Arama

Mühendis Nedir?

Güncelleme: 26 Ocak 2016 Gösterim: 779 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MÜHENDİS a. (ar. mühendis). Mühendislik mesleğini icra etmek için belirli öğrenim görmüş ve diploma almış ve bazı etkinliklerde çeşitli görevler üstlenmeye yetkili olan bir kimseye verilen unvan: Elektrik, inşaat, kimya, makine vb. mühendisi. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Ask. denize. Gemi silah mühendisi, gemilerdeki silahların ve silah sistemlerinin projesi, montajı ve çalıştırılması konusunda görev yapan mühendis. (Silah sistemlerinde meydana gelebilecek arızaların onarımından da sorumlu olan bu mühendisler, tam teşekküllü bir askeri tersanede diğer mühendislik dallarıyla [makine, elektrik, gemi inşa, elektronik vb. mühendisi] birlikte bir savaş gemisinin yapılmasında rol oynarlar)

—Bilş. Sistem mühendisi, bilgisayar işletim sistemlerinin tasarımı, üretimi, kullanımı ve bakımı konularında uzmanlaşmış bilişimci mühendis.

—Denize. Gemi inşa mühendisi, bir geminin, bir deniz platformunun ya da bir gezi yelkenlisinin proje, araştırma ve inşası konusunda yükseköğrenim görmüş mühendis

—ANSİKL. Ask. Türk silahlı kuvvetleri’nde kuvvet özelliklerine göre değişik branşlarda (bilgisayar, makine, inşaat, elektronik, elektrik, uçak, endüstri, metalürji, gemi inşa vb.) mühendisler görevlendirilmiştir. Bunlar sivil ya da askeri liseleri bitirerek silahlı kuvvetler adına üniversitelerde okutulanlardan ve üniversiteyi sivil olarak bitirmiş öğrenciler arasından sınavla alınır. Silahlı kuvvetlerdeki mühendislerin görevleri şunlardır: güncel ya da geleceğe yönelik mühendislik tasarılarını hazırlamak; branşlarına göre laboratuvar çalışmalarını, dizayn, geliştirme, değişiklik, test etkinliklerini yürütmek; ilgili personeli yetiştirmek; birlik ve kurumlardaki her türlü araç, gereç ve silahın üretim, onarım, bakım, kalite kontrolü çalışmalarını ve bilgisayar programlanmasını yapmak.

—Denize. Sivil ve askeri tersanelerde her türlü gemi ve teknenin projelerini hazırlayan gemi inşa mühendisleri, projelerin gerçekleştirilmesini denetlerler; ayrıca gemilerin normlara uygun olarak inşa edilmesini ve kızağa çekilmiş gemilerin bakım ya da onarımının eksiksiz olarak yapılmasını sağlarlar. Bir gemi teknesinin yapısı ve bölümleri hizmet edeceği amaca bağlı olarak farklı görünüşte ve düzendedir. Karışık yük taşıyacak bir gemi ile sıvı yük taşıyacak bir tanker teknesi yapılış yönünden benzer özellikler gösterse de, ayrı amaçların oluşturduğu dizayn farkları vardır. Bu nedenle gemi inşa mühendisleri, inşa edilecek geminin kullanılış amacına uygun projeler çizmekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, savaş gemilerinin ve diğer askeri hizmet gemilerinin yapısı ticari amaçlı gemilerden farklı olduğundan askeri tersanelerde görev yapan gemi inşa mühendisleri savaş gemileri yapımında uzman kişilerdir.

MÜHENDİS PERVANE
a Avrupa’da ve Kuzey Asya'da yaşayan, güzel geceke- lebeği. (Bil. a. Hipparchus papitionaria.)
—ANSİKL. Kanat açıklıkları 5 cm'yi bulan bu pervaneler, alacakaranlıkta, nemli yerlerde uçuşurlar; mühendisböceği, adımlayıcı böcek gibi adlarla da anılan tırtılı, fındık- ağacı, söğütağacı, kayınağacı üstünde yaşar. Kışın esmer bir renk alarak küçük bir dala benzer; ilkbahardaysa rengi yeşile dönüştüğünden bu tırtılı üzerinde yaşadığı tırtılsı başaklardan ayırmak çok güçtür. Mühendis ve mimar odaları birliği (Türk), tüm mühendis ve mimarları, uzmanlık kollarına göre bir oda kuruluşu içinde toplamak, ülke ve kamu yararı gözetiler
mesleğin gelişmesini, meslek üyelerinin hak ve çıkarlarının korunmasını sağlamak, bunun için girişim ve uygulamalarda bulunmak amacıyla kurulmuş, tüzelkişiliği olan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu. Kuruluş tarihi 4 şubat 1954 olan birliğin merkezi ve birliğe bağlı odaların merkezleri Ankara'dadır.
Birliğin amaç ve görevine uygun etkinlikte bulunan on sekiz uzmanlık odası vardır:
1. Elektrik mühendisleri odası;
2. Fizik mühendisleri odası;
3. Gemi mühendisleri odası;
4. Gemi makine ve işletme mühendisleri odası;
5. Harita kadastro mühendisleri odası;
6. iç mimarlar odası;
7. inşaat mühendisleri odası;
8. Jeoloji mühendisleri odası;
9. Kimya mühendisleri odası;
10. Maden müijendisleri odası;
11. Metalürji mühendiklefcodası;
12. Meteoroloji mühendisleri odası;
13. Mimarlar odası;
14. Orman mühendisleri odası;
15. Petrol mühendisleri odası;
16. Makine mühendisleri odası;
17 Şehir planlama mimar ve mühendisleri odası;
18. Ziraat mühendisleri odası.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

28 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri
27 Eylül 2015 / Safi Bilim ww