Arama

Antika Nedir?

Güncelleme: 23 Mart 2016 Gösterim: 7.386 Cevap: 4
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
29 Aralık 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
antika
isim (anti'ka) İtalyanca antico
1 . Tarihsel değeri olan eski eşya:
Sponsorlu Bağlantılar
"Sofadaki antika yerli saat, ihtiyar göğsü hırlaya hırlaya ağır ölçülü vuruşlarla gece yarısını çaldı."- H. R. Gürpınar.
2 . Eski çağlardan kalma eser.
3 . Mendil, örtü, yatak çarşafı vb. bezlerin kenarlarına paralel ipliklerden bir bölümü çekilip dikey olanların ikisi, üçü bir arada tire ile sarılarak yapılan diş diş süs, sıçan dişi, ajur.
4 . sıfat, tarih Antik.
5 . sıfat, mecaz Genele, olağana, geleneğe aykırı, acayip, tuhaf:
"Hasılı antika bir herif."- Ö. Seyfettin.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ANTİKA eskiçağlardan kalma değerli sanat yapıtları ile ilgi çekici eşyalara denir. Günü­müzde "antika" sözcüğü en az 100 yıllık yapıtları ya da eşyaları kapsar. Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ilişkin olabileceği gibi yalnızca iyi korunmuş eşyalar da olabilir. Resim ya da heykel gibi sanat yapıtları ile mobilya ya da kap kaçak gibi ev eşyaları antika değeri kazanabilir. Antikalar ender bulundukları için değerlidir. Bazı insanlar yalnızca güzel buldukları, bazı­ları ise zaman geçtikçe değerleneceğini bildik­leri için antika toplar.

Sponsorlu Bağlantılar
Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre sınıflandırılır. Örneğin bir İngiliz antikası, yapıldığı sırada hükümdar olan kral ya da kraliçenin adından ötürü George ya da Vic­toria, bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. Ba­zen de döneminin önde gelen mobilya yapım­cısı, usta ya da tasarımcıların adı kullanılır. Bir antika ancak yapıldığı yer ve zaman kanıtlandığı zaman değer kazanır. Çoğu mo­bilya, gümüş eşya ya da porselen parçanın üzerinde, genellikle görülmeyecek bir yerin­de hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret olur. İşaret olmasa bile, uzmanlar kullanılan malzemeye, modele, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak bir parçanın nerede yapıldı­ğını anlayabilirler.


Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleribazı antikalar şunlardır:

Cam eşya;,saatler; metal eşya (altın; gümüş; kral madeni; pirinç); . mobilya; seramik ve

porselen eşya ( Çanak çömlek); halı ve kilim

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica





Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
23 Mart 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
ANTİKA
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Antika, maddi değeri olan eski eşya demektir. Bir eşyanın ya da sanat yapıtının "antika" sayılabilmesi için yaşlı olmasının yanında az bulunur özellikte olması gerekir. Ne var ki her eski eşya da antika sayılmaz.
Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ait olabilir. Yalnızca iyi korunmuş eşyalar da zamanla antika değeri kazabilir. Bunlar resim ya da heykel gibi sanat yapıtları, mobilya ya da kap kacak gibi ev eşyaları olabilir. Bazı insanlar yalnızca güzel buldukları, bazıları ise sonradan değerleneceğini bildikleri için koleksiyonlar oluştururlar. Aradan uzun zamanın geçmesiyle bu koleksiyonun parçaları birer antika özelliği kazanır. Antikalar ender bulundukları için değerlidir.
Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre adlandırılabilir. Bir İngiliz antikası, Kral George ya da Kraliçe Victoria dönemlerinde yapıldığı için onların adıyla anılabilir. Bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. 12. yüzyıl Anadolu Selçuklurahlesi yapıldığı dönem, 16. yüzyıl İznik çinisi yapıldığı yerden dolayı özel değer taşır. Bir eşyanın antika sayılabilmesi için yapıldığı yerin ve zamanın kanıtlanması gerekir. Pek çok eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur ve bu durumda eşyanın antikalığı kuşku götürmez. Üzerinde işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne zaman yapıldığını ise, uzmanlar malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlayabilirler.
Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleri bazı antikalar şunlardır: Cam eşya; saatler; metal eşya; mobilya; seramik ve porselen eşya; halı ve kilim.Eski gümüş , mobilyalar , halı , kilim , işlemeli bez , kadife bezler , yatak örtüleri , bakır eşyalar , avizeler , tablolar , resimler , kartpostallar , efemeralar , pul , eski paralar , radyo , telefon , daktilo , eski mekanik eşyalar , el yazması kitaplar , eski çizgi romanlar , taşplak , eski plak ve pikaplar , askeri kıyafetler , kılıç , kama , eski madalya ve nişanlar.
Antika objelerin ekspertizi için müzelerden ve ekspertiz şirketleri tarafından yapılır. 100 yaşın üstündeki Türk objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
antika
  • kıymetli sanat eseri; eski zamandan kalma eser, tarihî eser.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
antika ingilizcesi

1. antique.
2. colloq. queer, funny, eccentric.
3. embroidery hemstitch
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Haziran 2013 / ener Genel Galeri