Arama

Balık Nedir?

Güncelleme: 1 Ağustos 2017 Gösterim: 4.191 Cevap: 4
Annabeth - avatarı
Annabeth
Ziyaretçi
14 Ağustos 2012       Mesaj #1
Annabeth - avatarı
Ziyaretçi

BALIK

Ad:  balık.JPG
Gösterim: 356
Boyut:  16.4 KB

1. Suda yaşayan ve yaşam boyu solungaçla soluyan ve yüzgeçleriyle hareket eden omurgalı hayvan.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Arg. Hırsız ya da yankesici için çalınacak şey, kolayca elde edilebilecek nesne ya da kolayca aldanabilecek kimse; enayi.
3.
  • Balık gibi yüzmek, çok iyi yüzımek.
  • Balık istifi, çok kalabalık, üst üste,sıkışık durumda: Otobüse balık istifi doluştuk.
  • Balık kavağa çıkınca, bir şeyin hiçbiı zaman gerçekleşemeyeceğini belirtmek için alay yollu söylenir.
  • Balığa çıkmak, balık avlamaya gitmek.
—Astrol. Gregoryen takviminde kış mevsiminin son burcu. (Balık, Ay yarıküresinin ikinci burcunu, dördüncü büyük üçgenin son burcunu, batısal Jüpiter’in gök evini ve Venüs'ün yükselme yerini oluşturur. Etkisi, kimi kez dini ya da felsefi bir biçimde, dinginliği araştırmaya yöneliktir.)

—Balıkç. Cam balık, Hindistan’da acı sularda yaşayan, akvaryum meraklılarınca çok beğenilen ve beslenen saydam gövdeli balık. (Bil. a. Ambassis lala; hanigiller familyası.) ll Cennet balığı ll imparator balık, Hint okyanusu ile Büyük okyanus'taki mercan kayalıklarında yaşayan ve yaşlandıkça deri renkleri, desenleri ve motifleri değişikliğe uğrayan koyu mavi gövdeli balık. (Bil. a. Pomacanthus imperator; Pomacanthidae familyası.) ll Kemikli balıklar Kırmızı balık, HAVUZBALlĞı’nın eşanlamlısı. ll Uçan balık. ll Yassı balık.

—Balık avcılık
  • Balık çakısı, morina avcılarının balığın dilini, karaciğerini ve bağırsaklarını kesip çıkarmak ya da balığın karnını yarmak için kullandıkları bıçak.
  • Balık gemisi, kendisi balık avlamayan, ama avlanan gemilerin balık yükünü almak ve hızla limana getirmek için balık avı yerlerine giden gemi.
  • Balık tutmak, avlamak, herhangi bir araçla balık yakalamak ya da yakalamak amacıyla işe girişmek: Boğaz da balık tutmak; Karadeniz'de hamsi tutmak.
  • Balık yemi, balığı oltaya çekmeye yarayan madde.
  • Elektrikle balık avı, balıkların elektrik akımına gösterdiği tepkiden yararlanan balık avlama tekniği.
  • Yem balık, etçil balıkların yemlenmesi için hazırlanan ve beyaz etli balıklardan oluşan yem.
—Bes. san. Balıkların çoğu yenebilir. Madeni kutularda sterilize konserveleme pek çok balığa uygulanır (sombalığı, sardalya, uskumru, ton, vb.); kurutma daha çok morina ve uskumruya (çiroz); tuzlama morina, uskumru, ringa, hamsi gibi balıklara uygulanır. Balıklar daha birçok biçimde yenebilir: çorba, haşlama, tava, bu-, ğulama, ızgara, vb.

—Denizbil. Bir denizbilim gemisinin çektiği kalafatlanmış mahfaza; belli derinliklere indirilen ölçme ya da dinleme aygıtlarını içerir.

—Kaynakç. Balık gözü, deney çubuğunun çekme dayanımı deneyinde çelik kaynağın erimiş bölgesinde oluşan kırık yüzeyinin koyu, kırılgan görünümlü fonu üstünde, genellikle daire biçiminde sünek ve parlak bölüm. (Balık gözleri, hidrojenin metali gevrekleştirmesinden kaynaklanır; hidrojen ise deney sırasındaki biçim değişimi yüzünden metal olmayan katışkı noktalarına göç ederek yığılır; bu tür kusurlar her balık gözünün orta kısmında sürekli olarak görülür.)

—Koregr. Klasik dans pozu. (Vücudu hafifçe eğilmiş, gergin kolları ve bacakları bilek hizasında çaprazlanmış durumdaki kadın dansçı, onu belinden tutan erkek dansçının kalçasında yanlamasına durur.)

—Mutf. Balık çorbası, beyaz etli balıklarla yapılan çorba. (Balık; koku verici sebzeler, soğan ve sarmısakla birlikte haşlanır. Süzülen suyuna balık etleri, domates, çok az safran, beyaz şarap, defne yaprağı, bir çorba kaşığı rakı karıştırılarak pişirilir.) ll Balık suyu, beyaz etli balıkları ya da bunların baş, kuyruk ve kemiklerini suda kaynatarak elde edilen su. (Balık Dasında ya da bazı balıkların pişirilmesinde kullanır. Koku vermesi için haşlama suyura havuç, kereviz yaprağı, pırasa, soğan, maydanoz, sarmısak vb. katılır. Bir saate yakın kaynadıktan sonra, ince süzgeçten geçirilir.)

—Oy. Balık kaçtı, bir çocuk oyunu

—San.
  • Balık nefsi, balinanın başından alınan ve kozmetik sanayisi ile mumculukta kullanılan yağ. (Halk arasında nefes darlığına karşı küçük parçalar halinde yutularak kullanılıyordu.)
  • Balık tutkâlı, balık kemiklerinden, özellikle mersin balığının yüzme kesesinden çıkarılan beyaz yapıştırıcı madde. (Arap zamkı, Edirne tutkalı ile birlikte ahar yapımında da kullanılırdı. Eskiden özellikle iyi beyaz şarapları durultmaya yarardı. Günümüzde yerini jelatin almıştır.) [Halk arasında kemik tutkalı, ağaç tutkal da denir.]
—Süslem. sant. Balık pulu, özellikle sedefkârlıkta kullanılan bir bezeme motifi.

—Tekst, iplik üzerinde, lif topluluklarının dağılmadan iplik bünyesine girmesi sonucu oluşan, balık biçimli küçük kabartılara
verilen ad. (Daha çok kamgam ve ştrayhgarn ipliklerde görülür. Bu hata, bazı fantazi kumaş ipliklerinde, kumaşa değişik bir görünüm vermek amacıyla, özel olarak düzensiz aralıklarla tekrarlanır.)


Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 19:28
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Annabeth - avatarı
Annabeth
Ziyaretçi
18 Ocak 2013       Mesaj #2
Annabeth - avatarı
Ziyaretçi
BALIK
—Balıkç. Balık yemi olarak kullanılan maddelerin çoğunlukla balığın beslendiği yiyeceklerle aynı olmasına karşılık, "balık yemi" terimi, genellikle, balığı çekecek biçimde serpiştirilmiş, saçılmış maddeler için kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Balıkçılar, balığı çekmek için, balığın bütünüyle yiyebileceği maddeleri kullanmak zorundadır. Balık yemlerinin bileşiminde kenevir ekmeği, ezilmiş buğday ekmeği, patates, pişmiş taneler, kepek, çeşitli larvalar, kurtlar, kan, vb. yer a'ır. Akıntılı sularda, balık yemini ağırlaştırmak için, yem killi toprakla kaplanabilir. Suyu bulandıran bir yem yapmak için, oazı balıkçılar talk, kaolin ve hatta alçı kullanırlar; ama bu uygulama iyi bir uygulama değildir. Balık yemine katılabilecek cansız maddeler arasında, besin maddelerini yüzeye çıkartan ve yeme lezzet katan mantar tozu sayılabilir. Balık avının başarılı geçmesi için, balık yemiyle avlanmak istenen balığın yediği besin maddelerinin aynı olması dolayısıyla balığın alışkanlığından yararlanmak gerekir. Deniz balıkçılığında da yem kullanılır: uskumru için balık ezmesi ve unla hazırlanan bir yem, sardalya için havyar ve yerfıstığı unu.

Elektrikle balık avı


Bazı balık üreticilerince, ama daha çok biyologlarca uygulanan çok sıkı kurallara bağlı bir tekniktir. Örneğin bir akarsu, gölet ya da gölde bulunan balık topluluklarını incelemek isteyen biyolog, balıkları yakalayıp inretlemek için bu teknikten yararlanır. Elsktrikle balık avlama teknikleri, suyun tuzıuluk derecesine ve taranacak bölgenin genişliğine göre değişir, ilke şudur: bir elektrotun (negatif ucu toprağa bağlı iken), pozitif ucu suya daldır lir ve devreden elektronik bir akım geç hürse belli bir uzaklığa kadar çevrede bulunan balıkların anota geldikleri görülür. Elektriğin etkisinde kalan balıklar, çeş tli biçimde davranırlar. Doğru aum titremelere ve çırpınmalara neden olur, balığın başını anota doğru yöneltir (galvanik eksen) ve üçüncü tepki olarak (en ağırı), balık anota çok yaklaştığı zaman ortaya çıkan elektrik narkozu ya da bayılma. Alternatif elektrik akımının etkisinde kalan balık iki elektrot arasındaki kuvvet çizgilerine dikey bir konuma geçer. Akımın gerilimi artınca balık elektrik narkozuyla çarpılır.

—ikonogr
Erken hıristiyanlık dönemi sanatında balığa çok sık rastlanır. İsa'nın yunancadaki adını (IKHTHUS: İ [esus] KH [ristos] TH [eu] U [ios] S [öter]) anımsatması nedeniyle İsa’nın şahsını simgelediği gibi, eucharistia mucizesini ya da havarilerin ağıyla kurtarılan ruh'u temsil eder (lahitler, yeraltı mezarlıklarındaki freskler; üzerlerinde balık simgesi kazılı lambalar, yüzük halkaları, taşlar). Çoğu zaman, umut simgesi olan çapanın yanında yer alır. Simgese! bir içerik taşımadan da antik fresk ve mozaiklerde (Pompei, Herculanum, Vatikan), daha sonra da Aertsen’den Braque’a kadar sayısız ressamın natürmortlarında yer alır: S. Van Ruysdael, Snijders, Ruoppolo, Melendez, Chardin (Kedibalığı, Louvre), Courbet (Alabalık, Zürich), Ensor (Kedibalığı, Brüksel), Klee, vb.

Balık avı


Mısır (Morgan mastaba'sı, Louvre) ya da Roma (Vatikan, Napoli, Berlin) heykelcileri yapıtlarında balıkçı figürlerine yer verdiler. Bu figürler, XIV. yy.'da Avignon’daki Papalar sarayı'nda bulunan Ağla balık avı freskiyle yeniden ortaya çıktı. Annibale Carraccı'nin ardından (Balık avı, Louvre), birçok hollandalı ressam (Teniers, Backhuysen, vb.) balıkçıları ya da balıkçı teknelerini konu alan resimler yaptı. XVIII. ve XIX. yy. transız ressamları da bu temayı işlediler: Boucher (Balık avı, Grand Trianon), J. Vernet (BandoI körlezinde ton balığı avı, Musee de la Marine), L. Garnerey (Dıeppe'te ringa avı, Calaıs müzesi), L. Robert (Adriya denizi balıkçılarının balığa çıkışı, Neuchâtel), Turner (Buzlar arasında sıkışan balina avcıları, Glascow; Sisler arasında güneşin doğuşu: balıkları yıkayıp satan balıkçılar, National Gallery; vb.). Ayrıca Puvis de Chavannes’ın Yoksul balıkçı (Louvre), heykelde Rude’un Napolili genç balıkçı, Carpeaux’nun Deniz kabuğu toplayan balıkçı, Duret'nin Tarentella oynayan napolili balıkçı adlı yapıtları (tümü Louvre müzesi’ndedir).

Hıristiyan ikonografisinde balık avı teması hıristiyanlaştırma misyonuyla bağlantılıdır. A. R Van de Venne’in Ruhların kurtarılması (Amsterdam) adında bir tablosu vardır. Mucizeli balık avı temasında gerçekleşen mucize, birçok yapıta konu olmuştur. Moissac manastırı’ndaki bir sütun başlığı Raffaello’nun birçok resmi (Resullerin işleri taslağı, Londra), il Tintoretto (Washington), Rubens (Mechelen Not-re-Dame kilisesi’ndeki üçkanatlı tablo), Magnasco (Washington), Jordaens (Viyana), G. de Crayer (Brüksel) ve Jouvenet’nin (Louvre) yapıtları. K. Witz ise, aziz Yahya’nın İsa’nın kıyıda belirmesini betimleyen anlatısından esinlenmiştir (Cenevre müzesi).

—Mutf. Balık pişirme yöntemlerinin başlıcaları; haşlama, şaraplı suda pişirme, sos içinde pişirme, buğulama, bol yağda kızartma, tava, tereyağlı tava, ızgara ve ogratendir. Haşlama daha çok iskorpit, izmarit, kayabalığı, kefal, kırlangıç gibi balıklarla yapılır. Bu balıklar çorba yapmaya da elverişlidir. Fileto balıklar, özellikle alabalık, şaraplı suda pişirilir. Bazı fileto balıklarsa, ince kıyılıp tereyağda kavrulmuş soğan, domates ve defne yaprağıyla beyaz şaraptan oluşan sosta pişirilerek hazırlanır. Beyaz etli balıklardan (sardalya vb.) buğulama yapılır. Küçük dilimlenmiş fileto balıklar, karides, iç midye vb. önce biraya, sonra una bulanıp bol kızgın yağda kızartılır.

Az yağlı balıklardan daha çok (hamsi, izmarit, istavrit, kalkan, levrek, lüfer, palamut vb.) tava yapılır. Bunlardan bazıları kızartıldıktan sonra üzerine tereyağı, limon ve ince kıyılmış maydanoz konarak servis yapılır. Izgara en yaygın balık pişirme yöntemlerindendir. Barbunya, sardalya, uskumru, levrek gibi yağlıca balıkların ızgarası yapılır. Balıklar, kabuklarının kalkmaması için önce una sonra yağa bulanır. Pişerken de üzerine fırçayla yağ sürülür. Bazı balıklar kiremitte ya da yağlı kağıda sarılarak pişirilir. Fileto balıklardan ograten de yapılır.

—Oy. Sekiz, on çocuk ebenin çevresinde bir daire oluşturarak yere oturur, ayaklarını öne uzatırlar. Bir mendil bükülerek balık yapılır. Çocuklar bunu ebeye vurup bacaklarının altından dolaştırırlar. Ebe kimin elinde balığı yakalarsa, o ebe olur.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 19:25
Annabeth - avatarı
Annabeth
Ziyaretçi
18 Ocak 2013       Mesaj #3
Annabeth - avatarı
Ziyaretçi

Balık Adam


isim
  • Dalgıç

Balık Bilimi


isim
  • Su ürünleri araştırmalarında özellikle balıklar sınıfını inceleyen bilim

Balık Unu


isim
  • Kurutulmuş balıktan özel işlemlerle elde edilen un

Balık Yağı


isim
  • İri balık ve deniz hayvanlarının sanayide kullanılan yağı
  • Morina balığının karaciğerinden çıkarılan ve hekimlikte zayıflığa karşı kullanılan iyotlu, vitaminli yağ
  • "Gül Hanım'a balık yağı içirmek istenilmiş." - M. Ş. Esendal

Balık Eti


isim
  • Omurgalılardan, suda yaşayan hayvanların yumuşak ve açık renkli eti

Balık Tutkalı


isim
  • Balık endüstrisi artıklarından üretilen, yavaş kuruyan fakat bağlama gücü yüksek yapıştırıcı

Balık Tabağı


isim
  • Balık koymaya yarayan kap
  • Yayvan servis tabağı

Balık Yumurtası


isim
  • Balıkların genellikle sığ yerlere bıraktıkları, üremelerini sağlayan yumurta
  • Havyar
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 20:15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ağustos 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BALIK
a. (bal, bağlanmak’tan bağlanmış). Duvar, kale; şehir, kent.

—ANSİKL. Orhun yazıtlarında ve uygur yazmalarında çevresi kerpiç (balçık) duvarlarla çevrili kentler balık diye adlandırılmıştır. Bu sözcüğü kullanarak Uygurlar şehir adları oluşturdular: Bişbalık > Beş-balık (beş şehir), Yangıbalık (yeni şehir), Baranasbahk (Hindistan’daki Benares şehri) vb. Uygurca metinlerde aynı anlamda kullanılan kent sözcüğü, zamanla balık sözcüğünün yerine geçti. Divanü lügat İt-Türk'te balık’ın saray ve şehir anlamında olduğu ve bu sözcüğü yalnız Mecusiler’in ve Uygurlar’ın kullandığı belirtilmiştir Sözcük Oğuz Kağan destanı’nın uygur harfli yazmasında da yer almaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ağustos 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BALIK gölü


Anadolu'daki iki gölün adı:
1. Doğu Anadolu’da, Ağrı ilinde, Ağrı dağının 60 km B.’sında, Durak, Arı ve Perili dağlarıyla çevrili tatlı su gölü; 34 km2; denizden yüksekliği 2 250 m (Türkiye'nin en yüksek göllerinden). Çevresindeki yüksek dağlardan inen derelerle beslenen ve yüzeyi kışın buz tutan göl, fazla sularını gideğeni Balık suyu ile Aras nehrine boşaltır;
2. Karadeniz bölgesinin orta bölümünde, Samsun ilinde, Kızılırmak deltasının doğu kıyısında set gölü (lagün); 12 km2. Güneyindeki bir ayakla sularını Karadeniz’e boşaltır. Balıkçılık.

BALIK SÜLÜĞÜ


Tatlı su balıklarında asalak yaşayan Rhynchob delliformes takımından sülük.

BALIK SÜTÜ


Dış yumurtlama sırasında, erkek balıkların çıkardığı ve sperma hücrelerini kapladığı, süt görünüşlü beyaz ve koyu madde. (Sazan, ringa, uskumru balıklarının yumurtaları çok kullanılır ve çok değişik hazırlanış biçimleri vardır; börek gibi, yanık yağda, bulamaç gibi, vb.)

BAUK YUMURTASI


Tuzlanarak yassı sosis biçimine sokulan kefal yumurtası. (Martigues'in spesiyalitesi.)
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Ekim 2008 / Misafir Sağlıklı Yaşam
13 Nisan 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular