahçe ve yeşil alan tasarımında ve uygulamasında uzmanlaşmış ziraat mühendisi.

—İsi. Mimar-ı kârhane-i kudret, Allah.

—Kur. tar Eyalet mimarları, Osmanlı devlet sisteminde, İstanbul dışındaki yapı işlerinden, sınır kalelerinin onarıcımdan sorumlu olan mimarlara verilen ad. (Bu görevlilerden bazıları ulufeli, bazıları da tımarlı olarak çalıştırılırdı). || Hassa mimarları ocağı, OsmanlIlarda saraya bağlı mimarların oluşturduğu ocak. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Mimar, bir konuyu mimari yönden ele alarak etüdünü yapan, projelendiren, projenin mesleki kontrollüğünü yürüten ve konunun projesine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan kişidir. 17 haziran 1938 tarih ve 3458 sayılı Mühendislik ve mimarlık hakkında kanun, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mimarlık mesleğini icra edebilmek için gerekli belgeleri sıralamaktadır Buna göre, mimar sıfatıyla mesleğin yürütülebilmesi için mimarlık öğrenimi veren bir yüksekokuldan (Türkiye'deki mimarlık fakülteleri ve yüksekokulları ya da yurtdışında bunlara eşdeğer okullar) diploma almış olmak zorunludur.
27 ocak 1954 tarih ve 6235 sayılı yasayla kurulan Türk mühendis ve mimar odaları birliği (TMMOB), Türkiye sınırları içinde mesleki faaliyette bulunan mimar, mühendis, yüksek mimar ve yüksek mühendisleri örgütü içinde toplayan, tüzel kişiliğe sahip bir kuruluştur. Birliğin kuruluş amacı, bütün mühendis ve mimarları uzmanlık kollarına ayırmak ve her kol için bir oda kurulmasına karar vermektir. Mimarlar odası, mimarların ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinliklerini kolaylaştırmak, mesleğin genel çıkarlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek disiplinini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün girişim ve etkinliklerde bulunur. Bir mimarın serbest olarak mesleğini yürütebilmesi için Mimarlar odası’na kaydolması ve üyelik sıfatını taşıması zorunludur (1993'te kayıtlı üye sayısı 23 000 dolayındadır). Kamu kurum ve kuruluşları ile İktisadi devlet teşekkülleri ve Kamu iktisadi kuruluşlarında çalışan mimarların Oda'ya girmeleri isteklerine bağlıdır.

Mesleğin örgütlenmesi. Mimarlar odası'nın yönetim organları Oda genel kurulu, Yönetim kurulu ve Haysiyet divanı'dır. Oda'ya kayıtlı bir mimarın mesleğiyle ilgili işlerde kasten ya da ihmal sonucu zarara neden olması, akdettiği sözleşmelere uymaması, meslek onurunu gözetmemesi durumunda, Oda haysiyet divanı’nca para cezasından Oda’dan ihraca kadar uzanabilen cezalar uygulanır. Oda’ dan ihraç edilen mimarlar, süresiz olarak, hiçbir biçimde mesleki faaliyette bulunamazlar.
Mimarlık hizmetleri karşılığında ödenecek ücretler Mimarlık ve mühendislik hizmetleri şartnamesinin hükümlerine göre belirlenir. Bu şartname, 2886 sayılı yasanın 8. maddesine göre, 16.7.1985 tarihinde Bakanlar kurulu'nca kararlaştırılmıştır. Belli bir yapıya ait proje, hesap ve ihale dosyası düzenleme işleriyle yapının meslek yönünden kontrolü mimarın sorumluluğundadır. Devlet ihale kanunu'nun 87. maddesine göre, gayrimenkullerin yapım ve onarımlarında kesin kabul tarihinden itibaren 5 yıl içinde malzemenin hileli olmasından ya da yapım ve onarımın teknik gereklere uygun olarak yapılmamasın- dan ortaya çıkan zarar ve ziyan Borçlar kanunu’nun 360. maddesi gereğince 363. maddesindeki sürede müteahhide ikmal ve tazmin ettirilir. İşin denetimi kendilerine verilen mühendis, mimar ve memurlar hakkında da ayrıca disiplin cezası uygulanabileceği gibi ceza kovuşturması da yapılabilir.

—Kur. tar. Hassa mimarları ocağı mimarbaşının yönetiminde bir kethüda, bir kâtip, değişen sayıda mimar ve birer minareci, mermerci, meccar, sıvacı, kiremitçi, taşçıbaşı ve nakkaştan oluşuyordu. Ocak yönetim bakımından şehreminine bağlıydı. Mimarlar üstat ve halife (kalfa) olarak iki dereceye ayrılıyordu. Hanedana ait binalarla kamu binalarının yapım ve onarımı Hassa mimarları ocağı’nın göreviydi. Bunun yanı sıra vakıflarla ilgili yapı ve onarımları da hassa mimarlarının sorumlulu ğundaydı. İstanbul'da su kemerleri ve su yollan yapmak gibi kent hizmetleriyle, sefer sırasında ordunun geçeceği yolları onarmak, köprüler kurmak, ordugâha su getirmek gibi askeri hizmetleri de üstleniyorlardı. Azınlık mabetlerinin onarımı için izin sözkonusu olduğunda, durumun hassa mimarlarınca keşfedilmesi gerekiyordu. Hassa mimarları ocağı aynı zamanda mimarlık eğitimi verilen bir okul niteliği de taşıyordu. Küçük bir ulufe karşılığında "mülazım" olarak ocağa girerler, mimarbaşının ve kıdemli halifelerin denetiminde yetiştirilirle: basamakları aşarak mimarbaşılığa kadar yükselebilirlerdi. Hassa mimarları ocağı 1831'de Ebniyei hassa müdûrlüğü’ne dönüştürüldü.

Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Şubat 2011 / Pollyanna Meslekler
25 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
17 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış
3 Mart 2010 / moonface99 Soru-Cevap