Arama

Marjinalizm ve Marjinal Fayda Nedir?

Güncelleme: 28 Mayıs 2018 Gösterim: 12.059 Cevap: 1
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
2 Ekim 2013       Mesaj #1
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Marjinalizm ve Marjinal Fayda
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Marjinalizm Nedir?
Değerin emekle değil, marjinal fayda ile açıklanmasını öngören yazarların oluşturduğu düşünce eğilimine verilen addır.

Marjinal Fayda Nedir? (Marginal Utility)
Bir maldan tüketilen miktar bir birim artırıldığında bu ilave birimin tüketiminden elde edilen faydayı ifade eder. Kişiden kişiye değişebileceği gibi, aynı kişinin zevk ve tercihlerindeki kaymalara göre de değişebilir. O bakımdan marjinal fayda objektif değil, sübjektif bir kavram niteliğindedir. iktisat biliminin temel bir prensibine göre, bir maldan tüketilen miktarlar çoğaldıkça, eklenen her birimden alınan fayda giderek azalır. Hatta tüketime devam edilirse, bir süre sonra fayda sıfıra iner ve bundan sonra yeni birimler tüketiciye fayda değil, üzüntü ve elem vermeye (yani faydanın negatif olması) başlar. Buna Azalan Marjinal Fayda Kanunu adı verilir. İktisatçılar bu kanunu, talep eğrisinin negatif eğimli oluşunu açıklamada kullanmak istemişlerdir.

Tüketicilerin bir maldan satın aldığı miktarların artması ile birlikte, her birimin faydası azaldığına göre, bu malın ilave birimlerinin satılabilmesi için fiyatının düşürülmesi gerekir. Bu da talep eğrisinin normal olarak negatif eğimli olması demektir. Marjinal fayda kavramı, Marshall’ ın talep teorisinde çok önemli bir rol oynar. Marshall, faydanın mutlak olarak ölçülebileceği varsayımından hareket etmiştir. Yani nasıl ki uzunluk metre, ağırlık, kilo, alan metrekare ile ölçülüyorsa faydanın da bu şekilde ölçülebileceğini ifade etmiştir. Marshall’a göre faydanın ölçüsü fiyattır. Buna göre örneğin bir kimse bir X malının birinci birimine 10, ikinci birimine 8, üçüncü birimine 6 bin lira vermeye hazır ise bu, o kişinin söz konusu birimlerden o ölçülerde bir fayda sağladığı anlamına gelir. Oysa Hicks, faydanın mutlak olarak değil, nisbi (ordinel) olarak ölçülebileceğini ortaya koymuş ve bu amaçla da kayıtsızlık eğrilerini geliştirmiştir.Bugün İktisat biliminde Marshall’ın mutlak olarak ölçülebilir fayda görüşü yerine Hicks’ in kayıtsızlık eğrileri ile nisbi olarak ölçülebilen fayda yaklaşımı geçmiş bulunmaktadır.


Son düzenleyen nötrino; 15 Ekim 2014 12:49 Sebep: Yazım yanlışı düzeltildi!
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Toplam Fayda ve Marjinal Fayda Arasındaki Bağlantı!


Tüketicinin tek maldan tüketim miktarını belirlerken en yüksek düzeye çıkarmayı amaçladığı fayda, birimlere bölünebilen ilgili malın toplam faydasını ifade eder. Bu bağlamda toplam fayda, birimlere ayrılan malın her biriminin temin ettiği faydaların birbirine eklenmesiyle elde edilen fayda ya da bir malın belli miktarının tüketilmesi ile elde edilen fayda olarak tanımlanabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Tüketicinin amacı bir malın tüketiminden elde edeceği toplam faydayı en yüksek düzeye çıkarmak (faydanın maksimizasyonu) yani azami tatmini sağlamak olmakla birlikte, tüketici kararını söz konusu toplam faydaya göre değil, tüketilen malın miktarı arttıkça toplam faydada meydana gelecek artma veya azalma biçimindeki değişime göre verir. Malın miktarında 1 birimlik değişme nedeniyle toplam faydada oluşan değişme ise marjinal faydayı verir.

Benzer Konular

15 Nisan 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
1 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
7 Ocak 2016 / nünü X-Sözlük
6 Aralık 2016 / Safi X-Sözlük