Arama

Mühendislik Nedir?

Güncelleme: 26 Ocak 2016 Gösterim: 729 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MÜHENDİSLİK a.
1. Bilimsel çalışmaların, araştırmaların sonuçlarını toplumun somut ihtiyaçlarını karşılamak üzere teknolojiye ve uygulamalara geçiren sistematik çalışmalar bütünü.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Mühendisin mesleği.
3. Sanayisel bir projeye her bakımdan (teknik, ekonomik, mali, parasal ve sosyal) uygulanan ve birçok uzman ekibin çalışmalarını bir araya getiren bir bireşim çalışması gerektiren inceleme.

—Bilş. Bilgisayar destekli mühendislik, özellikle tasarlanacak cismin tanım ve benzeşim hesaplarına ilişkin destekli taşanıma eşlik eden yöntemler kümesi. || Yazılım mühendisliği, yazılım üretiminin, programların belirlenmesi ve tasarımından bu programların üretimine, belgelenmesine denenme sine ve bakımına dek uzanan çeşitli düzeylerinde yararlanılan bilişimsel ve yöntembilimsel destekler kümesi.

—Genet. Genetik mühendisliği, farklı türlere ait kromozomların organizma dışında yeniden birleştirilmesine olanak veren tekniklerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—inş. ve Bayınd. İnşaat mühendisliği, taşıyıcı yapı tasarımı ve hesabı, hidrolik, su yapıları, yol ve köprüler, demiryolu, zemin mekaniği gibi dalları kapsayan mühendislik kolu.

—Tip. Biyomedikal mühendislik, biyolojide ve tıpta kullanılan sanayi ürünlerinin yapımına ilişkin tekniklerin tümü. (Biyomedikal mühendisliğin ürünleri şunlardır: mekanik ve optikle ilgili araçlar; elektronik ve bilişim araçları; çeşitli uygulama alanları olan kimyasal yapıda ürünler.)

—ANSİKL. Genet. Genetik mühendisliği. Başka türlerden alınan yabancı DNA parçalarının kromozomlara sokulmasıyla gerçekleştirilen gen ekleme, değiştirme ve birleştirme deneyleri uzun süreden beri, özellikle kanser ve bağışıklık sistemi araştırmalarında ilgi konusu olagelmiştir. Bu teknikler, hücrelerin ya da bakterilerin kalıtsal programında değişiklik yaparak onları, bireşimi zor ya da olanaksız bazı karmaşık maddeleri üretebilecek duruma getirebildiği zaman sınai üretim ve pazarlama evresi başlamış olacaktır. Genetik mühendisliği bazı cüceliklerin tek etkili çaresi olan hipofiz kaynaklı somatotrop hormon (büyüme hormonu), ensülin, ovalbümin, bazı kan öğeleri, saf antikorlar (aşı hazırlamaya yarayan), virüs antijenleri gibi maddelerin az ya da çok miktarda üretilebilmesini sağlar (bu amaçla özellikle kolibasil kullanılır).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

12 Haziran 2013 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
10 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
30 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri