Arama

Kapitone Nedir?

Güncelleme: 21 Şubat 2016 Gösterim: 1.303 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAPİTONE a. (fr. capiton'dan).
1. Kabarık ve kalın olması için arasına pamuk, yün, kauçuk, cam elyafı vb. yumuşak bir dolgu maddesi yerleştirilen iki kumaşın üzerine el ya da makine dikişiyle çeşitli biçimlerde dikilerek yapılan süsleme; üzerine bu süsleme yapılmış kumaş. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kapitone yapmak ya da kapitone etmek, iki kumaş arasına kalınlaşmayı ve kabarıklığı sağlayacak malzeme yerleştirip üzerini elde ya da makinede çeşitli biçimlerde dikmek: Giysinin robasını kapitone yaptım. Yeleği dikmeden önce kumaşı kapitone ettim.

sıf. Bu kumaştan yapılmış ya da bu biçimde dikilmiş: Kapitone ceket. Kapitone yatak örtüsü.

—ANSİKL. Kapitone, çok eski çağlardan beri bilinen bir süslemedir. Süsleme özelliğinin yanı sıra, kumaşın kalınlaşmasını ve üzerine yapılan işlerin kabarık durmasını da sağlar. Eski türk evlerinde kış aylarında oda kapılarına kapitone yapılmış perdeler asılır, böylece oda sıcaklığının korunması sağlanırdı. Bunlardan bazıları, ailenin ekonomik durumuna göre çeşitli malzeme ve tekniklerle bezeli olurdu. Kapitone, her türlü kumaş ve giyim türüne uygulanabilen bir iştir. Genellikle pamuk ipliği, ibrişim ve kordone kullanılarak yapılır Fantezi işlerde sırma, sim vb. ipliklerle işlendikten sonra üzeri pul, boncuk, inci vb. bezeme malzemesiyle ya da çeşitli işleme iğneleriyle süslenir. Baklava biçimi
ve kare, kapitone işlerde en çok kullanılan şekillerdir.
Bugün de kumaşı kalınlaştırma ya da bezeme amacıyla yelek, içlik, ceket, palto. hırka vb. giyimlerde kapitone işine yer verilmektedir. Bunun yanı sıra yatak örtüsü, çamaşır torbası, masa örtüsü vb. ev eşyalarında da Kapitone edilmiş kumaşlardan yararlanılmaktadır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kapitone
isim Fransızca capitonné
Sponsorlu Bağlantılar

1 . İçi pamuk veya yün vatka ile doldurularak dikilmiş, döşemelik veya giyim eşyası yapımında kullanılan kumaş.
2 . sıfat Bu kumaştan yapılmış veya bu biçimde dikilmiş.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kapitone ingilizcesi
  • padded, upholstered, quilted
SİLENTİUM EST AURUM