Arama

Partizan Nedir?

Güncelleme: 30 Kasım 2015 Gösterim: 11.670 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
partizan
isim Fransızca partisan

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Partici.

2 . Düşmanlarına karşı mücadele verirken cephe gerisinde silahlı harekete katılan kimse.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARTİZAN sıf. ve a. (fr. partisan; ital. partigiano'dan).
1. Bir davaya, bir partiye, bir öğretiye bağlı olan ve bu davanın, partinin, öğretinin çıkarlarını ve savunusunu amaç edinen kimse için kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yalnız kendi yandaşlarına hak tanıyan kimse için kullanılır; partici.

—Ask. Düzenli bir ordu üyesi olmayan ve ulusal, siyasal, dinsel vb. bir ülkü için çarpışan savaşçı. || Düzenli bir ordu tarafından silah altına alınan ve askeri ya da pa- ramiliter birliklerde görev alan savaşçı. j| Partizanlar savaşı, genellikle düşmanın gerisinde, gönüllüler ya da bu amaçla kurulan birlikler tarafından yürütülen savaş; gerilla. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Ask. Halkın iradesinden kaynaklanan partizanlar eylemi, genellikle bir ülkenin yabancı askerler tarafından işgali sırasında, ya da hükümet tarafından halkın dinsel inancına, törelerine ya da siyasal düşüncelerine son derece aykırı düşen önlemlerin uygulanması sonucu ortaya çıkar. Ortaçağ’daki Büyük Çeteler, Din savaşları sırasındaki Guise dükü partizanları, Câvennes camisard’ları (1702), 1793'teki vendöe’liler, ispanya’daki gerillalar (1808-1814), 1812 seferi sırasındaki Davidov’un rus partizanları, 1870-71 komandoları OsmanlI imparatorluğu yönetimi döneminde Balkanlar'da sırp, bulgar, yunanlı, karadağlı, arnavut ve ulah komi teciler, türk çeteciler (XIX. ve XX. yy.), Türk Kurtuluş savaşı başlangıcında Kuvayı milliye birlikleri (1919, 1920) bu tür örneklerdir. ikinci Dünya savaşı sırasında çok yaygınlaşan partizanlar savaşı, Fransa’da Direnişin askeri eylemiyle karışıp bütünleş ti; alman-sovyet sınırının gerilerinde par tizanlar, sovyet komutanlığının yönetiminde birçok harekâta giriştiler. Kendi seçtikleri komutanların buyrukları altında, çok hareketli küçük birlikler biçiminde örgütlenen partizanların eylemi, halkın desteğini gerektirmekte ve istihbarat ağları, beklenmedik baskınlar, ulaşımın baltalanması ve tek tek saldırılar gibi biçimlere bürünmektedir. Marxçı-leninci kuramcılar, bu savaş biçimini özellikle inceleyerek, devrimci savaş kuramlarını geliştirdiler.


Kaynak: Büyük Larousse