Arama

Noter Nedir?

Güncelleme: 30 Temmuz 2017 Gösterim: 9.179 Cevap: 4
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
27 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

noter

Ad:  noter.JPG
Gösterim: 171
Boyut:  16.8 KB

sözleşmeleri, senetleri ve başka türden işlemleri onaylayarak resmileştiren, talep üzerine belgeleyici kayıtlar tutan ve bunları saklayan, özel statüye sahip kamu görevlisi.
Sponsorlu Bağlantılar

Roma hukukunda yargı işlemlerine ilişkin notlar almakla görevli olan notariitf’lar (zabıt kâtibi) önceleri kölelerden ya da azatlı kölelerden seçilirdi. Bugünküne benzer noterlik işlemlerini ise daha çok delilleri toplayıp saklamakla görevli olan tabularius'lar yapardı. Ortaçağda bu işlemler için din adamları görevlendirilirdi. OsmanlI Devleti’nde şeriat kurallarına göre, noterlik görevini kadılar ve naipler yerine getirirdi.

Noterlik kurumunun yapısı ve işleyişi ülkelere göre bazı değişiklikler gösterir. ABD’ de noterlik için genellikle görev yapılacak bölgede oturan bir ergin yurttaş olmak yeterlidir. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ise hukuk öğrenimi görmüş olma koşulu aranır. Batı Avrupa’da noterlerce hazırlanmış belgeler mahkemelerde başka bir delile gerek kalmaksızın geçerli kabul edilir. Angloamerikan ülkelerinde mahkemeler, yabancı ülkelerde protestoya uğramış poliçeler dışında, noterce onaylanmış belgelerin geçerliliğini kabul etmez.

Türkiye’de noterlik mesleği 18 Ocak 1972 tarihli ve 1512 sayılı yasayla düzenlenmiştir. Yasaya göre asliye mahkemesinin bulunduğu her ilçede bir noterlik kurulur. Noter olabilmek için hukuk fakültesini bitirmiş ve noterlik stajını tamamlayarak noterlik belgesi almış olmak gerekir. Noterler, devlet memuru olmamakla birlikte Adalet Bakanlığınca atanır ve bir kamu hizmetini yerine getirir. Hiçbir kamu görevi noterlikle birleşemez.

Hizmetleri karşılığında ilgililerden Adalet Bakanlığı’nca saptanan tarifeye göre harç alan noterler hukuk güvenliğinin sağlanması için sözleşmeleri, senetleri, ticari defterleri, avukat vekâletnamelerini onaylama gibi işlerin yanı sıra re’sen resmî senet düzenleyebilir, bir dilden bir başka dile yazı çevirtebilir, belgelerdeki imza ya da özel işaretleri onaylayabilirler. İhbarname, ihtarname ya da protesto biçimindeki bildirimlere resmî olarak aracılık ederler. Noterlik faaliyetleri Adalet Bakanlığı’nm ve Türkiye Noterler Birliği’nin gözetim ve denetimi altında yürütülür.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2017 01:22
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NOTER
a. (fr. notaire; lat. notarius'tan). Özel hukuk işlemlerini onaylayarak onlara resmiyet kazandıran kamu görevlisi.
Sponsorlu Bağlantılar

—Huk. Noter senedi, noterlerce düzenlenen senet. (RESMİ SENET)

—ANSİKL Antikçağ’da, okuma yazma bilen kişilere yaptırılan sözleşmeler, yargıçlar tarafından onaylanıyordu. Roma’da kişiler arasındaki sözleşmelere resmi nitelik kazandıran, mahkemelere bağlı olarak çalışan ve tabularii diye anılan görevlilerin yanı sıra, sözleşmeler hazırlamak için özel kişiler tarafından görevlendirilen ve resmi nitelikleri olmayan kâtipler de vardı.
OsmanlI imparatorluğu döneminde noterlik görevini önceleri kadılar yapardı, imparatorluğun son dönemlerinde bu görev "kâtibi adil" ve “mukavelat muharriri" denen kişiler tarafından yerine getirildi. Noterlerin bugünkü statüsü 18 ocak 1972 tarih ve 1512 sayılı Noterlik kanunu ve bu kanun gereğince hazırlanmış yönetmeliğe dayanır. Yasaya göre noterler kamu hizmeti yaparlar; Adalet bakanlığı tarafından atanırlar. Ancak noterler devlet memuru sayılmazlar ve devletten maaş almazlar.

Noterlerin başlıca görevleri şunlardır:
1. yapılması yasayla başka bir makama verilmemiş her tür hukuksal işlemleri yapmak;
2. taşınmazların satış vaadi sözleşmelerini düzenlemek;
3. belgeleri bir dilden başka bir dile ya da bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek;
4. protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek;
5. belgeler üzerindeki imza, mühür ya da herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak (Noterlik k. md. 60).

Yasaya göre her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili bir noterlik kurulur. Bir ilin belediye sınırları içinde birden çok noterlik bulunursa, her noterlik, bağlı olduğu asliye mahkemesinin yargı çevresiyle sınırlı olmaksızın, il sınırları içindeki tüm noterlik işlerini görmeye yetkilidir. Adalet bakanlığı, işlerin çok olduğu yerlerde birden çok noterlik açabilir. Noter olabilmek için Hukuk fakültesi'ni bitirmek ve yasanın aradığı öteki niteliklere sahip olmak gerekir Noterler, görevlerinin dışında hiçbir hizmet ve görev alamazlar. Yargı organlarının vereceği işlerle bilim ve hayır kuruluşları başkan ve üyelikleri, hakemlik ve vasiyeti tenfiz memurluğu gibi görevler bu yasağın dışındadır.

Noterler, iş sahiplerinin isteği üzerine, hukuksal işlemleri belgelendirirler. Hukuksal işlemlerin noter tarafından düzenlenmesi bir tutanak biçiminde yapılır. Bu şekilde düzenlenen belgenin aslı, noterlik dairesinde saklanır ve örneği ilgili kişiye verilir. Hukuksal işlemlerin altındaki imzanın onaylanması, imzayı atan kişiye ait olduğunun bir yazıyla belgelendirilmesi biçiminde olur, imzası onaylanan iş kâğıdının (belgenin) aslı, ilgili kişiye verilir ve imzalı bir örneği de dairede saklanır.

Noterler yaptıkları işlemler için iş sahiplerinden belirli bir ücret alırlar. Bu ücretler Adalet bakanlığı tarafından bir tarifeyle saptanır. Noterler Adalet bakanlığı'nın ve Türkiye Noterler birliği’nin gözetim ve denetimi altındadırlar. Bir işin yapılmamasından, hatalı ya da eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumludurlar.

Noterler birliği (Türkiye)


noterlik mesleğinin gelişmesini, noterler arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, noterlerin genel çıkarlarını ve meslek ahlakını korumak amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu.

1972 yılında kurulmuş olan Türkiye Noterler birliği, 14 şubat 1984 tarih ve 2980 sayılı yasayla bugünkü biçimini almıştır. Birliğin taşra kuruluşu, noter odalarıdır. Üç ya da daha fazla noterlik bulunan her belediye sınırı içinde bir noter odası kurulabilir. On üç ilde noter odası kurulmuştur. Her noter, içinde bulunduğu bölge noter odasına yazılmak zorundadır. Noter hizmetleri bütün il ve ilçeler düzeyinde noterlerce yürütülür. Noter bulunmayan yerlerde noterlik görevleri adliye yazı işleri müdürü (başkâtip) tarafından yerine getirilir. Türkiye'de noter odalarına 1993 başı itibariyle 928 üye kayıtlıdır.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2017 01:23
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
noter
isim, hukuk Fransızca notaire

1 . Çeşitli belge ve işlemlere geçerlik kazandırmak ve yasanın öngördüğü diğer görevleri yerine getirmekle yükümlü, belli nitelikleri ve kendine özgü bir hukuk statüsü olan kamu görevlisi, kâtibiadil:
"Notere işi düşen insanlara yardım etmeyi pek güzel bilirdi."- M. Ş. Esendal.
2 . Bu görevlinin çalıştığı yer, noterlik.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
noter
  • işaret koymak;
  • not etmek;
  • not koymak;
  • not vermek;
  • göz önünde tutmak,
  • dikkate almak
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
noter ingilizcesi
  • notary public,
  • notary.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

 Noter
3 Ekim 2006 / Pollyanna Taslak Konular
9 Kasım 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri