Arama

Kadar Nedir?

Güncelleme: 11 Şubat 2016 Gösterim: 990 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KADAR ilg. (ar. kadar).
1. Bir karşılaştırmada, ölçüt olarak yararlanılan bir kimse ya da bir şey ile önem, yoğunluk, nicelik bakımından bir eşitlik belirtir; ölçüsünde, değerinde: Babası kadar çalışkan. Bu beni diğerleri kadar endişelendirmiyor. Endişelendiğimiz kadar zarar vermemiş.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Henüz aşılmamış bir sınırı, düzeyi, aşamayı, bir eylemin, bir hareketin ya da bir sürenin bitimini belirtir; dek, değin: İzmir'e kadar gitmek. Bir arkadaşı evine kadar götürmek. Dizlerine kadar kara gömülmek. Ateşi 40 dereceye kadar çıktı. Öğlene kadar uyumak. Arabalar buraya kadar gelmiyor.
3. işaret noktası olarak kullanılan zamanı belirtir; değin, dek: Bugüne kadar hiç hastalanmadı. Buraya kadar her şey yolunda gitti.
4. Uç bir düzeyi, bir eylemin, bir durumun, bir niteliğin ulaştığı en uç noktayı belirtir: Aptallığa kadar varan bir saflık. Yaşayacağım kadar yaşadım.
5. işaret adıllarıyla, belirsiz bir miktarı, değeri belirtir: Ayda şu kadar kazanan bir işçi düşünün.
6. Benzetme ilişkisi kurar; gibi (genellikle de bağlacıyla): Genç olduğu kadar güzeldide.
7. Say. sıt. + kadar, bir niçeliğin yaklaşık olarak verildiğini belirtir: Olay yerinde yüz kadar gösterici vardı.
8. Bu kadar, bir şeyin fazla olduğunu, bir eylemin aşırı ölçüde yapıldığını bildirir: Bu kadar parayı ne yapıyorsun? Hiç bu kadar insanı bir arada görmemiştim. Bu kadar çalışma, tez yorulursun; bir şeyin tümünü, hepsini belirtir: Gördüklerim, söyleyeceklerim bu kadar. || Her ne kadar, bununla birlikte, gerçi: Her ne kadar söyledikleri doğruysa, da söyleyiş biçimi beni incitti. || Ne kadar, çokluk, fazlalık, yoğunluk bildirir: Ne kadar sis var. Seni ne kadar özlediğimi anlatamam. || Ne kadar+.... o kadar, iki kavram, iki durum arasındaki karşıtlık ilişkisi belirtir: Amaçları ne kadar yüceyse yöntemleri de o kadar bayağı. || O kadar, bir eylem ya da niteliğin, yoğunluğunu, şiddetini, bir şeyin çokluğunu bildirir: O kadar değişti ki, tanıyamazsın. O kadar geveze ki, beni çileden çıkarıyor.

♦ a. işaret adıllarıyla, miktar, derece: Ondan bu kadarını da beklemiyordum doğrusu. O kadarını değil ama yarısını verebilirim.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kadar
edat Arapça
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Ölçüsünde, derecesinde:
"Balıkçılıkta para vardır, ama dalgıçlık kadar da genç işidir."- S. F. Abasıyanık.
2 . Büyüklüğünde, genişliğinde.
3 . Dek, değin:
"Saat ona kadar sokaklarda gezdi."- P. Safa.
"Bütün gece sabaha kadar yolun gürültüsünü dinledim."- Y. K. Karaosmanoğlu.
4 . Gibi:
"İstanbul'un balıkları kadar balıkçıları da hoştur."- S. F. Abasıyanık.
5 . Denli:
"Bu merdivenleri, yapıldığı günden beri bu kadar telâşla çıkmamışımdır."- Y. Z. Ortaç.
6 . Süre belirtir:
"Bu minval üzere yedi ay kadar geçti, geçmedi."- R. H. Karay.
7 . zarf Miktarda, derecede:
"İçinde biriken hayat bazen taşacak kadar çok oluyor."- H. E. Adıvar.
"Dayat dayatabileceğin kadar..."- S. M. Alus.
8 . Gösterme sıfatlarından biriyle bir sayıdan sonra geldiğinde kesinlikle belli olmayan bir niceliği belirtir:
"Kantara'nın önünde yüz kadar düşman çadırı kurulmuştu."- F. R. Atay.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kadar ingilizcesi

1. as ... as: fil kadar büyük as big as an elephant.
2. as much as: O yapabildiði kadar yaptý. She did as much as she could.
3. /a/ up to, as far as (a place); until, up to (a time); by (a time); within (a time).
4. it´s as if, consider that: Sað olunuz, bir fincan içmiþ kadar oldum. Thanks; consider me as having drunk a cup just the same.
5. so ... (that): O kadar üzüldü ki .... She was so sad that ....
6. amount; much: O kadar ver. Give that amount.
7. about, approximately: On kiþi kadar geldi. About ten people came. ..
– ... more than, over: yüz þu kadar aðaç over a hundred trees.