Arama

Sadaka Nedir?

Güncelleme: 25 Kasım 2016 Gösterim: 3.978 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Aralık 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  sadaka1.jpg
Gösterim: 341
Boyut:  13.9 KB

sadaka



Sponsorlu Bağlantılar
isim Arapça ¹ada®a

1 . Dilenciye verilen para.
2 . Yoksullara yardım olarak karşılıksız verilen şey:
"Sen bana niye söylemedin? Sadaka verirdik, adak adardık."- M. Ş. Esendal.

Birleşik Sözler

fıtır sadakası kulak sadakası

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 25 Kasım 2016 00:30
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
10 Haziran 2013       Mesaj #2
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Ad:  sadaka222.jpg
Gösterim: 446
Boyut:  19.1 KB

Sadaka Nedir?


MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Allah Teâlâ'nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etme, iyilik ve ihsanda bulunma demektir. Farz, vacip ve mendub kısımları vardır. Zekat ve zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek farz, sadaka-i fıtır vacip, diğerleri ise menduptur. (bk. Zekat, Sadaka-i Fıtır)
Hz. Peygamber sadaka ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: "Güneşin doğduğu her yeni günde kişiye, her bir mafsalı için bir sadaka vermesi gerekir. İki kişi arasında adalet yapman bir sadakadır. Kişiye hayvanını yüklerken yardım etmen, bir sadakadır. Güzel söz sadakadır, namaza gitmek üzere attığın her adım, sadakadır. Yoldan rahatsız edici bir şeyi kaldırıp atman, sadakadır." (Buhârî, Cihâd, 72, 128; Müslim, Müsâfirûn, 84). Başka bir hadislerinde de, "Kardeşine karşı izhar edeceğin tebessümün bir sadakadır. Emr-i bi'l-mâ'rufun ve nehy-i ani'l-münkerin sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yolu gösterivermen, sadakadır; gözü sakat kimse için görüvermen, sadakadır (yardımcı olman); yoldan taş, diken, kemik (gibi şeyleri) kaldırıp atman, sadakadır; kovandan kardeşinin kovasına su boşaltman, sadakadır." buyurmuştur (Tirmizî, Birr, 36). (İ.P.)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 25 Kasım 2016 00:33
Cici
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  sadaka22.jpg
Gösterim: 841
Boyut:  47.9 KB

SADAKA

a. (ar. sadaka).
1. Dilenciye verilen para: Sadaka vermek.
2. Yoksul bir kimseye yardım amacıyla yapılan, genellikle yüksek bir değere ulaşmayan bağış: Sadakayla yaşamak, geçinmek. Sadaka dağıtmak.

—Esk. Zekât.

—İsi. Tanrı hoşnutluğu için yapılan parasal yardım. (Bk. ansikl. böl.)

—isi. huk. Sevap kazanmak ve hayır yapmak amacıyla hibe edilen mal. || Bir kimseye hizmet karşılığı olmadan vakıf gelirinden verilen şey. || Sadakayı mevkute. vakıf kurmak için kullanılan sarih, açık sözler. ("Vakfettim", “sadakayı mevkuf kıldım” gibi.)

—Kur. tar. Sadaka arzuhali, OsmanlIlar' da, yoksulların sadaka almak için padişaha verdikleri dilekçe (Padişah yaverlerinin bu dilekçeyi vermek için toplanan kalabalığa sadaka dağıtmaları bir gelenekti.)

—ANSİKL. Yaygın kanıya göre sadaka, kişinin üzerine farz olmaksızın, yalnızca Tanrı hoşnutluğu ve insan sevgisi nedeniyle, gerçekten gereksinimi olan yoksullara parasal yardımda bulunmasıdır. Ayet ve hadislerde bu tür yardımların gizli, sezdirmeden ya da açıktan yapılabileceği, ancak sadaka verilirken gösterişten, karşılık beklemekten ya da başa kakmaktan kesinlikle kaçınmak gerektiği bildirilir (II, 264, 271; LXXVI, 9). Kuran’da ve birçok hadiste "sadaka" terimi, verilmesi dince zorunlu olan zekâtı da kapsayan bir biçimde geçer (IX, 60 103).
Hz. Muhammet’in bir hadisinde insanların ölümüyle amel defterinin kapanacağı, ancak ardında hayırlı evlat, bilimsel yapıt ve öğrencilerle “sadaka-i cariye” bırakanların amel defterlerine sevap yazılmasının süreceği bildiriler. Bu ayetteki sadaka-i cariye deyimi, kamunun yararına yapılmış yapıtlar anlamına gelir. İslam dünyasında oldukça erken bir dönemde başlayıp yaygınlaşan vakıf geleneği ile kamu hizmeti amaçlayan cami, okul, köprü, hastane, aşevi vh kuruluşlann gerçekleştirilmesinde bu hadisin büyük etkisi olmuştur.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Jumong; 25 Kasım 2016 00:27
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Kasım 2016       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  sadaka99.jpg
Gösterim: 753
Boyut:  37.6 KB

Sadaka

, İslamda, Tanrı hoşnutluğunu kazanmak amacıyla yoksullara verilen para ya da mal. Doğruluk anlamındaki sıdk sözcüğünden türetilmiştir.

Kuran’da yüzü aşkın ayette sadakanın önemi belirtilir. Tanrı’nın ahdine vefa göstermenin belirtisi sayılan sadaka kişi ile Cennet arasındaki engelleri kaldırır. Sadaka vermekten kaçınan yalnız ahirette cezalandırılmaz; Tanrı onları zenginliklerini yok ederek bu dünyada da cezalandırır. Kuran’a göre sadaka, kişinin acımasına bağlı bir bağış değil, gereksinim fazlası mal üzerindeki yoksulların hakkıdır.

Ayrı ayrı bütün yoksulları ilgilendirdiği için bir kamu hakkı, eşdeyişle Tanrı hakkıdır (hakkullah). Bu nedenle sadaka bir mümin için toplumsal bir yükümlülük, bir görevdir. İslam hukukçuları sadakayı zorunlu (farz, vacib) ve isteğe bağlı (tatavvu, nafile) olmak üzere ikiye ayırır. Zorunlu sadakalar zekât ve fitredir. Bunların veriliş biçimleri, miktarları, kullanım alanları belirlenmiştir. İsteğe bağlı sadakalarda da gözetilmesi zorunlu kurallar vardır. Buna göre sadaka olabildiğince gizli verilmelidir.

Açıktan verilmesi durumunda da üstünlük taslama, gösterişe kaçma, sonradan başa kakma gibi küçültücü ve incitici davranışlardan kaçınılmalıdır. Sadaka verileceği zaman öncelikle yakından başlayıp uzağa doğru gidilmeli, kişilerin gereksinimlerinin derecesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica
🌘 🚀

Benzer Konular

16 Ekim 2018 / ayşe çelik Cevaplanmış
1 Ağustos 2011 / Fırtına Onurcan Soru-Cevap
7 Ocak 2014 / The Unique Müslümanlık/İslamiyet
7 Ocak 2014 / RedHoder Müslümanlık/İslamiyet
15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri