Arama

Bildirme Nedir?

Güncelleme: 28 Eylül 2018 Gösterim: 907 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

BİLDİRME

Ad:  bildirme.JPG
Gösterim: 203
Boyut:  17.7 KB

Bildirmek eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar

—Dilbil. Bir bildirimi dile getiren ve dolaylı ya da dolaysız söylemi başlatabilen fiil için kullanılır. (Örn. demek, söylemek, bildirmek, anlatmak, açıklamak, vb.) ll BİLDİRİMSEL'in eşanlamlısı ll Bildirme kipleri, bildirimsel nitelik taşıyan bir olayı, bir durumu belirtmek için kullanılan fiil kipleri dizgesi.

—Huk. Delillerin bildirilmesi, bir davada iddia ve savunmanın dayanakları olan maddi olayların mahkemeye sunulması. (Hukuk davalarında davacı tüm delillerini dava dilekçesinde, davalı da yine tüm delillerini cevap layihasında bildirmek zorundadır. Ceza davalarındaysa, delillerin bildirilmesi için zaman sınırlaması yoktur; savunmaya ilişkin bir delil, dava karara bağlanana kadar ileri sürülebilir.)

—ANSİKL. Dilbil. Bildirme kipi terimi türkçede geleneksel olarak fiillerin zaman eki almış biçimlerini karşılar. Bu kip zamanı üçe böler; fiilin belirttiğini, bu üç zamandan birine yerleştirir: Çocuk uyuyor denildiği zaman uyuma eyleminin şimdiki zamanda başladığını ve sürmekte olduğunu belirtir. Çocuk uyudu, çocuk uyuyacak biçimlerindeyse eylemin geçmiş zamanda yapıldığını ya da gelecekte yapılacağını gösterir. Geçmiş zamanın bu belirli geçmiş biçimi yanında, belirsiz geçmiş zaman biçimi de vardır: Çocuk uyumuş. Bütün bu zamanları içeren, eylemin yapıldığını, yapılmakta olduğunu ya da yapılacağını bildiren zaman biçimine (çocuk uyur) geniş zaman denir.

Bildirme kiplerinin bu türleri, biçimsel özelliklerine bakılarak yalın biçimler (ya da zamanlar) olarak adlandırılır. Yalın biçimlerin sonuna ekfiil getirilerek bildirme kiplerinin bileşik türleri (ya da zamanları) olan, hikâye, rivayet, koşul biçimleri oluşturur.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 17:56
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Eylül 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
bildirme
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
  1. Bildirmek işi, beyan.
  2. Bir kimsenin kendisine ya da başkasına karşı işlendiğini bildiği bir suçu, kovuşturma yapmaya yetkili olan yerebildirmesi.

Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 19:26
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Eylül 2018 / kbrtk Cevaplanmış