Arama

PETA - Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler

Güncelleme: 13 Aralık 2014 Gösterim: 4.028 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Aralık 2014       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px Petasvg

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) bir hayvan hakları organizasyonudur. Norfolk, Virginia kökenli ve yaklaşık iki milyon üye ve destekçisi olan organizasyon dünyanın en büyük hayvan hakları grubudur. Grubun uluslararası başkanı Ingrid Newkirk'tür.
1980'de kurulan organizasyon, 187 çalışanlı, 501(c)(3) kapsamında, kar amacı gütmeyen, vergiden muaf bir kuruluştur ve neredeyse tamamen üyeleri tarafından finanse edilir. ABD dışında Kanada, Hindistan, Güney Afrika ve Avrupa Birliği'nde de kuruma ait ofisler bulunur. Ayrıca organizasyona bağlı, liseli ve üniversiteli aktivistler için peta2 Street Team ve PETA'nın malvarlığını yöneten Foundation to Support Animal Protection (PETA Vakfı olarak da bilinir) bulunur.
Organizasyon temelde dört konuya odaklanır: fabrika çiftçiliği, kürk çiftçiliği, hayvan testleri ve hayvanların eğlence olarak kullanılması. PETA ayrıca balıkçılık, haşere olarak nitelendirilen hayvanların öldürülmesi, hayvanları zincirli bir şekilde tutmak, arka bahçe köpekleri, horoz dövüşü ve boğa güreşine karşı da kampanyalar düzenler.
Grup bazı kampanyaları için ve ötenazi yaptığı hayvanlar için eleştirilir. Ayrıca 2005'te Oklahoma senatörü Jim Inhofetarafından senatörün terörizm hareketleri dediği bu gruplarla ortaklaşa yapılan eylemler sonrasında, PETA'yı Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF) ve Yeryüzü Kurtuluş Cephesi'nin (ELF) sözcü grubu gibi hareket etmekle suçladı.

Tarihi

1980'de kurulan PETA ilk kez 1981'de Silver Spring maymunları olayı duyulduğunda halkın ilgisini çekti.Ingrid Newkirk ile birlikte PETA'nın ortak kurucularından biri olan Alex Pacheco, 1981 yazında Silver Spring, Maryland'deki Davranış Araştırması Enstitüsü'ne gizli bir çalışan olarak girdi. Araştırmacı Dr. Edward Taub deafferentasyon denilen bir işlemle maymunların, parmaklarına, ellerine, kollarına ve parmaklarına sinir sağlayanduyusal gangliyonlarını kesiyordu böylece maymunlar bu organlarını hissedemiyordu. Doktor bazı durumlarda ise spinal kolonun tamamına deafferentasyon uyguluyordu. Sonrasında doktor maymunlar üzerinde engel ve elektrik şok kullanıyordu ve onları deafferente edilen uzuvlarını kullanmaları için yiyecek ve içecek kısıtlamasına maruz bırakıyordu. Bu araştırma nöroplastisite kavramının gelişmesine ve inme kurbanları için zorunlu kullanım tedavisi (constraint-induced movement therapy) isimli yeni fiziksel terapinin keşfine götürdü. PETA, Silver Spring maymunları'na ait resimlerle bu konudaki toplumsal farkındalığı artırmaya çalışmıştır. PETA onları "Bu bir dirikesimdir, size bundan farklı bir şey söylenmesine izin vermeyin." resimaltı yazısıyla dağıtmaya başladığında ikonik hale geldi. ILAR'ın (Institute for Laboratory Animal Research) yayınına göre, Pacheca gece laboratuvara giderek maymunların berbat koşullarda tutulduğunu belgeleyen fotoğraflar çekti. Daha sonra bu delilleri polise götürdü. Polis laboratuvara baskın düzenleri ve Taub'u tutukladı. Taub hayvanlara zulüm içerikli altı dava maddesinden mahkûm edildi. Taub (karar daha sonra temyizde bozulmuş olsa da) bu konuda mahkûm edilen ilk ABD'li araştırmacı bilim insanı oldu.

theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Aralık 2014       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
PETA, hayvan deneylerini durdurmak için büyük çaba göstermektedir. Çünkü; her yıl yüz binlerce hayvan, bu deneylerde acımasızca öldürülerek laboratuvarların çöplüklerine atılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Kullandığınız markanın hayvanlar üzerinde deney yapıp yapmadığını öğrenmek için PETA üzerinden arama yapabilirsiniz.
Ya da PETA'nın hayvanlar üzerinde deney yapan/yapmayan firmalar listesini inceleyebilirsiniz.
Tavşanlara Özgürlük!

cruelty free

theMira

Benzer Konular

12 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
11 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük