Arama

Mürdümük Nedir?

Güncelleme: 29 Ocak 2016 Gösterim: 942 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Ocak 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MÜRDÜMÜK a. Çoğunlukla çok dallı tırmanıcı saplı, biryıllık ya da çokyıllık otsu bitki. (Yapraklar bileşiktir ve yaprak sapının ucunda bazen yalın ya da ucu dallı bir sülük bulunur; çiçekler kelebek biçiminde, parlak renkli, çoğunlukla salkım halinde topludur Yüze yakın tür; kelebek- çiçekligiller familyası.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Toksikol. Mürdümük zehirlenmesi, mürdümük (Lathyrus sativus) yemekten ileri gelen zehirlenme. (Zehirlenmenin nedeni mürdümükteki bir nitril türevidir; zehirlenme kasılmak bir pafapleji biçiminde ortaya çıkar.)

—ANSİKL. Adi mürdümük (Lathyrus sativus) Doğu Akdeniz ülkelerinde ve Türkiye'de yem bitkisi olarak yetiştirilir. Taneleri önemli bir yoğun yem kaynağıdır. Adi mürdümük çeltik ve pancar tarlalarında yeşil gübre olarak da kullanılır. Yumrulu mürdümük (L. tuberosus) tarla kenarlarında ve sulak çayırlarda yetişir. Orta ve Doğu Anadolu'da yaygın bir türdür. Kokulu mürdümük(L. odoratus) bir Güney Avrupa (Sicilya, İtalya) bitkisidir; Türkiye'de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sarı mürdümük (İL. aphaca) meralarda otlayan hayvanlarda mürdümük zehirlenmesine neden olabilir. Mürdümüğün daha birçok türü vardır: kara mürdümük (L. niger), dağ mürdümüğü (L. montanus), orman mürdümüğü (L. sylvestris) ve Türkiye'de çok yaygın olan nohut mürdümüğü (L. cicera), vb

—Halk hek. Adi mürdümüğün (L. sativus) tohumları nişasta (°/o 30), şekerler (% 3) ve yağ (% 2) içerir. Ağız yolu ile idrar söktürücü, idrar yollarında iltihap giderici, güçlendirici, cinsel gücü artırıcı, sarada yatıştırıcı olarak kullanılır. Toz haline getirilen tohumlar balla karıştırılarak alınır.
Tohumlar kavrulursa nohut kahvesi olarak da kullanılabilir. Yumrulu mürdümüğün kök yumruları fındık lezzetinde olduğundan olduğu gibi yenebilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

24 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular