Arama

Mülkilik Nedir?

Güncelleme: 27 Ocak 2016 Gösterim: 1.280 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MÜLKİLİK a. Bir ülkeye, ülke yönetimine ilişkin olma durumu.

Sponsorlu Bağlantılar
—Huk. Yasaların mülkiliği ilkesi, yasaların, bunları kabul eden ve yayımlayan devletin ülkesinde uygulanacağı kuralı.

—Verg. huk. Verginin mülkiliği, vergi yasasını, bütün ülke toprakları üstünde, gerek kişiler, gerek vergiye tabi mal ve etkinlikler için zorunlulukla geçerli kılan, verginin mülki uygulanış ilkesi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Gelir vergisi konusunda (vergilendirmeyle ilgili uluslararası anlaşmaların hükümleri saklı kalmak koşuluyla), Türkiye’ de yerleşmiş yükümlüler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tümü üzerinden; Türkiye’de yerleşik olmayan yükümlüler ise, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Kurumlar vergisi kapsamına giren tüzel kişilerden (sermaye şirketleri, kooperatifler dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortaklıkları) iş merkezleri ya da yasal merkezleri (tüzük ya da sözleşmelerinde gösterilen merkez) Türkiye’de bulunanların gerek Türkiye’de, gerek yabancı ülkelerde elde ettikleri kazançlar kurumlar vergisine tabidir Bu kurumlardan yasal ya uo oıufMuıı mjiuiii Kazançları üzerinden vergilendirilirler.
Katma değer vergisi (KDV), yalnızca Türkiye'de gerçekleştirilen işlemler üzerinden alınır. Bu işlemleri yapanların türk uyruğunda bulunup bulunmaması, oturduğu yer ya da işyerlerinin Türkiye'de olup olmaması vergilendirilmelerine engel oluşturmaz.
Veraset ve intikal vergisi kanunu’na göre de ölen kişi, türk uyruğunda ise, Türkiye içindeki ve dışındaki malları vergiye tabidir. Bu vergi, türk uyruğunda bulunan kişilerin yabancı ülkelerde miras yoluyla elde ettikleri malları da kapsar. Ancak, türk uyruğundaki bir kişinin Türkiye sınırları dışında bulunan malını veraset yoluyla iktisap eden ve Türkiye'de ikametgâhı olmayan yabancı kişiler bu vergi ile yükümlü tutulmaz.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.