Arama

Ardıl Nedir?

Güncelleme: 24 Şubat 2016 Gösterim: 691 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2016       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
ARDIL

Sponsorlu Bağlantılar
Bir şeyin ardından, arkasından gelen; müteakip.
Mantıkta ardıl önerme, bir çıkarım kuralı uyarınca, bir önermenin ardından gelen önerme. (Aristoteles'te ARDlL’ın eşanlamlısı.)
Bir kimsenin yerine geçen kişi; halef. (Karşıtı:ÖNCEL.)
Aritmetikte ardıl fonksiyonu, İN doğal tamsa yılar kümesi üzerinde tanımlanmış, her n tamsayısına onun tek n + 1 ardılını eşlik ettiren fonks'/on (Kimi kez bu fonksiyon nr S(n) ya da 3uc(n) ile gösterilir.]Bir n tamsayısının ardılı, pn + t tamsayısı; kimi kez n> ile gösterilir,
Cebirde ardıl sıralı bir E kümesinin x elemanının ardılı, sıralı E kümesinin x ten dar an lamda büyük elemanlarının kümesinin, varsa, x* ile gösterilen en küçük elemanı. (x maksımalse, x* yoktur. Bu eleman İN de x + 1 ile gösterilir.) [Eşanl. ARDIŞIK ELEMAN.]
Bir çıkarım kuralının uygulanmasıyla elde edilen önerme. (Yerine koyma kuralı türünden bazı çıkarım kurallarının bir tek ön önermesi, buna karşılık sonsuz sayıda ardılı vardır.)
Aristoteles mantığında, iki önermeden oluşan bir çıkarımın ikinci önermesi Bu ikinci önerme, kendisini belirleyen birinci önermenin türetilebilir bir sonucudur. ("Bütün insanlar ölümlüdür” önermesinden, “ölümlü olmayan insan yoktur "un türetilmesi gibi.)

Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.