Arama

Muamele Nedir?

Güncelleme: 22 Ocak 2016 Gösterim: 1.009 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MUAMELE a. (ar. 'amel den mu'amele).
1. Davranma, davranış biçimi, tutum: Bana karşı muamelelerinden hiç hoşlanmadım.
Sponsorlu Bağlantılar
2.Bir iş ya da resmi bir evrak hakkında yapılan işlemlerin, formalitelerin tümü: Evrakınızın muamelesi daha bitmedi. Pasaport muameleleri.
3. Yol, yöntem: Muamele bilmemek.
4. Esk. Alışveriş.
5. (iyi, kötü) muamele etmek, bir kimseye karşı belli bir tutum takınmak, davranmak: Ona biraz daha iyi muamele edebilirdin.

—Esk. Muamele-i cemilkârane, yaranmak için yapılan davranış.

—Huk. - İŞLEM.

—ikt. Muamele saiki, Keynes’e göre, iki gelir sağlama dönemi arasında, normal harcamaları karşılamak üzere gereken parayı bulundurmaya yol açan neden.

—Verg. huk. Muamele vergisi, malların üretimi, satışı, teslimi ya da mal bedelinin ödenmesinde tahsil edilen genel tüketim vergisi. (Bk. ansikl. böl.)

—Ansİkl. Verg. huk. Muamele vergisi, bütün mal ve hizmet satışlarını kapsar, istisnalar varsa ayrıca belirtilir. Bu vergiler, piyasa mekanizması içinde malların satış fiyatlarına eklenerek sonuçta tüketiciye yansıtılır. Toplu muamele vergileri ve yayılı muamele vergileri olmak üzere ikiye ayrılır.
Yayılı muamele vergileri, ürünler, çeşitli üretim aşamalarından geçerken satış konusu olduğu zaman tekrar tekrar uygulanır. Vergi, her satışta toplam satış değeri üzerinden alınıyorsa bu vergilere ciro vergisi denilir. Ciro vergisi uygulandığında mallar, ilk üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar, ne kadar çok el değiştirir ve satış, konusu olursa hem vergi hem de fiyatlar vergi nedeniyle o kadar yükselir. Eğer vergi, her satışta satışı yapan firmanın o ürüne kattığı değer üzerinden alınıyorsa bu vergiye de katma değer vergisi denilir.
Toplu muamele vergileri ise, üretimin herhangi bir aşamasındaki satışlara toplu olarak uygulanan tüketim vergisidir. Örneğin perakende ticaret aşamasına, toptan ticaret aşamasına, imalat aşamasına ya da ilk üretim aşamasına konulabilir. Türkiye’de, 1926'da kabul edilen "umumi istihlak vergisi” bu tür bir vergi olup, 1931'de "umumi muamele vergisi”ne dönüştürülmüştür. 1940’ta imalat muamele vergisi, toptan satışlar aşamasına da yayılmıştır Günümüzde en yaygın olarak kullanılanı ise Katma değer vergisidir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

13 Aralık 2014 / Mira Sosyoloji