Arama

Kıyam Nedir?

Güncelleme: 28 Eylül 2018 Gösterim: 15.597 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

KIYAM

Ad:  kıyam.JPG
Gösterim: 258
Boyut:  9.9 KB

(ar. kıyam). Esk.
Sponsorlu Bağlantılar

1. Ayağa kalkma, dik durma.
2. Bir şeye kalkışma, işe girişme.
3. Başkaldırma, isyan.
4. Kıyam etmek, ayağa kalkmak; girişmek, kalkışmak; isyan etmek: "Hürmetle kıyam ettiğim vakit kitap etti" (Samipaşazade Sezai, XIX. yy.). "Bir takım hod fürûşâne iddialara kıyam eyledi" (Namık Kemal). "Memluklar bakıyyesi pürgayz edüp kıyâm / Mısr içre kalmasun dedi bir tîg derniyâm" (Y. K. Beyatlı).

—Denize. Kıyam flaması, eskiden, gemilerin bir limandan kalkarken çektiği, ortası beyaz, çevresi mavi, kare biçiminde işaret sancağı.

—isi. Namazda ayakta durma. ll Kıyam binefsihi, Allah’ın kendiliğinden varlığını sürdürmesi anlamına gelen sıfatı.

—ANSİKL. Farz ve vacip namazlara ayakta başlamak ve her rekâtta ayağa kalkmak namazın farzları arasında yer alır. Bu nedenle, ayakta durma gücü bulunan birinin oturarak ya da başka bir biçimde namaz kılması caiz değildir. Ayakta duramayacak kadar hasta ya da sakat olan; ayakta durabilmekle birlikte, namazını ayakta kılması hastalığının ya da ağrılarının artmasına yol açabilecek olan kişi oturarak namaz kılabilir. Bir süre ayakta durabilen ise, dayanabileceği kadar ayakta durur, daha sonra namazını oturarak tamamlar. Bir yere dayanarak ayakta durabilen de namazını bu şekilde kılabilir.

Ayakta namaz kılamayan, dizlerini tahiyatta oturulduğu gibi kırarak bacakları üzerine oturur; ancak hastalığı ya da sakatlığı bu şekilde oturmasını engelliyorsa, kolayına geldiği biçimde oturabilir. Oturarak da namaz kılamayan, ima ile kılar. (NAMAZ.) Hastalık ve sakatlığı bulunmamakla birlikte, aşırı derecede yorgun olan kişi, namaza ayakta başladıktan sonra bir yere yaslanarak ya da oturarak da namaz kılabilir. Kıyamın, farz ve vacip namazlarının rükünlerinden olması nedeniyle, yolculukta aracın durmaması, vaktin geçmekte olması gibi durumlar dışında, binek hayvanı üstünde ya da aracın içinde oturarak namaz kılınamaz.

Kıyam binefsihi


Allah’ın başka varlıklarda bulunmayan ve O’nun başka varlıklara benzemediğini (selbi, tenzihi) belirten sıfatlarından biri olan kıyam binefsihi sıfatı, başka hiçbir varlığa gereksinim duymadan var olmak ve varlığını sürdürmek anlamına gelen bir kelam terimidir ve yalnızca Allah için kullanılan bir sıfattır. Aynı anlamda olmak üzere varlığı kendi zatı ile kaim (kıyam bizatihi) terimi de kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 23:52
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kıyâm Nedir?


Namazda ayakta durmak demektir. Farz ve vâcib namazlarda ayakta durmak farzdır.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Özür olmaksızın yalnızca bir ayak üzerinde durmak mekruhtur. Fakat böyle kılınan bir namazı iade etmek de gerekmez.
  • Bir özür olmadıkça, farz namazlar hayvan üstünde kılınmaz. Yürümekte olan bir araba da, yürümekte olan bir hayvan hükmündedir. Binaenaleyh zaruret bulunmadıkça, farz ve vâcib namazlar, hareket hâlindeki araba içinde kılınmazlar.
  • Hareket hâlindeki bir gemi içinde, bütün namazlar oturarak kılınabilir. Fakat ayakta kılınması efdaldir.
  • Uçuş hâlindeki bir yolcu uçağı da, hareket hâlindeki gemi mesâbesindedir.
  • Ayakta durmaya mâni ciddî bir özür ve hastalığı olan kimse, namazı oturarak kılabilir. Bir müddet ayakta durmaya gücü yeten kimse, o miktar ayakta durmalı, sonra oturmalıdır. Hattâ sadece iftitah tekbîrini ayakta almaya iktidarı olan, tekbîri ayakta alır ve sonra oturur.
  • Sünnet ve müstehab namazları, bir özür olsun olmasın oturarak kılmak câizdir. (Efdal olan ise ayakta kılmaktır). Bundan sadece sabahın sünneti müstesnadır. Teravih namazı da, sabahın sünneti gibi, bir özür olmaksızın oturarak kılınmaz.
  • Bir kimse ayakta başladığı nâfile namazı oturarak; oturarak başladığı nâfileyi de sonradan kalkarak ayakta tamamlayabilir.

Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 23:53
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Eylül 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kıyam
isim, din b.(kıya:mı) Arapça

1 . İslam inancına göre, ölümden sonra yeniden dirilip ayağa kalkma.
2 . din b. Namazda ayakta durma.
3 . eskimiş Ayağa kalkma, ayakta durma.
4 . eskimiş Bir işe girişme, kalkışma, teşebbüs etme.
5 . eskimiş Ayaklanma, başkaldırma, karşı gelme:
"Planlı ihtilalin, planlı kurtuluş, kıyam ve savaşının ilk basamağı buydu."- E. İ. Benice.
SİLENTİUM EST AURUM