Arama

Hakan Nedir?

Güncelleme: 9 Ocak 2013 Gösterim: 29.635 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hakan

Sponsorlu Bağlantılar
isim, tarih (ha:ka:nı)
1 .
Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.
2 .
Osmanlı padişahlarına verilen unvan.


Hakan
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hakan, Türk devletlerindeki hükümdarlar tarafından kullanılan ünvanlardan birisidir. "Hakan", "Kağan" sözcüğünün ses değişimi oluşan bir sözcüktür. Bu bağlamda Tanhu gibi imparatorluk anlamları kazanmış bir sözcüktür.
Hakan ünvanını diğer Türkçe ünvanlardan ayıran en önemli özellik ise Türk tarihi'nin İslam döneminde kullanımının devam etmesidir. Hilafet sonrasında bile Osmanlı imparatorları "Hakan" ünvanını kullanmakta ısrar etmiş ve Türk devlet kültürü içerisinde ünvan yaşamını sürdürmüştür.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı padişahlarına verilen unvana denir
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
14 Kasım 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan
Hakan - Türk ve Moğol devlet geleneğinde imparatorlara verilen ünvandı. Bazı Türk dillerinde Hagan olarak da söylenir. Moğollar Kağan derler. Birleşmiş hanlıklardan veya krallıklardan oluşan ülkeyi, bir topluluğu veya bir boyu yöneten kişi. Kralların kralıdır. Türk tarihinde yer alan Karahan devletine diğer uluslar Hakanya adını vermişlerdir. Kelime, soy ve soyluluk anlamları içerir. Han sözcüğü ile bağlantılıdır.
Hakan Türk devletlerindeki hükümdarlar tarafından kullanılan unvanlardan birisidir. "Hakan", "Kağan" sözcüğünün ses değişimi oluşan bir sözcüktür (han-kağan=hakan). Bu bağlamda Tanhu gibi imparatorluk anlamları kazanmış bir sözcüktür. Türk, Moğol ve Tatar "büyük-hanları" için, "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir san ve Afrasyab'a verilen ungun'dur. .

Hakan unvanını diğer Türkçe unvanlardan ayıran en önemli özellik ise Türk tarihi'nin İslam döneminde kullanımının devam etmesidir. Hilafet sonrasında bile Osmanlı padişahları "Hakan" unvanını kullanmakta ısrar etmiş ve Türk devlet kültürü içerisinde unvan yaşamını sürdürmüştür.




_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
9 Aralık 2012       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Hakan nedir?


Eski Türk ve Moğol imparatorlarına verilen ünvan. Osmanlı padişahları hakkında hürmet için kullanılan ünvanlardan biri. Eski Türk devletlerinde büyük han veya hanlar hanı karşılığı olarak kullanılır, bazen imparator anlamına gelirdi. Avrupa dillerinde imparator, kayser; Fars dillerinde padişah, hükümdar; Arap dilinde sultan, melik sözlerinin karşılığıdır. Eski Türkçe kağan sözünden türemiştir. Türk, Moğol ve Tatar hanları, Çin İmparatorlarına galip gelip müstakil olunca hakan ünvanını kullanırlardı. İslamiyetin kabulünden evvel hakanlık, Türkler için çok ulvi bir mevkı idi. Türkler, hakanlarını inandıkları tanrının yeryüzünde vekili, bütün milletin öz babası, büyük velinimet sayarlardı. Hakanın huzuruna çıkan eğilir, huzurlarında asla yüzüne bakamazlar, hakan müsaade etmedikçe oturamazlardı. Bu ünvanın, Osmanlı Devletinde son padişaha kadar kullanılmasına devam edildi


Kaynak:
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Ocak 2013 10:09 Sebep: aktif linkler
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2013       Mesaj #5
misafir - avatarı
Ziyaretçi
eski türklerde hükümdarlara verilen lakap

Benzer Konular

1 Şubat 2010 / INIFERNO Müzik tr
16 Ekim 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Şubat 2012 / Jumong Moda tr
18 Ekim 2009 / Daisy-BT Bilim tr
25 Nisan 2011 / pesimist Sinema tr