Arama

Otel Nedir?

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 11.474 Cevap: 3
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
1 Aralık 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi

otel

Ad:  otel.jpg
Gösterim: 541
Boyut:  31.2 KB

insanlara geçici olarak geceleme olanağı sağlayan ticari kuruluş. Birçok otelde ayrıca yemek ve eğlence hizmetleri de sunulur. Romalıların karayollan boyunca hanlar bulunuyordu. Hanlar Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerinde de kent dışı yollarda yer alıyordu. Ortaçağda yolcuları barındırma ve tehlikelerden koruma görevini Doğu’da kervansaraylar, zaviyeler, Batı’da da manastırlar üstlenmişti. Örneğin Aziz Bernard’ın Alp Dağlarındaki Büyük St. Bernard Geçidinde kurduğu ünlü konukevi böyle bir durak yeriydi.
Sponsorlu Bağlantılar

18. yüzyılda özellikle at arabalarıyla yapılan yolculukların çoğalması hanlann kârlı işletmeler haline gelmesine yol açtı. Çağdaş oteller büyük ölçüde demiryollarına bağlı olarak gelişti; oteller çoğunlukla istasyonların yakınma yapıldı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra havaalanlarının yanında ya da yakınında da oteller yapılmaya başladı. Belli bir şirkete ya da şirketler grubuna bağlı oteller zinciri kurmak çağdaş işletmeciliğin bir parçası haline geldi. Müşteriye yatak ve yemek sağlamanın yanı sıra, oda servisi, çamaşır yıkama, kuru temizleme ve ütüleme gibi hizmetler, içki içilebilecek kokteyl salonları, gece kulüpleri ve alışveriş edilebilecek dükkânlar da otellerin ayrılmaz parçalan oldu.

Çağdaş oteller belli başlı iki hizmet biçiminden birine yöneliktir. Bazı oteller sürekli müşterilerin isteklerini karşılayan işletmelerdir. İkincisi ise, örneğin tatil geçirmek gibi geçici bir süre için kalacak müşterilerin isteklerini karşılayan otellerdir. Bu ikinci tür oteller güzel manzaralı yerler, kayak bölgeleri ya da plaj gibi tatil geçirmeye elverişli, eğlence ve spor olanaklarının bulunduğu yörelerde ya da yakınlarında kurulur. Bazı otellerde oda ücretinin içinde yemek ücreti de bulunur. Böyle çalışan Amerikan otellerine karşılık Avrupa otellerinde belirtilen ücret yalnız gecelemeyi kapsar. Son zamanlarda konferans, kongre, sergi, fuar türünden toplantı ve etkinlikler gittikçe artan biçimde otellerde düzenlenmekte, oteller bu tür etkinliklere katılan konuklan da ağırlamaya yönelmektedir.


Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 16:56
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Butik otel
isim
Sponsorlu Bağlantılar
  • Seçkin müşterileri için kendilerini evlerinde hissedebilecekleri konforu sağlayan, oda sayısı az, şık bir tür otel.

Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 16:29
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

OTEL


a. (fr. hötel'den). Geçici müşterilere günlük bir ücret karşılığında mobilyalı odalar ya da daireler kiralayan ticari kuruluş.

OTELCİ


a. Otel sahibi ya da otel işleten kimse

—Med. huk. Otelcinin sorumluluğu. Otelci ile otelde kalacak kişi arasında bir sözleşme yapılır. Bu karma bir sözleşmedir: kalacak yer sağlanması açısından kira, yemek sözkonusu ise satım, yolcunun yanındaki ya da saklanmak üzere otelciye bırakılan eşyalar için emanet sözleşmesidir. Bu emanet ilişkisi nedeniyle yasa, otelciye sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumluluk, geçerli bir emanet sözleşmesi olmayan durumlarda da sözkonusudur. Otelcinin emanet hükümlerine göre sorumlu olabilmesi için tek koşul, otelde kalma sözleşmesinin yapılmış olmasıdır.

Otelcinin sorumluluğu eşyanın tür ve miktarına göre iki bölümde düzenlenmiştir:
  1. Sıradan eşyalar hakkında sorumluluk. Otelci, yolculann getirdiği eşyalann hasara uğramasından, yok olmasından ya da çalınmasından sorumludur. Bunun için ayrı bir emanet sözleşmesinin varlığı aranmaz. Otelci zararın, yolcudan, ona gelen konuklardan, mücbir sebepten ya da eşyanın niteliğinden kaynaklandığını kanıtlayarak bu sorumluluktan kurtulabilir.
  2. Otelcinin değerli eşyadan sonımtuluğu. Bu sorumluluk eşyanın otelciye emanet olarak bırakılmış olup olmamasına göre değişir. Değerli eşya otelciye emanet olarak bırakılmamışsa, otelci ancak, kendisinin ve çalışanların kusurundan sorumludur. Eşya emanet olarak bırakılmışsa, otelci -kusursuz da olsa- zararın tümünden sorumludur.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Otel
  • Mobilyalı odaları geçici sürelerle verilen, müşterilerin her türlü hizmeti özel görevliler tarafından yapılan ve bu amaçlarla işletilen bina.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Aralık 2016 / asla_asla_deme Turizm