Arama

Kaçış Nedir?

Güncelleme: 11 Şubat 2016 Gösterim: 795 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAÇIŞ a.
1. Kaçmak eylemi ya da biçimi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Güç bir durumu, tehlikeli bir şeyin kabul etmeme biçiminde kendini gösteren tutum: kaçış bir çözüm değil, kaçış noktaları cadeie etmeliyiz!


—Geom ., Tek. res. ve Perspekt. Kaçış çizgisi, grafik gösterimde ya da teknik resimde herhangi bir koşut düzlem dizisini» bütün doğruların kaçış noktalarından oluşan küme. (Yatay düzlemlerin kaçış çizgisi ufuk çizgisidir.) ||Kaçış noktası, aynı doğrultudaki bütün doğrularının yakınsadığı uzay noktası. \\Asal kaçış noktası, ufuk çizgisi üzerinde yer alan ve bakış noktasının (gözlemcinin gözü) gösterim düzlemi üzerindeki dik izdüşümüyle beliüenen nokta (bu düzleme dik olan bütün doğrular bu kaçış noktasına doğru yakınsar).

—Inş. Kaçış yolu, arabaların girişini kolaylaştırmak için bir avluya ya da garaja giren dönemeçte bırakılan boş alan.

—Ruhbil. Bireyin edimsel olarak zararlı (sıyrılma) ya da zararlı olduğunu daha önce bildiği (kaçınma) bir uyartı ya da durumdan uzaklaşmasına yol açan davranış. ||Fikirlerin kaçışı, düşünce akışının hızlanarak, düşüncenin dağılması. (Fikirlerin kaçışı, manyak durumların belirtici niteliğidir.)

—Tar. Kontların kaçışı, İngiliz hükümetinin emriyle tutuklanmaktan korkan Rory O'Donnell ve Hung O'Neill adlı İrlandalI önderlerin 14 eylül 1607'de Roma'ya kaçmaları. (Eski İrlanda soyluluğunun son temsilcilerinin bu ortadan kayboluşu, Gael iriandası'nın iki yüzyıllık siyasal çöküşünü simgeler.)

—Verg. huk. Vergiden kaçış, bir vergi yükümlüsünün ödemek zorunda olduğu vergiyi, bazı yasal olanaklardan yararlanarak ve başka birinin üstüne yıkmadan, ödememeyi başarması. (Karşt. ani. VERGİNİN YANSIMASI ve VERGİ HİLESİ.)

—ANSİKL. ikonogr. Mısır'a kaçış. Sanatçılar sık sık bu temanın çeşitli sahnelerini betimlediler. Meleğin Yusuf'a görünmesi Rembrandt tarafından iki kez resmedildi (Berlin, Budapeşte). Meryem Ana ve Çocuk İsa’nın Yusuf'un güttüğü bir eşek üstünde gösterildiği yolculuk teması hıristiyan ikonografisinde VIII. yy.’da ortaya çıktı. (S. Maria Antiqua freskleri, Roma). Aynı sahneye Saint-Benoît-sur-Loire'da bir sütun başlığı üzerinde, Arles’de St-Trophime'in cephesinde, Autun ve Saulieu'deki sütun başlıklarında, Paris ve Chartres’da koroyeri bölmelerinde rastlanır. Ayrıca Giotto (Padova Arena'sı), Broederlam (Dijon), Fra Angelico (Floransa), Poussin (Cleveland), Rembrandt (Tours), G. Reni (Brüksel, Napoli), L. Cambiaso (Roma), Fetti (Viyana), Annibale Carracci (Roma), Patinir (Münih), Rubens (Madrid), Murillo (Budapeşte, Detroit, Cenova), Zurbarân' ın (Toledo) tablolarını, Dürer ve Altdorfer'in gravürlerini, Pleyben'deki (Finistöre) calvarium'un yontularını da anmak gerekir.
Mısır'a kaçış sırasında dinlenme ve palmiye mucizesi, Cranach (Berlin), Altdorfer (Berlin), Baldung Grien (Freiburg im Breisgau), G. David (Lizbon), J. Van Cleve (Brüksel), Correggio (Çanaktı Meryem, Parma), il Parmigianino (Roma), Tiziano (Madrid), Caravaggio (Roma), Vouet (Grenoble), Poussin ve Murillo (Sen-Petersburg) tarafından resmedildi. Irmağı sandalla geçişse, Elsheimer (Louvre), Boucher (Sen-Petersburg), ve Tiepolo'ya (Lizbon) esin kaynağı oldu.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaçış
isim
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Kaçma işi veya biçimi:
"Biz baba kız biliyorduk ki, bu gibi kaçışlar, bir barışla biter."- M. Ş. Esendal.
2 . spor Yarışan bir koşucunun veya bir kümenin diğer yarışçıları hızla geçmesi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaçış ingilizcesi
  • escape, flight,

Benzer Konular

17 Mart 2010 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
25 Mayıs 2013 / UrBeSTeR Forum Oyunları