Arama

Silah Nedir?

Güncelleme: 1 Kasım 2015 Gösterim: 22.665 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Silah

Sponsorlu Bağlantılar
isim
(silâ:hı) Arapça sil¥§

1.
Savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç.
2.
mecaz
Savunmak veya saldırmak için kullanılan nesne, etken araç.
3.
mecaz
Bir konuda etkili her şey:
"Bir maddi menfaate dayanmayan meselelerde rica ve niyaz en kuvvetli bir silahtır."- R. N. Güntekin.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • silaha davranmak
  • silah atılmak
  • silah başı etmek
  • silah çatmak
  • (birine) silah çekmek
  • silah patlamak
  • silah silaha girmek
Birleşik Sözler
  • silahaltı
  • silah arkadaşı
  • silah başına
  • silahhane
  • ateşli silah
  • kimyasal silah
  • konvansiyonel silah
  • nükleer silah
  • pompalı silah
  • lav silahı

Silah
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Silah insanların ve toplumların bir başka insana veya toplumlara karşı savunma ve saldırı amaçlı kullandığı bir araçtır.
İnsanlar savaşmak ve avlanmak için kendi organlarını yeterli görmeyip, ilk zamanlardan beri yardımcı aletler kullandı. Kesici, vurucu, neticede çeşitli şekillerde tahrip edici özellikleri olan ve dünyanın değişik yerlerinde değişik isim ve tipleri bulunan silahlar, basit şekillerden başlayarak günümüze kadar büyük gelişmeler kaydetmiştir. Barutun bulunuşuyla ateşli silahlar, teknolojik gelişmelere paralel olarak kimyevi, biyolojik, meteorolojik, aküstik, kozmik, nükleer ve soğuk harp silahları gibi çeşitli boyutlar kazandı.

Ateşsiz yaralayıcı ve ölümcül silahlar
En basit ateşsiz silah, taş ve sopadır. Zamanla silahın tahrip gücünü arttırmak için, keskin ve sivri uçlu aletler yapılarak gürz, bıçak, kılıç, mızrak, kargı, ok, cirit, bumerang, kalkan, zırh, mancınık, koçbaşı, hançer, balta, kama ve bunlara benzer pekçok çeşitte silah geliştirildi. Bunların savaşta en yaygın olanı kılıçtı. Meç, şimşir, gaddare, yatağan gibi çeşitleri vardı. Ateşli silahların bulunuşuna kadar yaygın olarak kullanılan diğer bir silah oktu. Mancınık, gülleleri ve büyük okları fırlatmaya yarayan bir aletten çok bir mekanizmaydı. Günümüzde hala kullanılmakta olan kasatura, tüfeğin ucuna takılan dürtücü ve kesici ateşsiz bir silahtır. Koçbaşı, ucunda demir bir koçbaşı bulunan asılı bir kirişten ibarettir. Kale kapılarını yıkmak için kullanılır.

Ateşli silahlar
Doğu ülkelerinde bulunan barutun, Ortadoğu ve Avrupa'ya geçmesiyle ateşli silahlarda da önemli gelişmeler oldu. Suriye'den Bizans'a geçen bir ateşli silah şaşkınlıkla karşılandı. Çok eskiden beri Asya'da Türkler ve Çinliler tarafından kullanılan barut sonradan roket, top ve tüfek gibi silahlarda kullanılmaya başlandı. Selçuklu ve Osmanlılar döneminde bu tür silahlarda büyük gelişmeler kaydedildi. Kosova Meydan Muharebesi'nde ve özellikle Fatih Sultan Mehmed Han tarafından, İstanbul'un fethinde toptan büyük ölçüde faydalanıldı. Yavuz Sultan Selim Han zamanında, tüfek orduda yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Top namlularına ilk yivi veren de Yavuz Sultan Selim Han'dır. O zamanlar top tekniği Avrupalılardan çok üstündü.
Zamanla büyük değişikliğe uğrayan ateşli silahlar, tabanca, tüfek ,bombaatar, top, obüs, havan gibi çeşitli adlar altında, değişik vasıflara sahip birçok çeşitlere ayrıldı. Bunların her birinin kullanılma gayesine göre özellikleri vardır. Ayrıca bunların makineli, yarı otomatik tipleri gelişti.
Güdümlü mermiler, deniz hedeflerine karşı kullanılan torpidolar, çeşitli tipteki bombalar, roketler ve mayınlar da ateşli silahlar grubuna dahil edilebilir. Kara, deniz ve hava birliklerince kullanılan bu silahların bazısı saldırı, bazısı savunma, bazısı da hem saldırı hem de savunma gayesi güder. Mesela uçaklarda saldırı için kullanılan makineli tüfek, top, roket, güdümlü mermi ve çeşitli bombalar bulunabildiği gibi uçaklara karşı savunmada kullanılan güdümlü uçaksavar silahları da vardır. Yine zırhlı bir savaş aracı olan tankta kullanılan makineli tüfek, top, roket, alev makineleri, sis ve gaz makineleri yanında tanklara karşı kullanılan tanksavar topları, roketleri, bombaları, füzeleri bu silahların değişik gayelerde kullanılmasına misaldir.

Silah Tipleri
  • Personel Silahları
  • Biyolojik Silahlar
  • Kimyasal Silahlar
  • Nükleer Silahlar
  • Roket ve Füzeler
  • Ağır Silahlar
  • Hava Silahları
  • Deniz Silahları
Diğer silahlar
Her ne kadar bir silah olmamakla birlikte, üzerlerinde çeşitli silahlar taşıyan ve birer savaş aracı olan Savaş Uçağı, Savaş Gemisi, denizaltıları, Uçak gemisi, tankları da komplike ve dolaylı bir silah olarak kabul etmek mümkündür. Barış zamanlarında politik, istihbarat ve propaganda faaliyetleriyle kültürel ve sosyal yapı üzerinde tahribat yapmak için kullanılan usuller ve yapılan işler de bir silahtır. Savunmada bir vasıta olarak kullanılan radar, sonar, lidar gibi sistemler, lazer ve yapay uydu (asat) da birer silah grubu teşkil ederler.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Nisan 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
NÜKLEER VE KİMYASAL SALDIRILARDA
SAVUNMA TEKNİKLERİ
Sponsorlu Bağlantılar

Rahmi KUMCU
Piyade Yarbay
NBC Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı,
Küçükyalı, Istanbul

GENEL BİLGİLER
Günümüzde silahlanma faaliyetlerindeki tespit edilen en önemli gelişme, KİS olarak tanımlanan ve geniş halk kitlelerinin imhasını hedefleyen nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar ile bunların uzun mesafelere taşınmasını sağlayan balistik füzeler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ağustos 1963 tarihinde nükleer denemelerin sınırlandınlması antlaşması ile başlayan nükleer silahlar alanında bir dizi antlaşma ve düzenlemeler yapılmıştır. ABD ve SSCB’nin karşılıklı tehdidi altında geçen soğuk savaş yıllanndan sonra 31 Ağustos 1991 tarihinde START-I, 3 Ocak 1993 tarihinde START-II antlaşmaları imzalanmıştır. Bu antlaşmalarla nükleer atma vasıtalarına, harp başlıklarına ve ağır bombardıman uçaklarına sayısal sınırlama ve imha zorunluluğu getirilmiştir. 26 Mart 1972 tarihinde Biyolojik Silahlar Sözleşmesi yürürlüğe girmiştir. Bir çok ülke tarafından onaylanan biyolojik silahlar sözleşmesini, Türkiye 6 Ağustos 1974 tarihinde onaylamıştır. Kasım 1992’de BM de kabul edilen Kimyasal Silahlar Sözleşmesini 133 ülke imzalamış 98 ülke sözleşmeyi onaylamıştır. 21 ülke ile birlikte Irak ve Suriye de Kimyasal Silahlar sözleşmesine taraf değildir. START-I ve START-II antlaşmalan sonucu toplumda dehşet yaratmayacak küçük kudrete sahip nükleer silahlar önem kazanmış, kimyasal ve biyolojik silah tehdidi artmıştır.
Kimyasal ve biyolojik silahlar birçok gelişmiş ülkenin yam sıra, özellikle totaliter rejimlerle yönetilen ve terörizme destek veren ülkeler tarafından diğer ülkelere karşı güç ve güven gösterisi, konvansiyonel silahlardaki zafiyetlerini dengeleme unsuru ve bir şantaj silahı olarak üretilmeye, geliştirilmeye ve stoklanmaya devam edilmiştir.
Bu şartlar altında en genel anlamı ile NBC tehdidi; NBC silahlanna / teknolojisine sahip ülkelerden, terörist unsurlardan, NBC’nin ana maddelerini kullanan teknolojilerden kaynaklanmaktadır. NBC silahlannın ani ve yoğun taarruzunu kapsayan soğuk harp tehdidi sona ermiş kabul edilebilirse de, silahsızlanma alamndaki gayretlere ragmen diinyada ve özellikle Türkiye’nin yakın çevresinde NBC silahlanna sahip veya bu ihtiyacı duyan ülkeler mevcuttur. Terörist unsurlardan kaynaklanan tehdide; Tokyo metrosu sarin gazı taarruzu, ABD şarbon vakaları, RF’dan çalınan harp maddeleri örnek verilebilir.NBC’nin ana maddelerini kullanan teknolojiden kaynaklanan kaza ve sızıntılardır. ÇERNOBİL Reaktör kazasıdır halen hafızalanmızdaki yerini korumaktadır. Çevremizde benzer teknoloji ile iiretilen ve halen faaliyette olan santraller mevcuttur. (Kozluduy, Metzamor). Genel tehdit unsurları incelendiği zaman, iilkemizin bu üç unsurunda tehdidi altında bulunan ender ülkelerden biri olduğu görülmektedir.

NBC tehdidine karşı ülkemizin bekasını sağlayacak etkili tedbirlerin alınması, uygun koruyucu teçhizat, teşkilat ve iyi eğitilmiş personele sahip olunmasını gerektirmektedir.
Tiirkiye NBC Savunması Kapsamında aşağıda belirtilen kurumlann personeli, TSK NBC Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı tarafından eğitime tabi tutulmaktadır.;
1. S ivil S avunma Ekipleri,
2. Arama Kurtarma Ekipleri,
3. Emniyet Teşkilatı,
4. Sağlık Bakanlığı,
5. İtfaiye Teşkilatı,
6. Havaalanları

KİMYASAL HARP MADDELERİ

Katı, sıvı, gaz veya aerosol halde bulunabilen, kimyasal özelliği sayesinde; öldürücü, yaralayıcı ve tahriş edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, bitki ve metallere etkili olan katı, sıvı, gaz veya aerosol halindeki maddeler ile yapılan harptir.
Kullanım amaçları
1. Öldürmek,
2. Yaralayarak saf dışı bırakmak,
3. Kapasite bozucu etki ile etkisiz hale getirmek,
4. Bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarını yok edip, besin stoklarını kontamine etmek (kirletmek),
5. Ekonomik önemi olan hedefleri işlemez hale getirmek,
6. Askeri ve sivil personeli koruyucu teçhizat giymek zorunda bırakarak hareket kabiliyetini azaltmak maksadıyla kullanılır.
Kimyasal Harp Maddelerinin Sınıflandırılması
A. Fiziksel Durumlarına Göre

1. Katı
2. Sıvı
3. Gaz
4. Aeresol
B. Fizyolojik Etkilere Göre
a. Zehirleyici K.H.M.’Leri

•S Sinir Gazları :Tabun (GA), Sarin (GB), Soman (GD), VX
S Yakıcı Gazlar :İperitler; İperit , Hardal (HD), Azotlu Hardal (HN)
o Arsenikler; Levizit , Fosgen Oksim (CX), S Boğucu Gazlar :Fosgen (CG), Difosgen (DP), Klor (CL), Klorpikrin (PS). •S Kan Zehirleyici Gazlar:Hidrojen Siyanür (AC), Siyonejen Klorür (CK),
o Arsenikli Hidrojen (SA), Karbon monoksit (CO).
b. Saf Dışı Edici K.H.M.’Leri :
•S Uyuşturucu-Kapasite Bozucu Maddeler :BZ; LSD; Eroin, Kokain, Ecstasy. S Kargaşa Kontrol Maddeleri : Kusturucu gazlar, Göz yaşartıcı gazlar.

c. Sinir Gazları (Tabun (GA), Sarin (GB), Soman (GD), VX) :

•S Viicudun sinir sisteminin dengesini bozup felç yaparak personeli saf dışı eden
çok zehirli bileşiklerdir. •S Çok küçücük bir damlacık bile insanı öldürebilir. S Son yıllarda kendi başına sinir gazı olmayıp, birleşince tehlike yaratan çiftli
sinir maddeleri de üretilmiştir. (GB2, VX2)
Fizyolojik Etkileri
Burun akması Kusma Çırpınma
Göğüsün sıkışması Nefes almada güçlük Koma
Görüşün zayıflaması Görüşte bulanıklık Nefesin kesilmesi
Gözbebeklerinin küçülmesi Sendeleme Ölüm
Aşırı terleme Şaşkınlık
Adalelerin kasılması Uyuşukluk
Sinir Gazlarının Buhar Tehlikesine Karşı Korunma Tedbirleri :
S Sinir gazlannin atılma tehlikesi var ise derhal maske takılır, varsa sığınaklara
girilir. S Sinir gazlan solunum sistemiyle alındığında hayatta kalmak için; Nefes kesin ve
derhal koruyucu maskenizi takın, S ldk. içerisinde otomatik atropin enjektörünü uygulayın. Atropin yalnızca sinir
gazına maruz kalındığında yapılmalıdır.
Kalıcı Sinir Gazlarına Karşı Korunma Tedbirleri :
S Sıvı zerreciklerinin cilde temas ettikleri yerler en geç 1 dk. içerisinde silinmelidir.
silme işlemi yayılmaya neden olmayacak şekilde kirli yerler çimdiklenircesine
silinerek yapılmahdır. •S Cut iizerindeki yara ve kesikler tentiirdiyot ile silindikten sonra bantlanmalıdır. bu
yerlerden gazın vücut içine nüfus etmesi çok daha kolaydır. •S Cut iyice silindikten sonra cut temizleme kiti, kit yoksa % 0,5 lik sodyum
hipoklorit (çamaşır suyu), çamaşır suyu da yoksa bol sabunlu su ile yıkanır, sonra
% 95 lik etil alkol ile dezenfekte edilir. daha sonra sabunlu su ile tekrar yıkanır.
Sinir Gazlannin Sindirim Sistemi Yoluyla Alınması Durumunda:
•S Hasta kusturulmaz,
S Suni solunum yaptırılır,
•S En kısa zamanda hastaneye yetiştirilir.
Sinir Gazlanyla Zehirlenmede Dikkat Edilecek Hususlar:
■S Ani etkileri nedeniyle ilk yardım ve tedavi çok hızlı olmahdır.
•S Temizlemenin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
S Sindirim sistemi yoluyla zehirlenmelerde kusturma yapılmamalıdır.
Yakıcı Gazlar : (Hardal, Levizit, Fosgen oksim.).
•S Bu maddelere aym zamanda kabarcık gazlan denilmektedir. S Cildi, solunum organlannı, sindirim sistemini ve gözleri etkiler. •S Genelde sıvı olarak kullamhr. bu sıvılar veya buharlan ile temas edildiğinde; cildi, gözleri ve solunum organlannı yakar ve içi 1-1.5 It irin ve iltihap toplanmış

derin yaralar açar. bu yaralar öldürücü değildir, ancak iyileşmesi zordur ve uzun
zaman alır. •S Yakıcı gazların meydana getirdiği yaralar tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon
dolayısıyla ölüm meydana gelebilir. •S Yakıcı gazlar kalıcıdır ve riizgar altı tehlike mesafeleri 10 km’dir. S Bu gazlann bir kısmı kokusuz; bir kısmı ise hardal, sanmsak, sardunya bayır
turpu veya acı badem kokusundadır. S Yakıcı gazlar etkilerini sinsice gösterirler, etkileri uzun süre sonra ortaya çıkar.
Yakıcı Gazlann Genel Fizyolojik Etkileri :
•S Gözlerde sulanma, yanma, iltihap,
S Gözlerde ışığa karşı hassasiyet,
•S Göz kapaklannın şişmesi,
S Öksürük ve boğulma hali,
•S Boğaz ve nefes borulannda iltihaplanma,
S Ciltte kızarıklık ve kabarcıklar,
•S Bulantı ve kusma.
Yakıcı Gazlara Karşı Korunma Tedbirleri :
S Yakıcı gazlann atılma tehlikesi var ise derhal maske takılır ve koruyucu teçhizat kuşanılır,
S Varsa sığınaklara girilir,
•S Yakıcı gazlarla temas durumunda ise göz temizlenir.
S Göz Temizliği : Gözler 15 dk. süre ile temiz su ile yıkanmahdır.
•S Cilt Temizliği : Cut temizliğinde önce steril bir bezle çimdiklercesine sıvı damlacıklan alınır ve sonra bol sabunlu su ile yıkanır. Cilt temizliğinde; fuller toprağı (aliiminyum silikat), sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) de kullanılır.
Boğucu Gazlar:
Akciğer dokusuna etki eden, özellikle akciğer ödemine (su toplanmasına) yol açan kimyasal gazlardır.
Boğucu Gazlann Genel Fizyolojik Etkileri:
Öksürük Ağızdan köpük ve kan gelmesi
Burunda ve boğazda tahriş ve akıntı Kalp büyümesi
Solunumda güçlük ve göğüste darlık Kan koyulaşması
Gözlerde yaşarma Hızlı ve zayıf nabız
Dudaklarda morarma Böbrek yetmezliği
Baş ağrısı Aşın yorgunluk
Bulantı ve kusma Şok ve ani ölüm
Boğucu Gazlara Karşı Korunma Tedbirleri:
S Boğucu gaz atılma tehlikesi var ise derhal maske takılır.
•S Varsa sığınaklara girilir.
S Gaza maruz kalan hastalann ciltleri ldk. içerisinde bol sabunlu su ile yıkanır.
•S Göz kirlenmiş ise gözler bol temiz su ile 5-15 dk. süre ile yıkanır.
S Elbise kirli ise çıkarılıp havalandırılır.
Kan Zehirleyici Gazlar:
■S Kan zehirleyici gazlar genellikle gaz veya buhar olarak atılır, solunum yoluyla
viicuda girerler. S Viicut hiicrelerinin kandaki oksijeni kullanmalanna engel olarak kan ve dokular
arasında C02 değişimini bloke eden kimyasal maddelerdir. •S Nefes alma oranını hissedilir derecede azaltırlar. S Dolaşım,solunum ve merkezi sinir sistemlerini zehirlerler. •S Koruyucu maske korunmak için yeterlidir. S Sıvı maddeyi taşıyan personele koruyucu elbise giydirilmelidir. •S Etkileme hızı kısa, uçuculuğu yiiksek ve gaz durumunda havadan hafiftir. ■S Kan zehirleyici gazı fazla teneffiis eden kişiler birkaç dakika içinde kendilerini
kaybedebilir ve hatta ölebilirler.
Kan Zehirleyici Gazların Fizyolojik Etkileri :
Burun ve boğazda tahribat Gözlerde tahriş ve yaşarma
Titreme Baş ağnsı, baş dönmesi ve sersemleme
Öksürük Bulantı ve kusma
Göğüs darlığı ve boğulma hissi Boğazlarda ve nefes borusunda şiddetli acı
Solunum hızlanması, güç ve ağır solunum Dudaklarda, kulaklarda, tırnak altlarında ve
ciltte parlak, kırmızı veya pembe renk
görülmesi
Kan Zehirleyici Gazlara Karşı Korunma Tedbirleri :
■S Kan zehirleyici gaz atılma tehlikesi var ise derhal maske takılır, varsa sığınaklara
girilir, S Gaza maruz kalmış hasta, temiz havaya çıkarılır ve suni teneffiis yapılır, •S Oksijen verilir, amil nitrit ampulü koklatılır, ■S Kirletilmiş malzemeye cilt yolu ile temas edilmez, edilmiş ise sabunlu bol sıcak
suyla yıkanır, S Gözler etkilenmişse temiz bol su ile 10-15 dk. yıkanır.
NBC Ortamı ile ilgili genel yanlışları şu şekilde sıralamak mümkündür:
•S Bize olamaz,
S KİS ajanlan o kadar öldürücüdür ki nasıl olsa hepimiz öleceğiz,
•S Yapabileceğimiz bir şey yoktur.
S Tüm bu algılamalara karşı yapılabilecek NBC savunma faaliyetleri;
•S Sakınma,
S Korunma,
•S Temizleme (Dekontaminasyon) esasına göre yürütülmektedir.
Tehlikelerin belirlenmesi ve tanınmasında kullanılan malzeme ve teçhizatlar : Radyasyon keşif cihazları,
1. Radyakmetreler,
2. Dozimetreler.

Kimyasal Harp Maddelerinin Tespitinde Kullamlan Cihaz ve Malzemeler :

1. Kimyasal Harp Maddesi Belirleme Kağıdı (M8, M9)
2. Kimyasal Harp Maddesi Tespit Kiti (M-256).
3. Sinir Gazı Tespit Dedektörü.
4. Kimyasal Harp Maddesi Tespit Cihazı (CAM)
5. Sinir Gazı Belirleme Otomatik Alarm Cihazı
6. Kimyasal Harp Mad. Uzaktan Tespit Cih. (M21)
7. NBC Keşif Sistemi (FOX)
Biyolojik Harp Maddeleri Numune Alma Kiti - NBC Korunması:
Korunma; kurum ve personelin NBC ortamında kendisine verilen görevlere devam edebilmesi için, NBC harp maddelerine karşı alınması gereken bütün önlemleri kapsar. Ferdi korunma ve toplu korunma bir bütün olarak düşünülmelidir.
NBC Ferdi Koruyucu Teçhizatı :
1. NBC koruyucu maske
2. NBC koruyucu elbise
3. NBC koruyucu bot kılıfı
4. NBC koruyucu eldiven
1. Koruyucu Maske (SR 6 M) :
S Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı; kimyasal harp maddeleri sıvı, damlacık ve buharlanna, biyolojik harp maddeleri ve toksinlerine, alfa ve beta partikiillerine karşı koruyan en önemli görevin gerektirdiği koruyucu durum teçhizatıdır.
•S Yoğun gaz ortamında asgari 80 dakika koruma sağlar.
S Halen MKE kurumu tesislerinde SR-6 M ve SR-10 ST modelled iiretilmekte olup bu maskeler TSKTerinin standart maskesi olarak kullamlmaktadır.
S Koruyucu maske, karbon monoksit gazı ve amonyak buharlanna karşı koruma sağlamaz. ayrıca havadaki oksijen miktarı yaşam şartları standardının altına düştüğü durumlarda (%16’dan daha az) ve dolayısıyla yangınlarda kullanılmaz.
2. Koruyucu Elbiseler:
koruyucu elbise, vücudu örterek kullanıcıyı kimyasal ve biyolojik harp maddeleri ile radyoaktif alfa ve beta parçacıklarına karşı koruyan önemli görevin gerektirdiği koruyucu durum teçhizatlarından biridir.
3. Koruyucu Bot Kılıfı :
Koruyucu bot kılıfı, bilinen turn kimyasal harp maddelerine, organizmalara ve radyolojik toz parçacıklarına karşı ayakları, 24 saat siireyle koruyan geçirgen olmayan butil kauçuktan imal edilmiş NBC koruyucu teçhizatıdır.
4. Koruyucu Eldiven:
Koruyucu eldiven geçirgen olmayan siyah butil (lastik) kauçuktan imal edilmiş dış eldiven ile teri emmesi için ince beyaz pamuktan imal edilmiş iç eldivenden meydana gelir.

Temizleme
Görevin yapılmasını sağlamak maksadıyla; kimyasal, biyolojik ve radyolojik kirlenmeden dolayı meydana gelen tehlikeyi yeteri kadar azaltma işlemidir.
Temizleme Maddeleri :
1. Standart Temizleme Maddeleri
2. Standart Olmayan Temizleme Maddeleri
3. Diğer Temizleyiciler
1. Standart Temizleme Maddeleri:
S 2 Numarah Temizleme Eriyiği (DS 2),
•S Sıcak İklim Kireç Kaymağı (STB),
S Maske Temizleme Soliisyonu,
•S Sabun ve Deterjanlar.
S Powershower Temizleme Maddesi
2. Standart Olmayan Temizleme Maddeleri :

Yakıcı (okside) edici temizleme maddeleri
  1. İyotlu su temizleme maddeleri
  2. Mutfak ve yiyecek maddelerinin dezenfeksiyonunda kullanılan Klor
  3. Formalin
  4. Detroklorit
  5. Perasetikasit
  6. Etilenoksit
  7. Kalsiyum Hipoklorit
  8. Sodyum Hidroksit (Kostik Soda)
  9. Sodyum Karbonat (çamaşır sodası)
  10. Propanon (aseton)
  11. Etilen Glikol
  12. Karboksit
  13. Hiyamin
  14. Sodyum Hipoklorit (çamaşır suyu)
  15. Dietil Eter
  16. Eritici maddeler (benzin,Jp-4, gazyağı)
  17. Potasyum Hidroksit
  1. Nükleer
  2. Biyolojik
  3. Biyolojik
  4. Biyolojik
  5. Biyolojik
  6. Biyolojik
  7. Biyolojik
  8. Biyolojik, kimyasal
  9. Biyolojik, kimyasal
  10. Kimyasal
  11. Kimyasal
  12. Kimyasal
  13. Biyolojik
  14. Biyolojik
  15. Biyolojik, kimyasal
  16. Kimyasal
  17. Kimyasal
  • Biyolojik, kimyasal

Not: 1 Karsılıgı 1 Dır Yanı (
1-İyotlu su temizleme maddeleri 1- Nükleer )

3. Diğer Temizleyiciler:

  • Su Nükleer, biyolojik, kimyasal
  • Buhar Nükleer, biyolojik, kimyasal
  • Emici Maddeler (toprak, talaş, kiil,
  • bez parçası vb.) Kimyasal
  • Kaplama Malzemeleri (beton, asfalt, Nükleer, biyolojik, kimyasal
  • toprak, boya)



Temizleme Malzemeleri :
•S Kişisel Temizleme Malzemeleri ,
S Operatör Seviyesinde Kullanılan Temizleme Malzemeleri ,
•S Temizleme Sistemleri.
Temizleme Çeşitleri :
S Personel dekontaminasyonu,
•S Araç dekontaminasyonu,
■S Arazi dekontaminasyonu,
•S Koruyucu teçhizat temizliği,
S Gıdalan temizliği,
•S Hasta temizliği.

Öneriler ve Korunma Tedbirleri :
1. Siren, ikaz ve alarm işaretlerine uyulmalıdır.
2. Personel eğitilmelidir,
3. Giivenlik personeli NBC malzeme ve teçhizatı ile teçhiz edilmelidir,
4. Toplu korunma planlaması yapılmalıdır,
5. Sığınakların çalışabilirliği denenmelidir,
6. Toplu korunma sığınağı olmayan yerlerde, PVC sistemli (Contalı) kapı ve
pencereler tercih edilmelidir,
7. Contalı kapı ve pencere sistemi olmadığı yerlerde kapı ve pencerelerin sızdırmazlığı sağlanmalıdır,
8. Tesislere girişte personel iizerinde NBC kirliliği araştınlmalıdır,
9. Paket ve mektuplar yüksek dozajda ultraviyole ışınlarından geçirilmelidir. (Mikroorganizma ve sporların öldürülmesi için).

Not: Bunuda Ben Ekliyeyim Dedım Konu Icınde Geçmemiş Msn Happy Mühabere Sırasında
NBC Ferdi Koruyucu Teçhizatı Giyerken Dk Giyinilir Oyle Laylumlum Şeklınde Gıyılmıyor.Maskenın bellı takma 1 Sn var aynı seyler dıger tehçhizatlar için de gecerlıdır. Aklıma Gelemedıgın den sn Leri Yazamıyorum Msn Sad. Bilmenız gereken Dk gıyılmesıdır Msn Happy

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Haziran 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Nükleer Savaş ve Korunma



Bir atomun parçalanması veya iki atomun birleşmesi halinde açığa çıkan enerjiden istifade edilerek nükleer silahlar yapılmış ve geliştirilmiştir. Bu silahlarla yapılan savaşa Nükleer Savaş denir.

Atom silahları (Nükleer Silahlar), fisyon olayından istifade edilerek yapılmıştır. Bu olay bazı ağır metal atomlarının nötron bombardımanı sayesinde eşit olmayan iki parçaya ayrılmasıdır. Bu esasa göre yapılan silahlar için enerji birimi kiloton (KT) 1.000 ton TNT (Dinamit ) in yıkma gücüne eşit bir basıncın ifadesidir.

Hidrojen silahları ( Termonükleer Silahlar ), füsyon olayından faydalanılarak yapılmıştır. Bu olay, bazı hafif hidrojen atomlarının çok şiddetli ısı karşısında birleşmeleridir. Bu esasa göre yapılan silahlar için kudret birimi megaton (MT) dur.

Megaton 1.000.000 ton T.N.T. nin yıkma gücüne denk bir basınçtır.

Gerek atom, gerekse hidrojen silahları infilak ettirildikten sonra yaptıkları etkinin özelliklerinden hiçbir fark göstermediklerinden hepsine birden NÜKLEER SİLAH deyimini kullanmakta bir sakınca yoktur.

Nükleer Silahlar ve Özellikleri

Atom ve Hidrojen Bombaları Arasındaki Farklar

1. Hidrojen silahları istenilen kudrette yapılabildiği halde, atom silahları için sınırlı kudret söz konusudur.

2. İki silahın etki alanları değişiktir. Aynı ağırlıkta olan iki silahtan; hidrojen silahlarının etki alanı yarıçapı, atom silahlarının 2.5 katıdır.

Nükleer Silahlarla Klasik Silahlar Arasındaki Farklar

1. Klasik silahlar bir amaç ( yan etkileri hariç ) için kullanıldıkları halde, nükleer silahlar aynı anda birçok etki birden yapabilmektedirler.

2. Klasik silahlarda en ağır etkili bir tahrip bombasının etki süresi saniyenin 1/100'ü olduğu halde, nominal atom bombasındaki basınç etkisi süresi 7/10 saniye; nominal bombanın 500 katı olan 10 MT luk hidrojen bombasında 5 saniyedir.

3. Klasik silahlarda etki alanı olarak sokak ya da binalar kabul edildiği halde, atom bombalarının en küçüğünün etki alanını kilometrelerle ifade etmek gerekmektedir.

4. Klasik silahlardan hiçbirisinde yokken, nükleer silahların infilakı halinde diğer etkilerle birlikte radyolojik etkileri de ölüm ve hastalık saçar. Ayrıca silahın yerde veya yere yakın infilakında radyoaktif serpinti tehlikesi doğar.

Nükleer Silahların İnfilak Şekilleri

1. Havada infilak
2. Satha yakın ya da satıhta infilaktır.

Nükleer silahlar havada infilak ettirildiğinde (1945 Hiroşima - Nagazaki'ye yapılan taarruz'da olduğu gibi) basınç ve ısı etkisinde, satıh infilaklarına oranla yaklaşık olarak % 30 artış göstermekte, buna karşılık silah radyoaktif serpinti tehlikesi meydana getirmemektedir.

Bilimsel denemeler için silahlar;

1. Toprak Altında
2. Su Altında
3. Atmosferde

infilak ettirilmektedir.
Nükleer Silahların Etkileri
Nükleer infilakın bütün etkilerini 100 kabul edersek, bu etkiler:

% 35 Isı ( Işık ile birlikte gelmektedir)
% 5 Ani Nükleer Radyasyon
% 45 Basınç
% 15 Kalıntı Radyasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

A. Ani Etkileri

Işık : Nükleer Şimşek adı da verilen bu ışık çıplak göze direk olarak ulaştığı takdirde 15-45 dakika süren geçici bir körlüğe sebep olmaktadır. Nükleer şimşekten korunmak için saydam olmayan her çeşit ekrandan istifade edebilir.

Isı : Nükleer ısı radyasyonları, nükleer şimşeğin beraberinde gelmektedir. Bu nedenle belirli bir uzaklıkta ve açıkta bulunan şahıslar için çok tehlikeli olurlar.

Isı Radyasyonlarının Özellikleri:

* Devamlıdır,
* Çok süratlidir ,
* Çevrede, ısının ani olarak yükselmesiyle geniş yangınlara sebep olur.
* Mesafe ile azalır,
* Nüfuz özelliği yoktur.

Bu özelliklere göre ısı radyasyonları incelendiğinde, ışık hızındadırlar ve silahın kudreti ile değişen bir devamlılıkları vardır. Ancak infilak yerinden uzaklaştıkça şiddetinden kaybetmekte ve saydam olmayan bir hail (perde, kalkan ) tarafından, hailin tutuşma ve yanma kabiliyeti ile ters orantılı olarak durdurulabilmekte ya da şiddeti azaltabilmektedir.

20 Kilotonluk bir nükleer bombaya göre, yukarıdaki deyim genişletilirse :

* Yer sıfır (GZ) den itibaren 600 metre yarı çapında bir bölgenin yangın yönünden "NÖTR BÖLGE",
* 1690 metre yarıçapında bir bölgenin yanabilen her şeyin tutuştuğu alan, yangın yönünden "ANA YANGIN BÖLGESİ"
* 2400 metre yarı çapındaki bir bölgenin de çabuk tutuşan maddelerinin yandığı alan, yangın yönünden "MÜNFERİT YANGIN BÖLGESİ" olduğu görülecektir.

Isının insan cildinde meydana getireceği yanıklar üç derecedir.

1. Derece yanıklar (Güneş yanığı gibi)
2. Derece Yanıklar (İçi su dolu kabarcıklar şeklinde)
3. Derece Yanıklar (Kavrulma şeklinde, derin)

Cildimizi korumada giyim büyük rol oynar. Yünlü eşya, pamuk ve keten eşya, açık renkli eşya, koyu renkli eşyaya oranla çok daha iyi koruma sağlar. Isı radyasyonlarından, duvar gibi yanmayan hailler en iyi koruyuculardır.

Ani Nükleer Radyasyon : Öldürme kudretinde olan bir etki de ani nükleer radyasyondur. Bu etkilerden söz edilince hemen akla gelen en önemli tehlikeler Alfa ve Beta partikülleri (zerreleri) ile nötronlar ve gama ışınlandır.

1. Alfa Zerreleri : 2 nötron, 2 protonu olan pozitif elektrik yüklü parçacıklardır. Menzilleri bir kaç santimetre içinde olup, nüfuz özellikleri yoktur.
2. Beta Zerreleri : Negatif elektrik yüklü ve çok küçük kitlesi olan bir iyondur. Menzili 4 - 5 metre kadar olup, nüfuz kabiliyeti bulunmamaktadır.
3. Nötronlar : Elektrik yüklü olmayan, fakat atom çekirdeklerinden fırladıklarından, radyoaktif olmaya müsait cisimlerin atomlarını parçalayıp onları sunni olarak radyoaktif hale getiren zerrelerdir. Büyük tehlike yaratacak kabiliyettedirler. Fakat menzilleri 100 metreden biraz fazladır.
4. Gama Işınları : Yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar halinde yayılan etkin, uzun menzilli ve kütlesiz oluşu, hem de engel tanımayan nüfuz kabiliyeti tehlikeyi çoğaltmaktadır. Bu sebeple ani nükleer radyasyon denince hemen gama ışınları akla gelir.

Gama Işınlarının Özellikleri:

* Devamlıdır,
* Çok Süratlidir,
* Hissedilmez,
* Büyük bir etkileme özelliği vardır,
* Kısa bir süre için tesirlidir,
* Öldürücüdür,
* Cansızlara etkisi yoktur.

Gama ışınları, bir dakika ya da biraz fazla devamlılığı olan, ışık hızında yayılan duyu organları ile varlığını anlamak mümkün olmayan ve hücreleri iyonize ederek insanı hasta edip öldürülebilen bir tehlikedir. Bu ışınları hiçbir engelin tamamen durdurma imkanı yoktur. Gama ışını etkisinde kalmış gerek su, gerek çiğ ve pişmiş gıda maddelerinin içilip yenilmesinden bir zarar doğmaz. Maden, taş ve toprak gibi maddeler de ayrıca bir tehlike teşkil etmezler. Hailler, yoğunluklarına göre gama ışınlarını durdurma yeteneğine sahiptir. Yoğunluğu en çok olan madde, en fazla yarı kalınlık veren maddedir. Bildiğimiz maddelerin yoğunluklarına göre hangi kalınlıklarının yarı kalınlık sayılabileceğini şöyle sıralayabiliriz.

Sıkıştırılmış toprak için 15 cm
Kurşun için 1.25 cm
Çelik için 3.75cm
Beton için 12.50cm
Briket için 15cm
Tuğla için 15cm
Taş için 15cm
Gevşek toprak için 15cm
Ağaçlar için 20-25cm
Su için 33cm

Basınç ( Blast ) :
Ateş topundan yayılan yoğun ısının genişleyerek havayı itmesi suretiyle meydana gelen basınç etkisi, infilak yerindeki boşluğa dışarıdan soğuk havanın hücum etmesi yüzünden iki yönlü olarak görülür. İlk tesir sırasında tamamen yıkılmayan binaların, emme safhasında yıkılmaları bu nedendendir.

Genel etki tablosunda % 45 olarak gösterilen basınç tesirinin özellikleri :

1. Devamlıdır,
2. Yavaş seyreder (ses hızında)
3. Dolaylı yangınlar çıkarır,
4. Bina ve köprüleri yıkar,

Bir nükleer infilakın basınç etkisi, silahın kudretine göre yarıçapları değişen dört bölge halinde sınıflandırılır :

1. Tam Tahrip Bölgesi : Yer sıfır (GZ) dan itibaren muayyen yarı çapta teorik bir dairenin içidir. Burada hedef yok olmuştur. Evler tamamen yıkılmış, cadde ve sokaklar belirsiz hale gelmiştir.
2. Ağır Hasar Bölgesi : Tam tahrip bölgesi dışında ve yarıçapı yer sıfır esas tutularak ölçülen bir bölgedir. Evlerin tamir kabul edilmeyecek kadar hasar gördüğü, cadde sokakların enkaz ile kapalı olduğu kabul edilir. Bu enkazı kaldırmak için mekanik araçlar gerekebilir.
3. Orta Hasarlı Bölgeler : Ağır hasar sahası dışında bir başka bölgedir. Evler, ağır hasar bölgesinden ortaya doğru hasara uğramıştır. Bu hasar, binaların onarılmadan oturulamayacak duruma geldiği şeklinde anlatılabilir. Cadde ve sokaklardaki enkaz, geçişi zorlaştıracak niteliktedir.
4. Hafif Hasar Bölgesi : Orta hasar sahası dışında bir başka bölgedir evler hafif hasara uğramıştır. Binalarda bacalar yıkılmış, kiremitler uçmuş, taşıyıcı olmayan duvarların bazıları göçmüş, camlar kırılmış, kapılar menteşelerden fırlamıştır.

Basınç tesirinden korunmak için bir koruyucu sığınağa sahip olmak en iyi çaredir. Ancak koruyucu tipte sığınak deyince BUNKERLER ile DEHLİZKARI sığınaklar akla gelmekte ve bunlar da ağır masrafları gerektirmektedir. İşte şehir ve kasabalardaki kargir ve betonarme bina bodrumlarının A (Tam Tahrip) sahasında olmamak, ufak tefek değişiklikler yapmak ve tehlike çıkış yolu bulunmak kaydıyla iyi bir koruma sağlayacağını söylemek yeterlidir. Şehirlerimizdeki tünel, metro, pasajlar da bu maksatla kullanılacak yerler arasına katılmalıdır.

B. Kalıntı Etkileri

Nükleer bombanın serpinti etkisinin görülebilmesi için ateş topunun yere çok yakın veya teyet infilak ettirilmesi gerekir. Nükleer silahın kudretine göre değişen, belirli bir yüksekliğin üzerinde infilak ederse radyoaktif serpinti tehlikesi göstermezler ki, işte her silah için başka olan bu yüksekliğe KRİTİK YÜKSEKLİK denilmektedir. Şu şekilde de diyebiliriz: KRİTİK YÜKSEKLİK bir nükleer bombanın serpinti meydana getirebileceği, yerden en son yüksekliğidir.
Örneğin : 20 kilotonluk bir nükleer bomba için kritik yükseklik 100 metredir.

Nükleer silahlar yere yakın ve teyet infilak ettirildiklerinde, ateş topu ile birlikte yükselen parça ve zerrelerin yerçekimine uyarak yeniden arz sathına dökülmesi olayına Radyoaktif (Nükleer) Serpinti adı yerilmektedir.

Radyoaktif Serpintinin Özellikleri :

1. Kalıcıdır,
2. Nereye gideceği önceden bilinmez,
3. Geniş sahaları kaplar,
4. Duyu organları ile varlığı anlaşılmaz,
5. Öldürücüdür,
6. 7x10 kaidesine göre bozulur,
7. Tehlike Silahın kudretine ve infilak ettirildiği yüksekliğine bağlı olarak infilaktan en az 25 - 30 en çok 60 dakika sonra başlamaktadır.

Nükleer Serpintinin Canlılar Üzerindeki Etkileri
Nükleer serpintiye maruz kalanlar iki ayrı şekilde hasta olurlar:

1. Radyasyon Hastalığı
: Gama ışını yayan kaynak bizden az ya da çok uzaklıktadır. Bu kaynak bize nükleer radyasyonu gönderir. Radyasyon, vücudumuzdaki organları meydana getiren dokuların hücrelerinde iyonizasyona ve sonuç olarak hücrelerin ölümüne sebep olur. Hücre ölümü yerine koymayı, organdaki aksama hastalanmayı, bu olayın devamı ise ölümü doğurur.

2. Radyoaktif Zehirlenme : Nükleer radyasyon kaynakları, nefes alınırken solunum yolu ve organlarına, bulaşmış yiyecek ve içeceklere dikkat edilmezse sindirim organlarına, açık yara veya yaralardan doğruca kana, yani dolaşım sistemine girebilir. İşte radyoaktif zehirlenme bu tür hastalanmaya verilen addır.

Alınan Nükleer Serpintinin Zararlı ve Zararsız Doz Miktarları

1. 75 Röntgene Kadar : Herkes İçin Tehlikesiz Alınabilecek Radyasyon Miktarı
2. 75 Röntgen : Savaş Dozu
3. 150 Röntgene Kadar : Hastalık Başlangıç Dozu
4. 300 Röntgene Kadar : Ölüm Başlangıç Dozu,
5. 450 Röntgene Kadar : % 50 Öldürücü Doz
6. 600 Röntgene Kadar : Herkes için % 100 Ölüm Dozu'dur.

Kalıntı Radyasyon Hastalıkları Belirtileri


* Halsizlik, isteksizlik, bitkinlik
* Mide bulantısı, baş dönmesi
* Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı
* Kusma, şiddetli baş ağrısı
* Kusma, ateş yükselmesi, kanlı ishal
* Kusma ve kanlı ishalin devam etmesi, ölüm

Biriktirilen değişik dozlara göre, kalıntı radyasyonundan meydana gelecek tesirleri de aşağıdaki gibi ifade edebiliriz.

* 150 Röntgen'e kadar : Vahim tesirleri olmamakla beraber gittikçe artan uzun süreli tehlikeler meydana gelir.
* 150 den 250 röntgene kadar : 24 saat içinde bulantı ve kusma iki gün sonra bazı iktidarsızlıklar
* 250 den 350 röntgene kadar : 4 saat içinde bulantı ve kusma, iki gün ile iki hafta arasında hiç bir belirti görülmez. 2 ile 4 hafta arasında bazı ölüm olayları,
* 350 den 600 röntgene kadar : 2 saat içinde bulantı ve kusma, 2 hafta ile 4 hafta arasındaki ölüm oranı yüksek, hastalıklardan kurtulabilenlerde uzun süreli iktidarsızlık,
* 600 röntgen ve daha yukarı : Ani bulantı ve kusma, bir hafta içinde yüzde yüz ölüm. Radyasyon hastalığı ya da radyoaktif zehirlenme şeklinde hastalanıp, iyileşenlerde vücuttaki kılların dökülmesi veya kısırlık, yahut her ikisi birden görülmektedir. Hastalığın bıraktığı bu izler bazı ateşli hastalıklardaki gibi sürekli olmayıp geçicidir. Ancak süresi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bu süre, alınan dozun yüksekliğine, şahsın çok yaşlı yada çocuk olmasına, sağlık durumuna bağlı olabilir.

Nükleer Serpintiden Korunmada Ana Prensipler
Nükleer infilakın kalıntı tesirleri, radyoaktif bozulma tamamlanıncaya kadar korunma zorluğu bulunan ve korunma kurallarına uymayanları öldürebilen kesin bir tehlikedir. Bu büyük tehlikeden korunmada üç ana prensip vardır.

Mesafe
Tehlikeden korunma durumunda bulunan canlı ile radyoaktif kaynak yahut radyoaktiviteli alan arasındaki mesafenin canlının korunması bakımından başlı başına rol oynadığı bilinmelidir. Örnek ;

Radyoaktiviteli bir alandaki şiddet 240 r / s olsun, başka korunma olanağı bulunmayan bir insan bu alana 4 metre uzaklıkta ise bu insanın vücudunda bir saatte 160 röntgenlik; 7,5 metre uzaklıkta ise 120 röntgenlik, 30 metre uzaklıkta ise 60 röntgenlik doz alacaktır.

Yukarıdaki durum göz önüne alınarak, serpinti sığınağı yaparken binanın üst katı yerine orta kısımdaki oda tercih edilmelidir.

Hail (Perdeleme )
Tehlikeden korunma zorluğunda olan canlı ile bir radyoaktif kaynak arasında ne kadar fazla yarı kalınlık sağlayan bir hail varsa o canlıya göstereceği etki o ölçüde az olacaktır. Aşağıda bazı maddelerin yarı kalınlıkları çıkarılmıştır.

* Çelik için : 1.8 cm.
* Beton için : 5.6 cm.
* Biriket, tuğla, taş, ker*** ve sıkıştırılmış toprak : 7 cm,
* Gevşek toprak için : 8 cm. üzerinden yapılması amaca yetecektir. Ancak, çok süreli korunma söz konusu olduğunda ne kadar fazla yarı kalınlık sağlanırsa, sığınak diye seçilen yerdeki korunma faktörünün o kadar yüksek yani sığınağın içindekileri o kadar iyi koruyacağı anlaşılır.

Zaman
Herşeyden önce bilinmelidir ki zaman sığınakta da açıkta da aynı şekilde çalışır. İnfilaktan sonra tehlikenin başlaması 30 ile 60 dakikalık gecikme sonrası olduğuna göre kalıntı etkisi için başlangıç zamanı silahın patlamasından bir saat sonra kabul edilmektedir.

Nükleer Serpintiden Korunma Bakımından Dikkat Edilecek Diğer Hususlar

Serpinti tehlikesinden zarar görmemek için aylarca sığınakta oturup radyoaktif partiküllerin bozulmasını beklemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Dışarı çıkmak ve görev yapmak mecburiyetinde bulunanların bazı hususlara dikkat etmeleri lazımdır. Bu hususlar şunlardır,

1. Serpintinin aranması ve ölçülmesi

2. Serpintiyle kirlenmiş sahaya girilmemesi (serpinti dökülmesi esnasında veya serpinti tamamlandıktan sonra da kirli bölge içinde dolaşmak tehlikelidir.)

3. Şahıslarda biriken dozun kontrol edilmesi gereklidir. (Herkes için tehlikesiz alınacak doz bilindiğine göre bu ölçülerin üstüne çıkanlara ne gibi tedbirlerin uygulanacağı ancak bu şekilde tespit ve tatbik edilebilir).

4. Uygun elbise kullanılması (Uygun elbise denince keten bir iş tulumu akla gelmelidir. Ayrıca başı koruyan bir miğfer ya da geniş kenarlı şapka, ağız ve burnu korumak için maske bulunmadığı durumlarda ıslak bez, boynu korumak için atkı, havlu veya ter bezi, elleri korumak için plastik, kauçuk veya deriden yapılmış eldiven, ayaklar için deri ya da lastik çizme, bot veya potin en uygun elbiselerdir)

5. Şahısların temizlenmesi (Radyoaktif serpinti ile bulaşmış sahaya giren ya da serpinti dökülmekte iken bu bölgede dolaşan, çalışan kişilerin temizlenmesi gereklidir. Şahıslar temizlenirken kullanacakları en iyi en kolay araç ılık su ve sabundur. Yalnız ellerin temizlenmesi su ve deterjanla mümkün olmayacağından tırnak dışları ve aralarını fırça ile temizlemek yerinde olacaktır).

6. Elbise, araç, donatım ve gereçlerin temizlenmesi;

1. Elbiselerin temizlenmesi mümkün olmayan hallerde sığınak dışında bulundurularak kapalı bir kap içine konur. Eğer hem çok bulaşmış hem de temizleme olanağı yoksa toprak altında çürümeye terk edilir. Elbiselerin temizlenmesinde en uygun araç elektrik süpürgesidir. Temizleme işi mutlaka sığınak dışında yapılmalıdır.
2. Araçlarda basınçlı su kullanılmakta ve yıkanan yerler temiz bez veya üstüpü ile kurulanmaktadır. Kurulanmakta kullanılan malzemeler toprağa gömülerek, suyun kanalizasyona akması sağlanır ya da bir çukura akıtılarak üstü toprakla kapatılır.
3. Gereç ve donatım temizliğinde basınçlı su kullanılmasında sakınca varsa deterjan, ılık su ve üstüpü kullanılır, eğer bu da olmuyorsa süpürerek temizleme yolun gidilir.

Korunma Faktörü
Radyoaktif serpinti tehlikesi ne kadar gerçek ise, bu tehlikeden korunmak için bir serpinti sığınağına olan ihtiyaç da o kadar gerçektir. Bir serpinti veya aile serpinti sığınağının içine girenlere sağladığı korunma olanağına KORUNMA FAKTÖRÜ denir.

Başka Bir Deyimle Korunma Faktörü : Dışarıdaki radyasyon şiddetinin, sığınak içindekilere kadar ulaşabilen radyasyon şiddetine oranıdır. Bu oranda çıkan sayı küçük ise korunma imkanı az, büyük ise çok olacaktır.

Gerek yurdumuzun gerekse komşularımızın nükleer bir taarruza uğraması halinde tehlike ve korunma çareleri bilindikten, bilinenler uygulamak üzere eksiksiz hazırlandıktan, tehlikenin geleceği vaktinde haber alınıp yayılabildikten ve gerektiğinde hazırlıklardan yararlanıldıktan sonra sınırsız bir endişenin de yeri yoktur.

Nükleer silahlar da diğer silahlar gibi bir çeşit silahtır ve bütün korkunçluğu, bir çok etkiyi birden daha geniş sahalara yayabilme olanağı ile uzun süre korunma zorunluluğu yaratan radyoaktif serpinti tehlikesinden gelmektedir.

Nükleer silahın infilak ettiği yer (yer sıfır) ve yakın dolaylarında bulunmamak şartıyla; gereken tedbirler de ihmal edilmemişse nükleer silahların her türlü etkisini teker teker bertaraf edip hayatta kalmak mümkün olacaktır.

Radyasyonu Ölçmeye ve Hesaplamaya Yarayan Malzemeler

Radyak Aletleri
Bir nükleer silahın yere yakın veya yerde patlaması sonucu meydana gelen radyoaktif serpintinin en önemli özelliklerinden birisi de onun duyu organlarıyla hissedilmez oluşudur. Radyak aletleri radyasyonu arayan, varlığını tespit eden ve ölçen aletlere verilen addır. Radyak aletlerini iki grupta incelemek mümkündür.

1. Esas Radyak Aletleri

1. Dozimetreler : Radyasyon dozunu ölçen aletlerdir (Bir şahsın muayyen bir zaman içerisinde almış olduğu toplam dozu ölçen alettir.)
2. Şiddetmetreler : Radyasyon şiddetini ölçen aletlerdir.

2. Yardımcı Radyak Aletleri

1. Dozimetre Şarj Aleti :
Dozimetrenin sıfırlanmasında kullanılan alettir.
2. Radyoaktif Kaynaklar : Dışarıdan herhangi bir etkiye maruz kalmadan, kendiliğinden radyasyon yayan cisimlere radyoaktif cisimler veya radyoaktif kaynaklar denir.

Nükleer Hesap Cetvelleri

Nükleer silahların hasar sahalarını, hasar cinslerini, insan zayiatını, yangın kuşaklarını ve radyoaktivite ile ilgili bilgileri gerçeğe yakın tahmin etmede kullanılmak üzere hazırlanan cetvellere Nükleer Hesap Cetvelleri denir.

Nükleer Savaşla İlgili Bazı Tanımlamalar

Röntgen : Bir gram uranyumdan bir metre uzaklıkta ayakta duran bir şahsın bir saatte vücudunda biriktiği farzedilen gama ışını miktarıdır.

Röntgen Saat ( R / S ) : Şiddet birimidir. Bir yerde mevcut olan radyoaktivitenin miktarı, birim cinsinden ve şiddet ölçen her hangi bir radyak aletten öğrenilebilir.

Doz : Bir şahsın, röntgen ya da milirontgen birimine göre bir defada ya da değişik zaman bölümlerinde vücudunda biriktirdiği gama radyasyonu miktarıdır.

İyonizasyon : Gama ışınları, nötronlar, alfa ve beta zerreleri gibi yüksek hızı olan radyasyon, ne türlü olursa olsun cisimlerin atom kabuklarına çarpınca bu atomlardaki elektronların kabuktan fırlamasına ve dolayısıyla bu atomun elektrik dengesinin bozulmasına sebep olur. İyonizasyon bu olayın adıdır. Hücre iyonizasyona uğrarsa canlılık fonksiyonları sona erer.

Monitör : Radyak aletleri kullanan, radyasyonu arayan ve ölçen kimselere verilen addır.

Niga : Satıhta ya da satha yakın bir nükleer infilakta açığa çıkan nötronların toprakta bulunan potasyum, demir, magnezyum, sodyum gibi elementleri radyoaktif hale getirmesi (Bu elementler miktar itibariyle az da olsalar yüksek dozda gama ışını yayarlar) sebebiyle yer sıfır etrafında meydana gelen ve dairevi şekilde olan bölgeye NİGA BÖLGESİ ve bu tip radyasyona NİGA RADYASYONU denir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ağustos 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Silah bulundurma ruhsatı: silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, (21) yaşını doldurmuş her türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir.silah bulundurma ruhsatı, meskende ve işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.taşıt araçları işyeri ve mesken sayılmaz

Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, valilik makamına yazacakları dilekçe ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir. Bulundurma ruhsatlı silahların atış poligonu dahil, zorunlu hallerde bir yerden başka bir yere nakli, mahallin en büyük amirinin vereceği silah nakil belgesiyle ile mümkündür. Bu belgede belirtilen gün ve güzergah dışında silah, mesken veya işyeri dışına çıkarılamaz. Bulundurma ruhsatlı silaha sahip kişiler, mesken veya işyerlerini daimi olarak değiştirmeleri halinde yeni adreslerini ruhsatı veren mülki amirliğe bildirerek silah nakil belgesi almak ve yeni adreslerinin kayıtlara geçirilmesini ve ruhsatına işlenmesini sağlamak zorundadırlar.
kamu görevlileri köy ve mahalle muhtarları: valilik makamına yazacakları dilekçe, bu görevlerine seçimle geldiklerine dair görev belgesiyle birlikte köylerde ve kasabalarda ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri: valilik makamına yazacakları dilekçeyle, bu görevlerine seçimle geldiklerine dair görev belgesiyle birlikte köylerde ve kasabalarda ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Meslek mensupları ve sarı basın kartı sahibi basın mensupları: valilik makamına yazacakları dilekçe, basın yayın ve enformasyon genel müdürlüğünden alınacak resmi yazı ve sarı basın kartı fotokopisi birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir
Sarraf ve kuyumcular ile altın ve gümüş işleyen imalatçı ve toptancılar: (ortaklık ya da şirket olarak faaliyette bulunuyorlarsa ortaklardan en fazla iki kişi silah taşıma ruhsatı alabilir.) Valilik makamına yazacakları dilekçe, yaptıkları işten dolayı vergi mükellefi olduklarına dair vergi dairesinden alacakları yazıyla birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Patlayıcı maddeleri satın alma ve satış ruhsatı bulunan işyeri sahipleri ile patlayıcı maddesi deposu sahipleri,yivsiz av tüfeği imalathanesi sahipleri,silah tamirhanesi sahipleri : valilik makamına yazacakları dilekçe, emniyet genel müdürlüğünden alınan patlayıcı madde satın alma ve kullanma izin belgesiyle birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir
Banka genel müdürleri, genel müdür yardımcıları, bölge müdürleri ve şube müdürleri: valilik makamına yazacakları dilekçe, bu görevi yaptıklarına dair görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Yıllık satış tutarı(cirosu) her yıl bakanlıkça tesbit edilecek miktara ulaşan gerçek kişi tacirler ile sermaye şirketlerinin yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdür ve yardımcıları: valilik makamına yazacakları dilekçe,şirketin yıllık satış tutarını (cirosu)gösterir vergi dairesi yazısı, kar zarar cetveli ve bilanço,ticari sicil gazetesinde en son yayınlanan şirket ana sözleşmesi, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin noter tasdikli imza sirküleri, genel müdür ve yardımcılarının görevi ile ilgili yetkili kurul kararı yazısı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile türkiye tarım kredi kooperatifleri merkez birliklerinin yönetim kururlu başkan ve üyeleri ile genel müdür ve yardımcıları: valilik makamına yazacakları dilekçe, bu görevi yaptıklarına dair görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Büyük tarım işletmesi sahipleri: bakanlıkça tarım ve köy işleri bakanlığının görüşü de alınmak kaydıyla bölgeler itibariyle tespit edilen normları göre büyük tarım işletmesi sayılacak miktarda ve meskun yerlerden uzaktaki arazisini devamlı olarak ve bizzat işleten toprak sahipleri, valilik makamına yazacakları dilekçe, toprak miktarını gösterir tapu müdürlüğü yazısı ile arazi sahibi olduklarına dair vergi dairesinden yazı, ziraat odasından veya tarım il veya ilçe müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.büyük araziyle ilgili normlar. Hububat ziraatinde, ekili arazinin yüzölçümü toplamı; taban arazide 900,kıraç arazide 1700 dönüm,pamuk ziraatinde, ekili arazide 400 dönüm, tütün ziraatinde, ekili arazide 200 dönüm meyve verecek hale gelmiş bağ ve incir ziraatinde, 250 dönüm, meyve verebilecek hale gelmiş zeytinliklerde, 4500 ağaç, meyve verebilecek hale gelmiş armut, kiraz, vişne, şeftalide, 2000 ağaç,ayçiçeği ziraatinde ekili arazinin yüzölçümü toplamı, 950 dönüm olan, devamlı ve bizzat işleten toprak sahipleri müracaat edebilirler.
Büyük sürü sahipleri: bakanlıkça tarım ve köy işleri bakanlığının görüşü de alınmak kaydıyla bölgeler itibariyle tespit edilen normları göre büyük sürü sahibi sayılacak miktarda hayvana sahip olup, geçimini münhasıran hayvancılıktan elde ettiği gelirle sağlayan ve işi nedeniyle yaz-kış yayla veya otlaklara gidip gelmek zorunda olan sürü sahipleri (besiciler hariç), valilik makamına yazacakları dilekçe, sürü sahibi olduklarına dair vergi dairesinden alınacak vergi kayıt belgesi, ziraat odasından yada il ve ilçe tarım müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.büyük sürü sahipliğindeki normlar;büyükbaş hayvan sayısı 150 adet (iş hayvanları ile iki yaşından küçük büyükbaş hayvanlar hariç) küçükbaş hayvan sayısı 750 adet (bir yaşından küçük küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları hariç) dir. Yapı tesis, inşaat ve büyük onarım işleriyle fiilen ve bizzat uğraşanlar ile ortaklık veya şirket söz konusu ise ortaklardan en fazla iki kişi: valilik makamına yazacakları dilekçe, bayındırlık ve iskan bakanlığından alınan müteahhitlik karnesi ile bu işten dolayı vergi mükellefi olduğuna dair vergi dairesi yazısı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Akaryakıt satışı yapılan istasyonlarda fiilen ve bizzat bulunan sahipleri(ortaklık ve şirket söz konusu ise en fazla iki kişi): valilik makamına yazacakları dilekçe, kurum ile yapılan bayilik sözleşmesi,bu işten dolayı vergi mükellefi olduğuna dair vergi dairesi yazısı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Sigortalı olarak en az 50 işçi çalıştıran fiilen ve bizzat bu işle iştigal eden iş sahipleri, bekçi, veznedar ve mutemetler (ortaklık ve şirket söz konusu ise en azla iki kişi): valilik makamına yazacakları dilekçe, şirketin kuruluşu, varsa değişiklikleri ve son durumunu gösterir ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, yetkili kurul kararı, 50 işçi için müracaat tarihinden 12 ay geriye gidilerek 18000 gün pirim yatırdığına dair s.s.k yazısı, bu işten dolayı vergi mükellefi olduğuna dair vergi dairesi yazısı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Atış poligonu sahipleri: valilik makamına yazacakları dilekçe,emniyet genel müdürlüğünden alınan atış poligonu izin belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir arıcılar: meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan kişiler, valilik makamına yazacakları dilekçe, tarım il veya ilçe müdürlüklerinden kovan adedini belirtir yazı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Daha önce vali,vali yardımcısı,kaymakam, mülkiye müfettişi, hakim cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet savcısı emniyet hizmetlerine dahil kadrolar ile m.i.t. hizmetlerinde çalışmış ve asli memur statüsünü kazanmış olanlardan, ihraç vb. Sebepler dışında tamamen kendi isteğiyle bu kurumlardan kendi isteğiyle ayrılanlar ile istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle silahlı kuvvetlerden ayrılan subay, astsubay veya uzman jandarma çavuşları: valilik makamına yazacakları dilekçe, görevlerinden ayrılmalarıyla ilgili ilişik kesme yazısı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Döviz bürosu sahipleri: fiilen ve bizzat bu işle iştigal eden sorumlu ortaklardan en fazla iki kişi (şirketin şubesi varsa şirket tarafından yetkili kılınmış fiilen ve bizzat ilgili şubede görev yapan bir kişi) valilik makamına yazacakları dilekçe, hazine ve dış ticaret müsteşarlığından alınan işletme izin belgesi bu işten dolayı vergi mükellefi olduklarına dair vergi dairesinden alınacak yazı ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Avukatlar: valilik makamına yazacakları dilekçe, baroya kayıtlı olduklarına dair görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Noterler:valilik makamına yazacakları dilekçe, 1512 sayılı noterlik kanunu hükümlerine göre noterlik yaptıklarına dair görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Kanunla kurulan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının birlik, federasyon ve konfederasyon yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile ticaret ve sanayi odaları ticaret odaları, sanayi odaları deniz ticaret odaları ziraat odaları ve ticaret borsaları yönetim kurulu başkan ve üyeleri: valilik makamına yazacakları dilekçe, bağlı bulundukları odadan alacakları görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Eski muhtarlar yapılan soruşturmalar sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç) valilik makamına yazacakları dilekçe, özel idare kurulundan hangi dönemde muhtarlık görevine seçildikleri görevlerinin ne zaman sona erdiğini gösterir görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.
Eski belediye başkan ve il genel meclis üyeleri : valilik makamına yazacakları dilekçe, özel idare kurulundan hangi dönemde belediye başkanlığı görevine seçildikleri görevlerinin ne zaman sona erdiğini gösterir görev belgesi ile birlikte köylerde ikamet ediyorlarsa il jandarma komutanlığına, şehir merkezlerinde ikamet ediyorlarsa emniyet müdürlüğüne müracaat edip, silah işlem dosyası satın alır, bu dosyada bulunan matbu evraklar doldurulur ve gerekli tahkikatların yapılması amacıyla silah bürolarına teslim edilir.

Can güvenliği: yaptıkları iş, sosyal konum ve ekonomik durumları veya sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki faaliyetleri ya da bulundukları yer ve zaman itibarıyla can güvenliklerinin ciddi ve harici tehdit ve tehlikelere maruz kalacağı kuvvetle muhtemel olduğu anlaşılan türk vatandaşları ile karşılıklı olmak koşuluyla yabancı uyruklu şahıslara, şehit olan kamu görevlilerinin, korucuların, türk silahlı kuvvetleri mensupları ile er ve erbaşların eş ve çocukları ile anne ve babalarına, talepleri halinde silah taşıma ruhsatı verilebilir. Can güvenliğinden silah taşıma ruhsatı verilmesi yetkisi il valisine aittir. Bu yetki kullanılırken, maruz kalınacağı kuvvetle muhtemel harici ve ciddi tehlikenin, herhangi bir somut olaya yada zabıta araştırmasıyla elde edilen bilgi ve belgelere dayandırılması gerekmektedir.av

Tezkeresi ve sahiplik belgesi: müracaat edenlerin, valilik makamına yazacakları dilekçe, ikametgah belgesi, nüfus cüzdan örneği, iki adet fotoğraf ile birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir.

Silah taşıma ve bulundurmayı engelleyen haller91/1779 karar sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında yönetmeliğin 16. Maddesi gereği aşağıda belirtilen hallere giren kimselere hiçbir şekilde silah ve mermileri taşıma ya da bulundurma izni verilmez. Verilmiş ruhsatlar iptal edilir.

Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar.ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlar, haklarında türk ceza kanununun 119’ uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskun bir mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkum olanlar, d) taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla her türlü kaçakçılık, kara para aklama, hayali ihracat, elektronik alet ve cihazlarla işlenen suçlar, resmi ihale ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar, taksirle işlenenler hariç değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar, ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için hüküm giyenler, kanunun 12, 13, 14 ve 15’ nci maddelerine belirtilen suçlardan dolayı 6 aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar,kanunun 4’ üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahipleri,kanunun ek 1 inci maddesinde belirtilen ateşli silah taşınması yasak yerlerde silah taşıyanlar,gençlik ve spor genel müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlar,mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak türk silahlı kuvvetlerinden tard veya ihraç edilenler, rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar ile 926 sayılı kanunun 50’ inci maddesinin (c ) bendi, 3269 sayılı kanunun 16’ ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 3466 sayılı kanunun 15’ nci maddesi uyarınca disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabe tutulanlar, 3269 sayılı kanunun 12’ nci maddesi uyanıca ilişikleri kesilenler veya 1402 sayılı kanunun 2’ inci maddesi gereğince emekli edilenler. N) kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar, o) akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar, ö) 6831 sayılı orman kanununa muhalefet suçundan dolayı altı aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar, yaşını bitirmemiş olanlar.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ağustos 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
1- Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar,
2- Ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihar teşebbüs edilmesine neden olmaktan mahkum olanlar,
3- Haklarında Türk Ceza Kanunu'nun 119. maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskun mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkum olanlar,
4- Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile zimmet, ihtilas, irtikap suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar,
5- Taksirle işlenen suçlar hariç değişik zamanlarda aynı ve farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis ve ağır hapis cezasına mahkum olanlar.
6- Uyuşturucu ve piskotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal eden, tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar,
7- Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için hüküm giyenler,
8- Kanunun 12, 13, 14 ve 15. maddelerinde belirtilen suçlardan dolayı altı aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar.
9-Kanunun 4. maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır hapis cezasına mahkum olanlar,
10-Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahipleri,
11-Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullanmak,
12-Mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkumiyet kararı gereğince emekli edilenler,
13-Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar,
14-Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar,
15-21 yaşını bitirmemiş olanlar.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Ekim 2012       Mesaj #6
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Silah
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Savaşmak için kullanılabilen her türlü alet. Silâhıngeçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. İlk silâh, insanın kendisinihayvanlardan ve hemcinslerinden korumak ya da avlanmak için hayvanlara saldırmak istemesinden ortaya çıktı. Zamanla insan zekâsı geliştikçe ve yeni teknikler ortaya çıktıkça silâhlarda da büyük değişiklikler oldu. Bu bakımdan taştan atom bombasına kadar, tarih boyunca kullanılan silâhlar çok çeşitli oldu. Darbe silâhları (gürz, topuz) ve kesici silâhların (bıçak, hançer, kılıç) yanı sıra barutun kullanılmaya başlanmasıyla 15. ve 16. yüzyıllarda "ateşli silâhlar" (top, tüfek, tabanca) ortaya çıktı. Bunlar 20. yüzyıla kadar çok büyük gelişme gösterdi. Tek tek mermi atan ateşli silâhların yerini seri atışlı yarı otomatik ve otomatik silâhlar (makineli tabanca, sten, makineli tüfek vb.) aldı. Günümüzde silâhlar, yakın dövüş silâhları, ateşli silâhlar, kimyasal silâhlar, biyolojik silâhlar, nükleer silâhlar, akustik ve kozmik silâhlar gibi ana gruplara ayrılır.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Kasım 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİLAH a. (ar. silah).
1 Saldırmak (saldırı silahı) ya da savunmak (savunma silahı) amacıyla kullanılan her türlü cisim, aygıt, araç: Kesici silah. Ateşli silah. Atom silahı. Kimyasal silah. Silah kullanmak. (Bk. ansikl. böl. Sil.)
2. Bir kimseye saldırmak ya da kendini savunmak için kullanılan bir tür araç: Çocuğu babasına karşı bir silah olarak kullanıyor. Bu sözlerinle rakiplerinin eline korkunç bir silah verdin.
3. Silah arkadaşı, bir savaşımın birlikte yürütüldüğü kimse. || Silah çekmek, karşısındakine ateş etmek üzere silahını çıkarmak, || Silah patlamak, ateş almak; savaş başlamış olmak. || Silah zoruyla, şiddete başvurarak; asker gücüyle: İktidarı silah zoruyla ele geçirmek. Bir sorunu silah zoruyla çözmek. || Silaha davranmak, kullanmak amacıyla silahına el atmak. || Silaha sarılmak, mücadeleye silahla devam etmek. || Silahlar konuşmak, silahlı mücadeleye girişmek; silahlı çatışma olmak. || Silahları bırakmak, silahlı mücadeleye son vermek.

—Ask. Silah al!, silah bırak! vb., silahın kullanılma biçimini belirleyen komutlar. || Silah altı, askerlik görevi. || Silah başına!, dinlenmenin bittiğini ve silahın yanına dönülmesi gerektiğini belirten komut. || Silah bırakışması, savaşan tarafların belli bir süre için savaşa son vermelerini sağlayan anlaşma. (Silah bırakışması, tam yetkili sivil temsilciler tarafından değil yüksek rütbeli subaylarca imzalanır ve savaşın sonucu üzerinde etkili değildir: savaşa geçici ya da sürekli olarak son verdiği için de bu anlaşmayı belirtmekte daha çok “ateşkes" terimi kullanılır.) || Bir kimseyi silah altına almak, onu askerlik görevim yapmak üzere orduya almak. || Silah başı etmek, "silah başına!” komutuyla silahının yanına dönmek.

—Ask. denize. Silah sistemleri, silahın doğrudan kullanılmasını sağlayan bir bilgisayara bağlı algılama aygıtlarından, radardan ya da sonardan oluşan savunma ya da saldırı sistemlerinin tümü. (Silah sistemleri, havadan karaya uzaktan güdümlü mermilerle, Malafon yada Asroc tipi havadan karaya güdümlü mermilerle, Styx, Harpoon ya da Exocet tipi karadan karaya güdümlü mermilerle ya da karadan havaya güdümlü mermilerle ilgilidir.) || Silah subayı, bir batarya oluşturan topların bakımından ve kullanımından sorumlu personeli yöneten subay.

—Avc. Av hayvanını öldürmek için kullanılan araçların tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Sil. Biyolojik silah - BİYOLOJİK. || Kimyasal silah, HARP GAZ'I’nın eşanlamlısı.

—Spor Silah bıraktırma, eskrimde rakibin silahının düşmesini sağlayan hareket.

—ANSİKL. Ask. Tüfekle başlıca hareket ve duruşlar şunlardır: tüfekle esas duruş, tüfeği kavrama, kalçaya dayama, tüfek asma, tüfeği çapraz tutuş, tüfek omza, tüfeğe süngü takma ve özellikle törenlerde tüfekle selam durumuna geçme. Tüm bu hareketler, yapılması istenen hareketi belirten hazırlık ve yerine getirme komutuyla gerçekleştirilir. İkinci Dünya savaşı'ndan beri, yeni silahların (makineli tabanca, makineli tüfek vb.) ortaya çıkmasıyla silahlı hareketler çeşitlilik göstermeye başlamıştır.

—Avc. Av silahlarının başında av tüfekleri gelir. Av tüfekleri yivli ve yivsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Yivsiz tüfeklerin doldurma durumuna göre üç çeşidi vardır: dolma tüfekler (tek dolma, çift dolma), kırma tüfekler. (tek kırma tüfekler, çifteler, drillingler), otomatik tüfekler. Yivli tüfekler, yaban domuzu, domuz, geyik vb. iri hayvanların avında kullanılır.
Diğer av silahları arasında, bıçaklar, mızraklar, kamalar sayılabilir.

—Cez. huk. Türk Ceza kanunu, bir suçun işlenmesinde kullanılan kimi silahları cezayı artırıcı neden olarak kabul eder.
Yasanın 189. maddesinde sayılan bu silahlar şunlardır:
1. ateşli silahlar;
2. patlayıcı maddeler;
3. saldırı ve savunmada kullanılan her türden kesici, delici ya da bereleyici aletler;
4. yakıcı, aşındırıcı eczalar ya da her türlü zehirler ve boğucu, kör edici gazlar. Aynı yasa, silahları yasak olan ve olmayan diye ikiye ayırıyor ve ayrıntılı olarak sayıyordu. Yasak silahlara ilişkin 265. madde ile yasak olmayan silahlara ilişkin 549. madde, 7 aralık 1988 gün ve 3506 sayılı yasanın 10. maddesiyle yürürlükten kaldırıldı. Esasen ateşli silahlar ve bıçaklar hakkında özel bir kanun önceden mevcuttu Bu maddeler gereksiz yere karışıklık yaratıyordu. 6136 sayılı Ateşli silahlar ve bıçaklar hakkındaki kanun'un yürürlüğe girmesinden sonra ise her türlü ateşli silahlarla bıçakların kullanılması ve bulundurulması izne bağlandı. Sözkonusu yasa yalnız sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar, yivsiz av tüfekleri, ev gereçlerinden olan ya da bir meslek ya da sanatın yerine getirilmesinde kullanılan bıçak, şiş, raspa ve benzeri aletleri izin koşulunun dışında tutmuştur. Aynı yasaya göre, anı sayılan ya da antika değeri olan ateşli silahlarla bıçaklar izinle bulundurulabilir.

—Sil. Eski silahlar, kullanım biçimlerine göre sınıflandırılırdı: elle kullanılan el silahları (kılıç, topuz, bıçak); tek başına bir mermi görevi gören ya da mermi fırlatan atma ya da fırlatma silahları (mızrak, sapan, yay, mancınık); demir bir sap takılarak oluşturulan mızrak türü silahlar (kargı, mızrak, teber). Ayrıca silahlar oluşturdukları etkiye göre de ayırt ediliyordu: vurarak kullanılan darbe silahları (topuzlar ve zincirli topuzlar) ve saplamak ya da yarmak için yapılmış sivri uçlu ve keskin ağızlı silahlar (kılıç, kargı, dağa). Bundan başka,
ucundaki demir ya da çelikle etki yapan ve elle kullanılan silahlara dürtûcû ve kesici silahlar denir: kılıç, hançer, mızrak vb. Kalkan, miğfer ve zırh savunma silahlarıdır.
XV. yy.'da ortaya çıkan ve barutun patlayıcı gücünü kullanan ateşli silahlar, yeni sınıflandırmalara yol açtı. Çalışma biçimlerine göre bu silahlar, yemleme barutuna "ateşleme iğnesi” denilen çelik bir parçanın çarpmasıyla barutu ateşleyen çarpmalı silahlar yeniden doldurmadan art arda birçok atış yapabilen otomatik silahlar ve özitimli mermiler atan silahlar olarak ayırt edilir. Günümüzde özellikle ateşli silahlar, bir kişi tarafından kullanılan bireysel silahlar (tüfek, tabanca) ve kullanımı birçok kişi gerektiren mürettebatlı silahlar (top, ağır makineli tüfek, havan) olarak sınıflandırılır. Tek bir kişi tarafından taşınan silaha da portatif silah denir.
En modern tekniklerin kullanılması, savaşan tarafları, XX. yy.’ın iki dünya savaşı boyunca bu klasik ya da konvansiyonel silahlardan ayrılan ve insanı savaş dışı bırakabilecek fiziksel, kimyasal ya da biyolojik türde yöntemlerin tümünü kapsayan yeni silahlar geliştirmeye yöneltti.
Özel silahlar adıyla belirtilen silahlar arasında, en tanınmışı Birinci Dünya savaşı'nda kullanılan harp gaz'ı olan kimyasal ve biyolojik silahlar, mikrop yayarak düşman tarafından hastalıklara ve salgınlara yol açan bakteriyolojik silah ve ilk olarak 1945’te Japonya’ya karşı kullanılan ve gelişmesi (nükleer silahlar) çağımıza damgasını vuran atom silahı yer alır.
Özellikle bütün ateşli silahlar'a uygulanan silah bilimi, silahın atışa hazırlanmasıyla ilgili verilerin araştırılmasından (kullanılan cephane, olası atış biçimleri, nişan alma sistemleri) başka, silahın çalışması için yapımcı tarafından gerçekleştirilmesi gereken ardışık işleme evrelerini çözümlemeyi de kapsar. Zaman ve uzay içindeki bileşimi bir silahtan diğerine değişen bu temel işlemler, XIX. yy.’da, kuyruktan doldurmadın (ağızdan doldurma yerine), fişefc’in (imla hakkı ile merminin yan yana konması yerine) ve son olarak yemleme barutu’nun (fitil ve çakmaktaşı yerine) benimsenmesinin sonucudur.
Ateşli silahın kuyruktan doldurulması, bir kama yardımıyla silah namlusunu açıp kapatan ve atış sırasında açılmaması için bir kilitleme sistemiyle takviye edilen bir mekanizma gerektirir Mermi ile kovanı birleştiren fişeğin benimsenmesi, ateş ettikten sonra kovanı namlunun arka bölümünden çıkarmak (kovan çıkartma) ve dışarı fırlatmak (kovan atma) zorunluğu yarattı. Ayrıca, barutun ateşlenmesi bir yemleme barutuyla gerçekleştirildiğinden, her silahta bu barutu ateşleyecek bir düzenek bulunması gerekir; bu düzenekte, zorunlu olarak, bir ateşleme iğnesinden ve bu iğneye çarparak yemleme barutunu ateşleyecek bir horozdan meydana gelir; son olarak, horozun geri gelmesini ve patlat
mak için yemleme barutuna doğru fırlamasını sağlayan bir sisteme -genellikle bir yaygereksinim vardır.
Bu çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesi bir fişeğin ateşlenmesini sağlar; geriye yalnız, bu fişeklerin bir araya getirilme ve namlunun arkasına teker teker girebilmesi için art arda silaha ulaşma (dağıtım) sorununu çözmek kalır: burada sözkonusu olan silahın doldurulmasıdır. Ateşli bir silahın çalışma evrelerinin gerçekleştirilmesi, kurma kolu denilen bir kolu harekete geçiren nişancının kas gücüne bağlı olabilir (tüfek ve topta olduğu gibi). Ayrıca bu işlem, barut imla hakkının patlamasıyla geri tepen gazların etkisiyle de gerçekleşebilir (otomatik silahlar).
Anadolu'da, yaya ve arabalı savaşçılardan meydana gelen hitit ordusunda, ok yay ve mızrak, dikdörtgen ya da çifte balta biçiminde kalkan kullanılıyordu. Kabartmalardan geç hitit devletlerinde de yaya ve arabalı askerlerin, ok-yay ve mızrakla donanmış oldukları anlaşılmaktadır. Urar- tu silahlarına ilişkin betimlere tunç kemerler üzerinde çokça rastlanır. Bu resimlerde, urartu savaşçılarının başlarına ters huni biçiminde bir miğfer giydikleri, ok-yay, uzun ve kısa kargı ve ortası çıkıntılı kalkan kullandıkları görülür (İ.Û. IX. yy.'daki örneklerin daha çok hurri ve hitit silahlarına benzemelerine karşılık, İ.Ö. VIII. yy.'dan sonra özellikle Argişti I döneminde Asurlular’ınkine benzer silahlar kullanılmıştır). Phrygialılar'da yaya askerler sorguçlu ve yanaklıklı miğferler giyiyor, kısa mızrak ve yuvarlak kalkan taşıyorlardı; atlılar ise ucu öne eğik başlıklar takıyor; yuvarlak, küçük kalkanlar ve uzun mızraklar kullanıyorlardı. Hellenistik dönem krallıklarında ordu ağır ve hafif silahlı yayalardan ve atlılardan oluşuyordu. Büyük İskender’in ordusunda miğfer, kalkan ve sarissa denilen bir tür mızrak kullanılıyordu.
Silahın İslam dünyasında kutsal bir anlamı vardı. Dünyaca ünlü arap kılıçlarının yanı sıra, İslam ülkelerinde örme zincir zırhlar, peçelikli ya da siperlikli miğferler, baltalar, topuz*ve şeşperler, mızraklar, alemler, ok-yaylar yaygın savaş araçlarıydı. Türk silahlan, biçim yönünden Yakındoğu İslam ülkelerininkine benzer (özellikle XV. yy.’ın ikinci yarısıyla XVI. yy. başlarında memluk etkisi belirgindir). Türk kılıçları XV. yy.’ın ilk yarısında kesin formuna ulaşmıştır. XVI. yy.’ın ikinci yarısında yatağanlar ortaya çıkmıştır. XV.-XVI. yy.' larda memluk zırhlarına benzeyen türk zırhları zincir örgülüydü. Miğferler ise XVII. yy.’a değin değişikliklere uğramıştır Türk, İran ve memluk baltaları çoğu zaman iki ya da tek ağızlı ay balta biçimindedir Türk baltalarının sapları çoğu kez demirdendir. Yuvarlak başlı bir topuz olan salık Türkler'e özgü bir silahtır. Abanoz, kamış ve sert ağaçlardan yapılan türk mızraklarının demir uçları yassı, sivri ya da tırtıllıdır. Çok eski bir geleneği olan türk ok ve yayları üstün nitelikleriyle dikkati çeker. Türkler’ in İslamlığı kabul etmelerinden sonra ok ve yaylar da kutsal sayılmıştır. Yapıldığı gerece göre değişik adlarla (dereka, matrak, mıkrak, hasır kalkan, yelep vd.) anılan kalkanlar yuvarlak, dikdörtgen formunda, göbekli ya da düzdür. Belirli bir formu olmayan alemler Memluklar’da ve İranlIlar' da demirden, Türkler'deyse bakır, pirinç, gümüş ya da altın gibi metallerden yapılmıştır. OsmanlI ordusunda fitilli* (XV. yy.) ve çakmaklı (XVI. yy.) tüfeklerin kullanımı XIX. yy.'a değin sürmüştür. XVIII. yy.'da çakmaklı tüfeklerin yanı sıra tabancalar da yapılmıştır. OsmanlIlarda top* ilk kez Birinci Kosova savaşı'nda kullanılmıştır (1389). Mehmet II (Fatih) İstanbul kuşatması için Edirne'de o güne değin görülmemiş boyutlarda toplar döktürmüş, bunlar kentin fethinde önemli rol oynamıştır (her biri dört büyük toptan oluşan on dört batarya kurulmuştu).
Sürekli savaşan osmanlı ordusunun çok sayıda silaha gereksinimi vardı. Bu silahlar merkezde ve eyaletlerde yapılıyor, cebehane denilen yerlerde korunuyordu, ilk osmanlı cebehanesi Edirne'de kurulmuş, sonra Ayairini cebehaneye dönüştürülmüş, bunu yeni cebehaneler izlemiştir. Topkapı sarayı müzesi’nde ve İstanbul Askeri müze'de eski türk silahlarından oluşan zengin bir koleksiyon bulunmaktadır.

—Sil. ve Süslem. sant. Daha Antikçağ’dan başlayarak, kraliçe Ahhotep'in (XVIII. başlangıcı) altın balta ve hançeri gibi bazı silahlar bir sanat yapıtı niteliği kazandı. Atina müzesi'nde de ceylanları parçalayan aslanlarla süslü mykenai hançerleri vardır. Tunç çağından kalma silahlar üstünkörü süslenmişlerse de, bazı Hall- statt kılıçlarının kabzaları amber kakmalı fildişinden yapılmıştır. Yunanlılar, gösterişli tepelikli lüks miğferler imal ettiler (Biblio- thöque nationale, Paris); Louvre müzesi'nde de griffonlarla süslü tunç bir etrüsk kalkanı vardır. Romalılar daha yararcı davrandılar ve çokrenkli süsleme eğilimi, ancak büyük istilalarla birlikte yeniden ortaya çıktı: Childerich’in, sapı grenalarla bölümlenmiş kılıcı (Bibliothöque nationale), Ortaçağda "Charlemagne'ın kılıcı" (XI. -XIII. yy., Louvre müzesi) ya da “Roland' ın kılıcı” (XIII. yy., Madrid’deki Armeria müzesi) denilen kılıçlar ya da Toton tarikatı büyük üstadının kılıcı (XIII. yy., Leningrad) gibi şatafatlı kılıçlar ilgi gördü. XV. yy.’da metalde kusursuzluk arayışı, görkemli zırhlar yapılmasına yol açtı. Bu tür zırhların yapımı, XVI. ve XVII. yy.’larda da sürdürüldü (Viyana ve Madrid’deki Armeria müzeleri: Louis XIII, Louis XIV, ispanya kralı Felipe III ve Christian ll'nin zırhları). Tours, Milano (Missaglialar) ve Augsburg atölyelerinde, mücevher gibi işlenmiş kılıçlar ve hançerler yapıldı: Gonzaga ailesinden Francesco’nun (Louvre), Borgia ailesinden Cesare'nin (özel kol.) kılıçları, Henri II ve Charles IX’un alçaktebartmalı kalkanları, Kari V’in değirmi kalkanı (Madrid’deki Armeria müzesi), Negroliler tarafından yapılan usta işi miğferler. Daha sonra sanat değeri olan silah imalinde, istisnalar bir yana bırakılırsa, kılıçtan başka bir şey yapılmadı (Biennais'nin yaptığı Napolöon'un kılıcı, Bapst'ın elmaslar oturttuğu Charles X’un kılıcı ve günümüzde akademi üyelerinin kılıçları gibi).
İran sanatında da altın, gümüş, kristal, lacivert taşı ve turkuvazlarla süslenen birçok hançere rastlanır. Japonlar da hançer ve kılıç mahfazalarını, zarif kuyumculuk teknikleriyle süslemişlerdir.
Türk silahları formlarının ve üstün niteliklerinin yanı sıra oyma, ajur, telkâri, kakma ve savat tekniklerindeki süslemeleriyle dikkati çekerler. Kılıçların kabza, balçak, taban ve kınları rumiler, lale, yaprak, kıvrıkdallar, değerli taşlar, padişah tuğraları ve yazılarla bezenmiştir. Kabzaları genellikle fildişinden olan yatağanlann kınları ve tabanları gümüş kakmalıdır. Türk metal işçiliğinin başarılı örnekleri arasında belirtilebilecek miğferlerin özel törenlerde giyilen, değerli taşlar ve yazılarla süslü, ince işlemeli olanları vardır. Baltalar ve değişik formlardaki alemler ajur tekniğinde kıvrıkdallar, yaprak ve yazı motifleriyle bezenmiştir. Çeşitli tekniklerde süslenmiş demir, çelik ve tombaklı kalkanların yanı sıra, ipek iplikle işlenmiş, altın yaldızlı, zengin motifli hasır ve deriden yapılmış tören kalkanları vardır. Altın, gümüş, fildişi, sedef ve mercan kakmalı tüfekler ve tabancalar da türk süsleme sanatının seçkin örnekleridir.
Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

7 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
14 Ağustos 2013 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
22 Nisan 2013 / ener Genel Galeri
4 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Ocak 2013 / sabahakadardans Arşive Kaldırılan Konular