Arama

Marjinal Nedir?

Güncelleme: 7 Ocak 2016 Gösterim: 12.057 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
marjinal
sıfat, matematik (l ince okunur) Fransızca marginal
Sponsorlu Bağlantılar

1 .
Birimleri matematik anlamda değişken olabilen.
2 . mecaz Aykırı.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
1 Nisan 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Değişikliğe neden olan veya neden olabilecek son birim.
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MARJİNAL sıf. (fr. marginat). Toplumun dışında yer alan için kullanılır: Marjinal bir yaşam sürmek.

—İkt. Türdeş bir bütüne eklenen son birime denir. || Marjinal fayda, marjinalist öğretide, bir mal ya da hizmetin sözkonusu olan son biriminin faydasını belirten kavram. || Marjinal fiyat, bir işletmenin para kaybına uğramadan daha aşağısına satış yapmasına olanak bırakmayan değer. || Marjinal işletme, maliyet fiyatı, piyasada uygulanan en yüksek satış fiyatına belirgin ölçüde eşit olan işletme. (Bu satış fiyatı düşerse, işletme yok olmaya yüz tutar.) || Marjinal maliyet, işletmenin fazladan bir mal ya da hizmet ürettiği zaman yüklendiği toplam maliyet artışı.

—ikt. düş. tar. Bir üretim etmeninin marjinal verimliliği, sözkonusu üretim etmeninden bir birim daha kullanılmasıyla elde edilen ürün artışı. (Neoklasik iktisatçılara göre, saf ve tam rekabet durumunda, hiçbir üretim etmeni, hizmetleri karşılığında marjinal verimliliğinin değerini aşan bir gelir sağlayamaz.)

—Olasıl. Marjinal yasa, rastlantısal bir eşleşim değişkenler İkilisinin, iki rastlantısal değişkeninden her birinin, öbürüne hiçbir koşul olmaksızın bağlı olduğu yasa. (Bk. ansikl. böl.)
sıf. ve a. Bir ya da birçok toplumsal sistemin sınırında konumlanmış, bu nedenle de sözkonusu sistemin bireylerine katılamayan ve bu bireylere tanınan ayrıcalıklardan yararlanamayan kimse ya da grup için kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

28 Mayıs 2018 / nicely Ekonomi
23 Nisan 2011 / Jumong Deniz Bilimleri